Allemaal beestjes! Maar wel de juiste! Dus laat maar lekker groeien die populatie!

‘Die flessen op de onderste plank hè? Dat is alleen voor de wasmachine toch?’

Het is Niels die die vraag stelt dus ik kan hem wel eerlijk antwoorden. ‘Ja dat klopt. Zo verkopen we het en zo is het ook gemaakt. Maar, zeep is zeep dus daar kun je veel meer dan je kleding mee wassen. Maar het is gemaakt als wasmachine wasmiddel, dus daar werkt ie in elk geval voor.

Door de inzet van de marketingmachine door de industrie denken wij inmiddels dat we voor elke ruimte in ons huis een andere fles schoonmaakmiddel moeten hebben. Niets is minder waar natuurlijk. Scheutje azijn en Baking Soda zoals onze oma’s deden volstaat ook uitstekend! Dat desinfecteert ook als een malle.

En de Dettolachtige desinfectie middeltjes voor als het echt vies is dan??? Stel je hebt een nog niet zinnelijke puppy, wat dan? Dan laat je wat mij betreft die Dettol dus ook achterwegen:

Want dat soort middeltjes maken letterlijk meer kapot dan je lief is… Dus dat gebruik je, als je het mij vraagt, niet om je huis en haard te boenen. Ok niet als er poep geruimd moet worden dus!

Ik zeg dus niet dat Dettol niet desinfecteert hoor, nee dat hoor je mij niet zeggen… Het werkt zeker en vast, maar het werk zo goed dat ook de ondersteunende micro organisme het lootje leggen.

Kijk en daar wringt de schoen!

Zeep (gewoon de hele doodgewone zeep dus.) maakt sowieso viezigheid waar je potentieel ziek van zou kunnen worden onschadelijk. Dus klaar voor elkaar, wassen met warm water en iets van zeep maakt alles schoon. Wel kiezen voor natuurlijke zepen hè, maar dat is uit mijn mond vanzelfsprekend toch? (Gebruik voor de gein ons wasmiddel verdund met warm water eens als allesreiniger, dat zou ook echt prima werken.)

Desinfecteren met iets van Dettol ofzo doe je natuurlijk wel als je wilt dat een ruimte steriel moet blijven. Een operatiekamer of een laboratorium bijvoorbeeld. Dat zijn dan ook gelijk de enige ruimtes waarvoor ik dat kan verzinnen dat er geen enkel micro organisme mag rondkuieren. Maar in de rest van de wereld waarin we doorgaans zijn stapt nu eenmaal een heel onzichtbaar leger aan, God weet wat voor, schepsels rond.

En van al die schepsels zijn grofweg maar 5% ziekmakend en 5% is ondersteunend. Die 90% is nogal dom en volgt stomweg het sterkste kamp…

Foto uit het informatieblad van EM: NATUURLIJK ACTIEF. EM staat voor effectieve Micro-organisme.

Wij hebben daarom het speciale, zeg maar probiotische, schoonmaakmiddel waarmee je het goeie kamp met tien nul voorzet. Want als je iets desinfecteert in een niet steriele ruimte dan is heel kortstondig alles schoon. Maar je weet niet van welk ‘kamp’ er eerder een beestjes land die dus al snel geholpen wordt door die 90% neutrale beestjes… Dus kunnen the good maar ook the bad guy’s zijn. Dat is met het blote oog niet te zien. Maar geloof mij, er worden heel wat strijden gestreden in onze huizen!

Ik hoor je denken dat leven in een operatiekamer dan misschien nog wel het meest veilige is. Maar niets is natuurlijk minder waar. Want onze woonomgeving zijn echt gelukkig niet steriel, we zouden niet lang overleven in steriele ruimtes. We zouden al snel die ondersteunende mini beestjes missen waaruit onze darmflora is opgebouwd. En als de boel daar niet meer in orde is… Nou dan kun je een fijn en gezond leven dus wel op je buik schrijven…

En dat is dus hoe wij ook de winkel fris en gezond houden. We maken schoon met een sopje waaraan we die geconcentreerde oplossing met de ondersteunende micro-organisme inzitten. We poetsen dus en alles weg en geven gelijk het goede kamp een voorsprong. Het is feitelijk het idee van fermentatie zoals je dat van bijvoorbeeld yoghurt, zuurkool, bier en wijn kent. Maar dan dus voor de schoonmaak. Een heel andere kijk op poetsen dus.

En als je denkt: goh dat verhaal van die 5% en een goed een een slecht kamp komt me bekend voor? Dat klopt ik schreef er eerder over toen het over de bokashi emmers ging. Dat is namelijk precies het zelfde goedje.

Met de handige spuitfles met een doek erbij om het te drogen maak je echt in een handomdraai je wc fris, je deurklinken schoon, de vloer weer spik en span. Wil je het eens ervaren? Ik kan het je zo voordoen in de winkel hoor. Poetsen wordt al bijna mijn hobby. 😉