“Dit is onzin. De prijs is de daadwerkelijke reden dat er geen zuivel in het schap ligt. De supermarkt wil niet meebetalen aan de gestegen kosten voor boeren.”

Consumenten helpen zuivelboeren de zomer door en claimen zuivel

De Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost roepen de consumenten op het heft in eigen hand te nemen en zich  te melden.

“Samen helpen we onze lokale zuivelboeren de zomer door te komen door met elkaar op voorhand alle geproduceerde regionale zuivel te kopen,” aldus Sandra en Monique.

“En ben je een paar weekjes op vakantie deze zomer? Dan kun je je zuivel die weken doneren aan gezinnen die het kunnen gebruiken.”

De twee ondernemers hebben voor die praktische problemen een oplossing omdat ze zijn doordrongen van de urgentie. Het voedselsysteem wordt veranderd door de consument met de boer samen. “Nu we zo duidelijk zien hoe de supermarkt werkt, moeten we het wel zelf doen. Niet morgen maar nu.”

Boeren en consumenten zijn het zat
“Boeren en consumenten zijn het zat.” Monique van Jouw Dagelijkse Kost doelt op het feit dat er afgelopen week wederom een supermarkt in opspraak was omdat er een product niet leverbaar is. Ditmaal gaat het om zuivel. Een van de redenen die werd aangegeven voor de lege schappen was de droogte. Hierdoor zouden de koeien minder melk geven. “Dit is onzin. De prijs is de daadwerkelijke reden dat er geen zuivel in het schap ligt. De supermarkt wil niet meebetalen aan de gestegen kosten voor boeren.”

Waarom is het zo belangrijk om de strippenkaart te kopen?
Het is tijd voor radicale verandering in de voedselketen. De Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost zetten zich al jaren in voor een betere weg van boer naar bord. “Maar om echt impact te maken, moeten we nu met z’n allen een krachtig signaal afgeven. Vandaar dat we (hopelijk) alle zuivel die rechtstreeks bij een lokale duurzame boer is geproduceerd op voorhand opkopen. Op deze manier krijgt de boer gegarandeerd een eerlijke prijs en de zekerheid dat zijn product wordt afgenomen. Reddingsacties worden overbodig en tegelijkertijd kan de consument zo heel direct zijn steentje bijdragen aan het verbeteren van het voedselsysteem,” aldus Sandra Ronde van De Streekboer.

Doe jij mee en koop jij deze zomer al jouw zuivel bij de lokale boer?

Meld je aan, je hoort dan van ons hoe je kunt helpen in ruil voor eerlijke en gezonde zuivel.