Jessica kwam met nogal onthutsend nieuws op de koffie afgelopen week. 'De aarde is op voor dit jaar!' Sinds twee jaar is ze moeder en daardoor veel bewuster met gezondheid en milieu bezig. Maar soms wordt ze moedeloos. 'Het helpt dus toch geen bal,' zegt ze ontmoedigd.

De aarde is op voor dit jaar...

Houd moed!

En ik snap haar maar al te goed. Want het was inderdaad vorige week Earth Overshoot Day. De dag in het jaar waarop we, vanaf 1 januari, alles wat de aarde in één jaar kan produceren op is. Gewoon alles helemaal op, nada noppes nog over wereldwijd gezien… En het is nog erger als je het alleen voor Nederland uitrekent. Dan is het al eind april overshoot day…

Ik snap zo goed dat Jessica het bijltje er bijna bij neer wil gooien! Er lijkt soms inderdaad echt geen houden meer aan! Maar toch lieve mensen: houd moed!

3 Aardbollen nodig.(En toch is er hoop dat het ooit weer gewoon met eentje kan!)

Wereldwijd hebben we dus bijna twee aardbollen nodig om een jaar aan onze menselijke behoeftes te voldoen. Als iedereen als een Nederlander zou leven, snoepen we zelfs bijna drie aardbollen op. Hoe kunnen we dit tij dan nog keren? Daar is wel wat meer voor nodig dan alleen wat goede wil!Gelukkig kun je veel meer dan je in eerste instantie denkt.

Want onderzoek wijst ook uit hoe simpel je je voetafdruk vele male verkleint door bijvoorbeeld vaker te Marktplaatsen, iets minder dierlijke producten te eten dan je gewend was en je huis-/ tuin- en keukenafval nog net wat zorgvuldiger te scheiden. Geen onoverkomelijk zaken dus.

Verantwoording afleggen aan de achterkleinkinderen.

Want, en dat is wel echt waar, als we die kleine stappen niet willen zetten, dan gaan we echt met elkaar heel snel de verkeerde kant op en zijn we echt reddeloos verloren.Iedereen voelt nu al wel op haar/zijn klompen aan dat de extreme weersomstandigheden die veel vaker voorkomen dan decennia terug niet gewoon zomaar toevallig zijn. Daar hebben we zelf een hele vette vinger in de pap gehad. En dus, en dat is het goede nieuws, hebben we ook alle macht en kracht om er iets aan te doen!

En wie wil zich niet inzetten voor die goede zaak?

Niemand wil toch straks aan de achterkleinkinderen vertellen dat we zo rond 2019 allemaal allang wisten dat vliegen voor een korte vakantie binnen Europa echt heel milieubelastend was. Maar dat we gewoon alleen aan ons eigen gemak en pleziertje dachten en dus toch voor die enkele weken naar Zuid-Europa vlogen terwijl het hier net zo warm en zonnig was inmiddels…

Wie wil nou zijn verhaal moeten vervolgen met : ‘Nee hoor, we vonden destijds vakantie in eigen land niet hip genoeg en daarom gingen we vliegen en natuurlijk deden we ons tegoed, zodra we een terras van een van de vele fastfoodketens zagen, aan een ongezonde maaltijd die niet eens echt lekker was.

Bovendien produceerden we een mega berg met afval omdat echt elk onderdeel van die totaal dieronvriendelijke maaltijd in een apart bakje of zakje zat verpakt….

Nee, dat wil niemand graag vertellen of melden toch….

En dat hoeft ook niet want wij hebben hele leuke aantrekkelijke alternatieven bedacht. En de voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg. We weten zeker dat we met elkaar heel veel echt super toffe milieuvriendelijke dingen kunnen verzinnen die het leven ook nog eens leuker en rijker maken.

Vele kleine stappen helpen wel echt. Twee voorbeelden:

Hoe leuk is het bijvoorbeeld  om te merken dat zelf patat bakken van echte aardappels minstens 1000x lekkerder is dan de patat van de fastfoodketen. Nodig de buren ook eens uit voor zo’n ‘ongezonde’ maaltijd. Zo kook je soms wat voor een grote groep maar mag je ook eens wat vaker aanschuiven en doe je weer ideeën op bij de gastgezinnen. Daar wordt toch echt iedereen blij van, of niet dan?

Of bedenk eens hoe te gek het is als je kunt vertellen aan de buren dat door korter te douchen, of een paar dagen per week te wassen aan de wastafel in plaats van te douchen je heel veel water en energie hebt bespaart op jaarbasis. Dat scheelt je ook nog eens een hoop geld.

En, en dat is niet onbelangrijk, je huid is veel minder schraal geworden omdat het vele douchen met de moderne douche producten je huid helemaal niet echt verzorgt maar juist uitput waardoor je nog meer gaat smeren. Ja, je leest het goed, die producten zorgen eigenlijk voor een vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt…

Totdat je er simpelweg mee stopt en merkt dat het voor het grootste deel totaal overbodige producten zijn.Kortom, naast water- en energiebesparing spaar je heel veel flessen uit. Flessen die ook nog eens van wegwerpplastic zijn en bovendien vaak microplastics bevatten in de producten zelf. Een goed stuk eerlijke zeep voor huid en haar voldoen. Een eerlijke crème op een natuurlijke basis is vaak al afdoende.

Hoe heerlijk is het versimpelde leven? Het is toch pure rijkdom als je er achterkomt dat veel van wat je deed overbodig bleek? Het is gewoon zo gaaf om te merken dat je eigenlijk letterlijk alles in je keukenkastje hebt staan om de regie terug te nemen die je ongemerkt kwijt bent geraakt!

Zo zie je dat door één klein ding aan te passen, zelf patat gaan maken en anderen uitnodigen, kritisch naar je water- en energieverbruik rondom douchen te kijken, je een hele reeks aan veranderingen ten gunste teweeg brengt. Het is echt een sneeuwbaleffect dat je pijlsnel een veel minder grote voetafdruk oplevert!

We horen het van klanten terug: het is echt leuk verslavend om er op te gaan letten!

We horen het van de klanten terug. Nu we niet open zijn maar we wel vragen per mail krijgen  merken we ook dat we gemist worden als inspiratiebron. Het is echt zo dat door in de winkel weer iets te zien dat je nog niet kende er weer een ware kettingreactie van leuke positieve veranderingen op gang komt.

Deel jouw ervaring.

Hoe werkt dat voor jou? Merk jij ook dat hoe meer je weet over hoe je duurzamer en gezonder kunt leven hoe meer je merkt dat het je leven keer op keer echt verrijkt. Het is niet suf en saai. En het is al helemaal geen straf om bewuster te gaan leven. De momenten dat je er bewust mee bezig bent zijn echt pluk de dag momentjes. En die kun je niet genoeg hebben in je leven vinden wij zelf.

Voor ons is bijvoorbeeld een ultiem genietmoment geweest dat we merkten dat de kinderen zelf ook de restjes gingen bewaren als ze een keer alleen moesten eten. Makkelijker was het voor ze geweest om de overblijfselen uit de pan in de afvalemmer te gooien. Maar als je dan een app-je krijgt met de vraag waar we die bakjes bewaren voor de kliekjes en waar die stickers leggen om er op te schrijven wat het is, nou dan ben je echt wel trots!

Dus houd moed en deel jouw genietmoment rondom bewust leven om anderen op ideeën te brengen. Vinden wij leuk om te horen!