Anderen dachten dat wij in sprookjes geloofden, maar die geloofde zelf nog in het sprookje van de oneindige economisch groei. ;-)

De hele week hoor ik mensen praten over de idiote prijzen voor bloemkool deze week in de supermarkten…

Wat zal ik zeggen? Ik denk er ook al de hele week over na. En eerlijk gezegd kom ik er niet goed uit.

Ik hoor vooral zorgen om het feit dat de gangbare manier van voedselproductie in gevaar is. Altijd alles overal beschikbaar… Dat dat systeem eindig is en in gevaar klopt denk ik zeker wel, daarom werken wij ook zo hard aan een alternatief. Nu de winkel dicht is doen we dat nog meer schouder aan schouder met de Streekboer samen.

Voorop gesteld: Het is zorgwekkend dat groente sneller duur wordt ten opzicht van bewerkt ongezond voedsel.

In het filmpje van de NOS wordt als reden onder meer aangevoerd dat de gasprijzen hoog zijn en dat daardoor kassen leeg staan…

Maar gas verstoken om ons aan groenten te helpen stond wat ons betreft al op het lijstje van manieren van telen die we beter kunnen loslaten.

Ik schreef daar al eerder eens iets over. Toen ging het om komkommers.

De veilingdirecteur die in beeld is vreest voor de toekomst omdat naast de energieprijs er ook beperkingen komen op gewasbescherming waardoor teelt in zijn ogen in Nederland heel erg moeilijk gaat worden…

Die beperkingen op landbouwgif (zal ik het beestje toch maar weer eens bij de naam noemen?!) kan mij niet snel genoeg gaan. De biologische en biodynamische bedrijven en de steeds talrijk wordende kleine tuinders laten zien dat zonder chemie een meer dan prima oogst te halen is die naast kwalitatief top voedsel levert en ook de biodiversiteit en de ecologie ondersteund.

Dat we verwend zijn geweest zoals hij aangeeft, daarmee ben ik het met hem eens. Alles altijd beschikbaar is een onrealistisch concept.

‘We hebben niet altijd alles, maar wel altijd iets’. Het stond op het bord buiten en het was een zinnetje dat veel toevallige passanten de winkel binnen liet lopen. Hoe werkt dat dan? Dat wilde ze wel eens weten!

Sommigen werden direct enthousiast, die zagen dat wij het economisch systeem anders benaderden. Anderen dachten dat wij in sprookjes geloofden, maar die geloofde zelf nog in het sprookje van de oneindige economisch groei. ๐Ÿ˜‰

Dus waar zit dus wederom de oplossing voor die dure bloemkool?!

Lokaal inkopen van lokale boeren die binnen de ecologische grenzen grenzen.

Hoe weet je dat ze dat doen?

  • Je herkent ze in elk geval aan een biologisch of BD keurmerk. Als ze dat niet hebben, vraag dan even door op de thema bemesting. Doet die boer of tuinder dat organisch of met dierlijke mest (groene vink) of komt er kunstmest bij kijken (geen groene vink wat ons betreft als er geen wil is om binnen een aantal jaren te schakelen naar natuurlijk bemesten).
  • Een tweede thema is het gebruik en gewasbescherming. De Bio en BD boer mag ook met biologische middelen spuiten (weten veel mensen niet) een gangbare boer heeft daarnaast ook keuze voor chemische middelen of platter gezegd:landbouwgif. Dat laatste wil je net als kunstmest uitfaseren.
  • Als je dan ook nog iets vraagt over het bodemherstel en dan iets hoort over sporenelementen en bodemleven weet je helemaal dat je goed zit.
  • Zeker als er dan, als kers op de taart, ook daadwerkelijk oog is voor biodiversiteit. Daarvoor is meer nodig dan een bijenhotel aan het begin van het erf naast het bord van de supermarkt waar aan geleverd wordt. ๐Ÿ˜‰ Bezig zijn met biodiversiteit vergt onder meer iets op het gebied van houtwallen aanplanten, bomen planten, struiken neerzetten. Allemaal niet direct omzet verhogend voor de boer maar wel echt stukke beter voor de natuur.
  • En tenslotte: nu dus misschien geen bloemkool willen van verder weg? Maar ik wil best toegeven dat aan het einde van de winter de koolsoorten soms je neus uitkomen en het is nu nog wachten op de eerste voorjaarsgroenten dat dan o zo lekker is…

Maar toch?!

Er is nog zoveel variatie te maken met wat er nu nog is!

Enne, hoe gaaf zou het zijn om weer te leren hoe je de zomerse overvloed in de overgang van winter naar lente kunt eten doordat we weer leren inmaken enzo?!

Zou jij dit soort workshops willen volgen Ik heb namelijk zin om een hele serie te gaan organiseren op verschillende plaatsen in het Noorden.

Laat je weten wat jij leuk zou vinden om op voedsel gebied te leren?