Brief aan de Koning!

Wat ik droom is vaak meer dan 'gewoon wat verwerken van wat je overdag beleefd hebt'.

Brief aan de Koning!

Weet je, het klinkt misschien bizar of zo, ongeloofwaardig ook vooral, maar toch is niets minder waar. Wat ik droom is vaak meer dan ‘gewoon wat verwerken van wat je overdag beleefd hebt’. Het gaat te ver om te zeggen dat het omgekeerde waar is en dat ik dus dat wat ik droom laat bepalen wat ik overdag doe. Nee, zo extreem ben ik ik nou ook weer niet aangelegd, maar toch, mijn dromen zijn wel een inspiratiebron op zichzelf.

Donderdagavond gingen we naar DE VERLEIDERS in het theater in Drachten. Onderweg in de auto vertelde ik nog aan Ronny dat ik weer eens activistisch had gedroomd (ik heb inmiddels wat categorieën ;-)). Hoewel mijn droom niet helemaal up-to-date was, Jeroen Dijsselbloem was nog Minister van Financiën, bleek deze toch actueler dan ik had kunnen bedenken.

Droom

Jeroen Dijselbloem (hoe raar is het trouwens om over een politicus te dromen…!!! ???) zat in mijn droom aan een tafeltje met iemand te vergaderen of iets dat daar op leek. Het ging over de zonnepanelen die al dan niet op het huis van de Koning moesten komen. De Koning vond het blijkbaar allemaal maar zozo, want hij vond dat er in Leeuwarden voldoende energie werd opgewekt en dat hij dan toch alleen maar terug zou leveren en dat levert je bijna niks op. Hoewel het op zichzelf zou kunnen kloppen van dat terugleveren dat haast niks oplevert, zou dit uit de mond van de Koning toch wat schraal klinken nietwaar. Maar kennelijk vinden mijn dromen dat niks menselijk onze Koning vreemd is. Dus daarom biecht ik het op zoals mijn brein het aan mij heeft laten zien, met alle kronkels van dien. Maar goed ik hoor dat gesprek dus aan en spring zowat uit mijn vel en ga me er mee bemoeien. Tuurlijk, dat is dan wel weer precies zoals ik ben, als ik eenmaal voor iets ga dan ga ik ook maximaal. Maar goed ik begin dus een heel epistel af te steken over over de verduurzaming van het koninklijke wagenpark. Dat is toch hopeloos als je bedenkt dat ze een voorbeeldfunctie hebben? Waarom nog op fossiele brandstof voortkachelen terwijl dat allang niet meer hoeft? Hoppekee allemaal in een Tesla en met je eigen opgewekte stroom rijden in die handel, stond ik te orakelen. ‘O ja’ zei Dijselbloem, ‘nog nooit eerder aan gedacht, goed idee, doe doen we zo’ .

Nou, zoiets en zo makkelijk dus in mijn droom…

Koning of oliesjeik

En toen begon de inleiding van de voorstelling. Er werd al iets verteld over de actie met de Groningse carnavalskraker die messcherp de maatschappijkritiek vorm gaf. Kritiek over de rol van de Shell inzake de Groningse gasboringen, de Koning die in elk geval het predicaat koninklijk zou kunnen innemen omdat het bedrijf eenvoudigweg niet smetteloos meer is bovendien zou hij even in zijn aandelenportefeuille moeten kijken om te zien of er een verdwaald aandeeltje Shell in zit… Stel je voor, hij is immer onze Koning en geen oliesjeik… Toch?????

Bij thuiskomst, na genoten te hebben van de voorstelling, gelijk even wat meer informatie over de actie van de Groningse acteur Marcel Hensema opgezocht. De brief is inmiddels op de bus gedaan! Want eerst dromen over de Koning die je van de fossiele brandstoffen probeert af te krijgen en dan ’s avonds dit voorgeschoteld krijgen, tja, dan moet je wel heel sceptisch zijn als je dan nog niet  snap dat je kennelijk in actie moet komen.

Nog veel meer dat je kunt doen

En natuurlijk, je kunt veel en veel meer dan alleen roepen dat anderen het anders moeten doen. We doen zelf ook wat we kunnen. Vooral door bewust te kiezen waar we ons geld aan besteden.

  • Zonnepanelen op het dak, zo min mogelijk gas gebruiken en verwarmen met een pelletkachel, en omdat dat ook zeker niet 100 punten milieubewust is, zo voordelig mogelijk stoken op zo duurzaam mogelijk geproduceerde pellets,
  • een energiecontract bij een leverancier die als doel heeft jou zo min mogelijk te laten afnemen in plaats van jou lokken met voordeeltje hier voordeeltje daar,
  • drinken uit doppers i.p.v. de wegwerpflesjes die eerst ook nog eens de halve wereld over zijn gereisd,
  • boodschappen van zo dichtbij mogelijk halen,
  • kleding kopen die klopt,
  • sowieso ont-spullen, en wat je wel koopt dan het liefst alleen van de speciaalzaken van een-pitters i.p.v. iets van een van de multinationals. Het geld laag houden dus, zo gaat er niet onnodig veel macht naar de top van bedrijven die vooral winstmaximalisatie als doel hebben.

Nou ja, dat soort dingen dus. Het klinkt allemaal streng en fel misschien en een beetje als ‘wie di
t nog niet doet of weet het fout doet’ , maar ja, teveel mensen weten nog niet dat het systeem gewoon echt niet zo eerlijk in elkaar zit als we zouden hopen… Tot die tijd dus toch af en toe maar even schudden voor gebruik ;-).

Zeker nu we via het nieuws horen dat Shell zich toch minimaal wat schimmig terugtrekt van financiële verantwoordelijkheid van de NAM nu er geen geld meer lijkt te halen maar  juist geld gaat kosten… Echt te gek om over te praten…

Dan toch maar minstens een brief aan de Koning sturen! Waarvoor dank:-)