De gezondheid van je kroost (en jezelf) ondersteunen vergt meer dan ze alleen maar groenten en fruit laten eten...

En dat is op zichzelf al een hele toer... Ik hoor je zuchten; moet ik dan op nóg meer dingen letten...

De gezondheid van je kroost (en jezelf) ondersteunen vergt meer dan ze alleen maar groenten en fruit laten eten...

En dat is op zichzelf al een hele toer… Ik hoor je zuchten; moet ik dan op nóg meer dingen letten…
Ik denk het wel! Maar het is, als je het goed bekijkt, bepaald geen straf!

Vrijdag stalde ik ze al uit; drie onverwachte cadeautjes van Bioweb. Gewoon zomaar als een extraatje bij de drie producten van Weleda waar ik mezelf op had getrakteerd.*

Trakteren of goede zorg?

En hoewel ik zeg dat ik mezelf had getrakteerd bedoel ik eigenlijk: ik had goed voor mezelf gezorgd.
Trakteren is iets extra’s, iets wat het leven leuk maakt maar wat je wel kunt missen…
Maar eigenlijk zou ik willen dat iedereen kiest voor 100% natuurlijke producten. Dit omdat ik echt denk dat cosmetica met synthetische stoffen veel minder goed zijn. Stomweg omdat ze mens en milieu belasten. Was jij je daar al van bewust?

En áls je dat dan eenmaal weet dan voel je wel aan: het is geen traktatie maar eerder een noodzaak.

Milieu

De verborgen kosten voor het belasten van mens en milieu zijn helaas niet doorberekend in de goedkopere synthetische producten. Daarom koop je ze veel sneller. En door de marketingcampagnes rondom die producten ben je bovendien ook nog eens gaan geloven dat we niet zonder ze kunnen…
Helaas zijn er vaak wel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt voor het telen van de deels natuurlijke ingrediënten in deze producten. En voor de synthetische toevoegingen zijn ingewikkelde chemische processen nodig geweest, met vervuilde afvalstromen als gevolg. Hierdoor is er extra inspanning nodig om van het afvalwater weer drinkwater te maken.

Mens

De synthetische stoffen in veel goedkopere producten kunnen ook nog eens je hormoonbalans  verstoren. Dat is echt funest voor je gezondheid. De kosten die daar uiteindelijk mee gemoeid zijn, zijn uiteraard torenhoog…

Keus

Daarom koos ik voor de bijna 14 jarige in ons huishouden om de onschuldige behandeling van het epileren van de wenkbrauwen bewust te laten doen door een Weleda-spesialiste. Dit terwijl ook elke andere schoonheidsspecialiste dit prima zelf kan natuurlijk. Maar een Weleda specialiste werkt vanuit een duurzaam gedachtegoed, dát wilde ik deze 14 jarige graag meegeven.
Ze wilde haar ‘winkies’ (zo noemen wij ze hier in huis) ook zo graag laten verven. Ik weet dat ze het echt super stom van mij vind dat ik haar dat heel sterk afraad. Tenzij ze het dus ergens laat doen op natuurlijke basis. Maar daarvan zegt mijn ‘ouderwetse’ inslag mij ook dat dat nou wel typisch een traktatie is. Dus dat moet je dan maar een keertje doen als er iets bijzonders is of als je er voor hebt gespaard.
Ik hoor mezelf wel beargumenteren dat ik de verf slecht vind voor je haar en huid. Maar mijn zorg gaat feitelijk dus nog heel veel verder…

Niet bang, wel bewust

Maar hoe vertel ik haar dat ik vrees dat de stoffen in de chemische verfproducten van de reguliere schoonheidsspecialisten haar hormoonbalans kunnen beïnvloeden en dat je daar echt letterlijk doodziek van kan worden… Ze is met haar amper 14 jaar uiteraard volop bezig van meisje naar vrouw te gaan, dus die balans zoeken is sowieso al een heel precair proces. Dat zou ik niet nog meer willen belasten.
Toen ze als kerstcadeau haar, toch al prachtige, lange haar mocht laten oplichten mocht het ook alleen maar op voorwaarde dat ze koos voor ‘mijn‘ kapper. ‘Moet ik mijn haar met planten laten kleuren, dat is echt zoooo awkward’ was de reactie die dus droop van de weerstand… Maar toch heeft ze het gedaan en het is prachtig geworden!
Ik wil haar niet bang maken, maar wel bewust. Wij doen dat dus op deze manier: Alternatieven bieden voor haar moderne meisjes wensen.

Gebrekkig

We leggen alleen nog wel wat gebrekkig uit waarom het in onze ogen de betere alternatieven zijn… Waarom lukt het zo slecht om het recht voor zijn raap te zeggen? Simpelweg omdat ik de waarheid te hard vind. Ik ben gewoon vreselijk bang voor het zwaard van Damocles dat boven ieders hoofd hangt. In onze, helaas zo vergiftigde, wereld lopen we immers allemaal een sterk verhoogd risico ziek te worden en dat niet te overleven…
Hoe pak jij dit soort dingen aan? Het is nogal een boodschap hé…?
Wie tips heeft? Ik hoor ze graag!
Wie zichzelf nu ook achter de oren krabt omdat je gewoon nog niet wist dat je hier in de opvoeding ook op kan/moet letten… Schroom niet en stel je vragen.
Je kinderen gezond houden vergt meer dan ze gezond te laten eten. Hoe meer mensen dát weten hoe beter het is!
*puntje van aandacht is alleen nog het verpakkingsmateriaal van de extraatjes… Liever geen plasticfolie voor deze van zichzelf al prachtig verpakte extra’s. Samenbinden met een vrolijke strik van vlasdraad is wellicht ook een optie? of zit ik nu echt zout op de allerlaatste slak te leggen…???