Van één van de ontvangers kregen we een doos chocolaatjes terug: 'Ze zijn wel niet bio en ook niet lokaal, maar ik wilde iets terug doen voor zo'n grote gift waar ik echt heel erg mee ben geholpen.'

De laatste donderdag van het jaar waarin we jou je boodschappen uitleverden, leverden we ook bijna 70 uitgestelde kerstpakketten uit. Ontbijttassen, borrelpakketten en dinerboxen. Er waren ook nog een paar mensen die een kerstpakket hadden gekocht maar per ongeluk het verkeerde hadden aangeklikt, dus eentje voor hen zelf maar ze bedoelde voor en ander. Die hebben ook allemaal nog een dankbare ontvanger gevonden.

Door de winkel in Leeuwarden kenden we het Leeuwardense netwerk al vrij goed. Door de afhaalpunten in de stad Groningen, vanuit sociale initiatieven, wisten we ook daar de weg wel te vinden. Maar nog liever wilden wij de pakketten die onze klanten gedoneerd hadden verspreiden over een zo groot mogelijk gebied.

Dus via de sociale media, die voor dit soort zaken met recht sociaal blijken, leerden we in no time nieuwe initiatieven kennen. Zo kwamen er zelfs tassen in Emmen terecht waar we nu nog niet eens een afhaalpunt hebben. Heel gaaf hoe dat met vereende krachten is geregeld door mensen die ons eerst nog niet kenden en die er zelf geen enkel belang bij hadden. Gewoon uit het hart!

Helene was ook zo’n contact, maar dan uit Franeker en omgeving. Ik had, bij het horen van de plaats Franeker, gelijk aan Soep en Zo gedacht, ook zo’n mooi initiatief waarbij mensen én samen worden gebracht én gelijk ook goed kunnen eten. Een burgerinitiatief waar de wereld nooit genoeg van kan hebben als je het mij vraagt.

Maar er bleek nog een ander initiatief te zijn, en vanuit daar zijn de pakketten verdeeld: de pakkettenactie voor regio 0517 & 0518. Ze verzorgen een heel jaar voor minima verschillende soorten pakketten van giften die ze krijgen. Allemaal belangeloos, gewoon voor elkaar, met elkaar.

Door mijn vergissing was dit mooie initiatief niet genoemd. Dus bij deze zetten we dat hier recht!

Wij waren als Streekboer-collega’s ook best geraakt door de vele mooie reacties. We strijden niet voor niets voor een eerlijke en gezonde voedselketen. We willen dat de boer een eerlijke prijs voor producten krijgt, maar we willen ook dat iedereen die prijs kan betalen.

Aan dat eerste kunnen wij als organisatie zelf heel veel doen en dat doen we ook. Maar daardoor zijn producten die wij verkopen niet goedkoop als je ze vergelijkt met de gewone supermarkten… We hebben dus ook een goed overheidsbeleid nodig dat initiatieven steunt zoals het onze en al die mensen die zich inzetten voor de groeiende groep mensen met een smalle beurs.

Persoonlijk vind ik het het mooiste als we de mensen met een smalle beurs ook gelijk van het allerbeste voedsel voorzien. Voedsel dat met de productie ervan de aardbol heeft ondersteund in plaats van beschadigd. Dan snijdt het mes gelijk goed aan twee kanten.

De kerstactie was dus een groot succes. In de Blokhuispoort hadden de vrijwilligers bedacht dat het voor de mensen die een pakket mochten halen dat door iemand anders betaald was echt een feestje moest zijn. Alle mogelijke (ontechte) schaamte wilden ze wegnemen. Het is dat we geen rode loper hadden, maar anders hadden ze die voor ze uitgerold. Ze hadden in plaats van een rode loper de winnaarstafel gemaakt. Waarbij de uitgestelde pakketten op het hoogste treetje stonden samen met de ontvangers ervan. De ‘gewone’ klanten werden naar het ‘saaie’ deel van de afhaalplek geleid. Dat was echt een groot succes. De sfeer was opperbest!

Van één van de ontvangers kregen we een doos chocolaatjes terug: ‘Ze zijn wel niet bio en ook niet lokaal, maar ik wilde iets terug doen voor zo’n grote gift waar ik echt heel erg mee ben geholpen.’

Dan moet je dan verder niet veel meer zeggen, want dan staan de tranen al in mijn ogen. Wat is het wezenlijk wat we zo met elkaar doen. En wat voelt het tegelijkertijd schraal te weten dat het geen structurele oplossing is.

Dus wat denken jullie? Vaker dit soort acties doen en de initiatieven, verdeeld over de drie provincies waar we ons voor inzetten, betrekken om te zorgen dat alles in een zo groot mogelijk gebied goed terecht komt? En ondertussen toch ook maar eens bij de overheden aanschuiven of er samenwerking mogelijk is om aan een structurele oplossing te werken om eerlijk en gezond voedsel voor iedereen bereikbaar te maken?

Er is nog heel wat werk aan de winkel! De mouwen zijn al weer opgestroopt voor het nieuwe jaar! Tot snel dan maar weer in de winkel van de Streekboer of op een ander afhaalpunt.