En de groenten? Ik beweerde als kind nauwelijks iets te lusten. Een half erwtje was vaak het hoogst haalbare dat er in ging. Met mijn oudere broer was het al niet veel beter gesteld.

Jammer maar helaas… Er zijn deze week geen raapsteeltjes meer, maar ze komen binnenkort wel weer. Ik kreeg een recept van mijn moeder (foto van ons samen is al een paar jaartjes oud, maar wij zijn geen spat ouder geworden toch? ;-)) samen met het verhaal erbij het wachten waard op de nieuwe raapsteeltjes.

Ik ben nogal traditioneel opgevoed qua eten: Aardappelen, vlees en groenten. Daar is een reden voor… En die reden waren mijn broer en ik zelf…

Op de vraag wat eten we kreeg ik meestal eerst te horen wat voor vlees er op het bord kwam te liggen. Mijn vader, hij verrichtte overdag noeste arbeid, had zijn stukje vlees wel nodig! Dus een gehaktbal, een worstje of draadjesvlees, er was altijd wel iets uit die categorie in de maaltijd.

En de groenten? Ik beweerde als kind nauwelijks iets te lusten. Een half erwtje was vaak het hoogst haalbare dat er in ging. Met mijn oudere broer was het al niet veel beter gesteld.

Mijn moeder dwong niks af (wijze vrouw is het!) met als resultaat dat we nu beide alleseters zijn. 😉

Ze zorgde wel dat we niks te kort kwamen en redeneerde dat we vanzelf wel zouden gaan eten als we honger kregen. Aangezien, koek, snoep en chips toch alleen werd aangeboden als traktaties en niet als vervanging van eten kwam het dus, zonder strijd, allemaal vanzelf goed met mij en mijn broer.

Al die herinneringen kwamen op toen ze vorige week haar ‘keeltjestaart’ met mij deelde omdat ze zag dat wij verse raapstelen geleverd hadden gekregen. Die groenten wordt in Brabant, om voor mij tot nu toe onbegrijpelijk reden, keeltjes genoemd?

Toen mijn broer en ik wat ouder werden en dus meer gingen eten bleek dat mijn moeder heel wat exotischer kon koken dan in mijn aller jongste jaren leek. Alleen dat zouden we dan al helemaal niet eten. Wat de boer niet kent hè… 😉

Hoe dan ook, inmiddels schuif ik maar wat graag bij haar aan want ze maakt echt de lekkerste dingen. Bijvoorbeeld deze hartige taart:

Boodschappenlijstje bij jouw dagelijkse kost

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 plakjes bladerdeeg (Je kan ook zelf deeg maken)
  • 2 rode uien
  • 2 geperste teentjes (liefs verse) knoflook
  • 2 bosjes raapstelen
  • 100 gram kaas, bijvoorbeeld nagelkaas
  • 3 eieren
  • 125 ml soja room of volle yoghurt
  • Verder heb je een bakvorm nodig van 24 cm doorsnee.

Bereidingswijze

  • Bak de uien en de knoflook in drie minuten in wat olie en voeg de fijn gesneden raapstelen toe
  • Rasp de kaas en klop de eieren los
  • Roer de kaas en het eimengsel door elkaar
  • Bekleed de bakvorm met bladerdeeg en doe hier in het mengsel van kaas en eieren in de vorm
  • Oven op 180 graden voorverwarmen
  • Bak de taart in 40 minuten bruin
  • Voor de liefhebber: je er ook gebakken spek in doen. Mijn moeder schreef: “ik deed dat nooit en je vader miste dat als echte vleesliefhebber niet eens!”

Dus deze week zegt niet Mirelle maar Monique: Lekker Ite!!!!