Hoe zit dat met THT-data (THT=Tenminste Houdbaar Tot) op houdbare voeding? De vraag werd voor ons plots actueel en daardoor hebben we nu voor jou een unieke kans! jij kunt namelijk helpen voorkomen dat er alsnog veel zaken de container in gaat.

Ik ben bezig met het vullen van drie manden. Net als ik de bordjes ga schrijven komt er iemand binnen. ‘Gratis uitzoeken????’ Ze leest het hardop en ik hoor haar verbazing.

Waarom dan?

Klant: ‘Waarom geef je dit weg?’

Ik: ‘Nou omdat de THT-datum is verstreken. Een winkel mag dit nog wel verkopen in het geval van houdbare producten maar de winkelier is dan wel zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. Maar wij geven het nu weg als statement. Anders zou het worden weggegooid… Dat zou toch eeuwig zonde zijn?!’

Kijken, ruiken en proeven

Ze is het met mij eens en snuffelt gelijk wat door de manden. Lasagnebladen, rijstwafels, gedroogde kruiden, potjes groentespread, zakjes zwarte linzen en nog veel meer biologische, typische dagelijkse kost producten die ook na de THT-datum nog heel prima te gebruiken zijn. Bij dit soort producten is er zo goed als geen twijfel. Je moet altijd je ogen, neus en mond gebruiken bij het keuren van voedsel. Want je ziet, ruikt en proeft het snel genoeg als iets niet meer goed is om te eten.

Wel een verdrietige reden dat we dit hebben gekregen

Deze spullen die dus allemaal nog goed en eetbaar zijn, zouden de container in gegaan zijn als wij ze niet ter adoptie aangeboden hadden gekregen. De reden dat we de producten konden adopteren is eigenlijk helemaal geen goede reden…
Ons doel is immers om over 7 jaar in elke Friese woonplaats minimaal een afhaalpunt, SRV-wagen of (mini)-winkel te hebben. En dan is het niet fijn als je hoort dat er in Dokkum juist een (biologische) winkel gaat sluiten. Dat is eerder om te huilen. Maar het zou nog erger zijn als de restproducten in de winkel door niemand meer gegeten zouden worden. Dus vandaar dat de eigenaresse van de voormalige winkel onze hulp vroeg.

Zonder onze en jouw hulp gaat er alsnog heel veel de container in!

Daarom hebben wij alle houdbare producten meegenomen die ze nog over had. We hebben alles op THT-datum uitgezocht. Alles wat al over de datum is maar nog prima te gebruiken mag je gratis komen halen. Je mag dus echt met een gerust hart komen snuffelen en meenemen wat jij kunt gebruiken.

Alles wat nog wel een geldige THT-datum heeft staat bij ons voor 50% van de normale verkoopprijs in het schap. Dus kom even bij ons langs en vul heel voordelig, dit is eenmalig, je voorraadkast aan.

NOGMAALS: Dit is echt een eenmalig aanbod!!!

Want het zijn voornamelijk biologische producten (via groothandel door die winkel ingekocht) die wij normaal gesproken niet verkopen. Wij zoeken, als dat kan, voor lokale producten van lokale aanbieders!

Dus mocht je door deze actie op ideeën komen wie in het Noorden nog iets bijzonders verbouwd of produceert? Wij staan open voor alle tips. De boeren en producenten moeten naast lokaal ook bezig zijn met duurzaamheid. Dus kennis en vaardigheden hebben rondom bijvoorbeeld biodiversiteit, bodemleven en gesloten kringlopen binnen het bedrijf of tussen samenwerkende bedrijven.

Ons streven blijft om over 7 jaar een compleet duurzaam, lokaal geteeld/geproduceerd supermarktwaardig assortiment te hebben voor jullie. Daar moeten we met elkaar aan werken. Klanten als jullie stellen ons vragen/hebben productverzoeken en wij zoeken naar aanbieders en antwoorden. Op dit moment hebben we al een heel gevarieerd aanbod, maar het mag zeker nog groeien.

Dus kom naar de winkel! We zijn aanstaande donderdag en zaterdag open en daarna, vanaf 1 oktober, van maandag tot en met zaterdag!