En dan is het nu tijd voor een verhaal van achter de schermen.

Een verhaal dat tricky is om te delen. Maar ook zo kernachtig waarover het wat ons betreft gaat dat ik het toch graag wil vertellen.

Anti-dierenleed protest versus proefmoment met hangop

En dan is het nu tijd voor een verhaal van achter de schermen.

Een verhaal dat tricky is om te delen. Maar ook zo kernachtig waarover het wat ons betreft gaat dat ik het toch graag wil vertellen.

En ergens is het ook wel weer grappig. Tenminste, vanuit mijn oogpunt bezien dan… Maar ik ben geen veganist… Dus ja…??? Het is maar hoe je kijkt… Oordeel zelf maar:

Er waren in de dagen van de pop-up winkel studenten om ons te helpen. Stuk voor stuk leuke jonge mensen die wij per direct in ons hart sloten. Ze waren flexibel en gedreven. Ook al vonden ze sommige dingen best wel lastig. Mensen buiten aanspreken bijvoorbeeld… Oeps, das best en dingetje…

Met een dienblad vol eigengemaakte hangop dessertjes met pittige aardbei had je wel een mooie binnenkomer bij het winkelend publiek!

Tenzij… … er een stil protest tegen dierenleed plaatsvindt op het pleintje tegenover onze winkel… Opeens sta je oog in oog met je hangop-jes met iemand met een shirt aan met de prikkende tekst: Not your Mummy, not your milk…

Wat bedremmeld komen ze terug en vertellen ze hun ervaring. ‘Onze’ studenten zijn uit respect voor de demonstratie stilletjes weggegaan. Ik zeg dat ze dat goed hebben gedaan, gelukkig heeft iedereen in dit land immers het recht om te demonstreren.

En eigenlijk sta ik ook achter het statement van de demonstranten. Al ga ik er alleen niet zo ver in. Maar de hoeveelheid zuivel die wij nuttigen is wel erg groot. En niet iedereen staat er waarschijnlijk altijd bij stil, maar een koe geeft melk als ze een kalfje heeft, net als een moeder die een baby mag voeden. Zoals een moeder ook kan kolven voor een andere baby, in geval van nood, zo kan een koe ook best iets missen om voor ons verrukkelijke producten te maken. Maar zoveel als wij willen hebben???

Misschien, ik stel het voorzichtig, is de verhouding wat zoek?

Misschien is het in elk geval goed om je bewust te zijn van hoe de natuur werkt en of we echt zoveel zuivel nodig hebben als we nu gewent zijn?

Het zou best eens net wat anders kunnen liggen dan de slogan: ‘melk is goed voor elk’ ons heeft doen geloven…

Dus genieten van een hangop-toetje waarvan je weet dat het met respect voor het dier is gemaakt dat mag best in onze ogen. Af en toe een ijsje, een lekker glas melk of een goed stuk kaas? Dat is zeker iets dat voor vele in een gevarieerd voedingspatroon past. Maar blijf het altijd vooral aanvullen met verse groenten en fruit, want met plantaardige producten kunnen wij mensen pas echt goed uit de voeten.

Ook dit soort bewustwording is iets dat wij belangrijk vinden in de toekomstige winkel(s)

#eetbewust #minderzuivel #beterezuivel #mindervlees #betervlees