Hanny appt mij maandag al: ‘Onze afspraak voor woensdag om bij te praten in Midden-Nederland gaat een fileafsraak worden vrees ik’. De boerenprotesten belemmeren precies onze route… letterlijk deze keer…’
Ik snap haar app gelijk, want mijn Brabantse oud huisgenoot én ‘partner in crime’ als het over de voedseltransitie gaat zijn het wel vaker eens dat de schaalvergroting, waar de huidige gangbare boer meestal in verstrikt is geraakt, onze figuurlijke wegen naar een vriendelijker en gezonder voedselsysteem in de weg staan. En deze keer staan ze dus heel letterlijk in de weg.
En voor de helderheid: wij geven zeker niet de boeren de schuld, maar het systeem waarin we als maatschappij bewegen… Uren kunnen we het er over hebben. Na zo’n gesprek zijn we beide weer opgeladen en strijdlustig om voor de goede zaak de schouders er weer onder te zetten. Vooral hoe wij de consument kunnen blijven inspireren dat je elke dag met je Euro’s kunt laten weten welk beleid in jouw ogen het beste is. Koop je duurzaam of koop je gangbaar? Het is aan jou om op deze manier invloed uit te oefenen of die kans te laten liggen.
Soms, als ik me weer eens een roepende in de woestijn heb gevoeld zoals Jurjen van Waddengoud dit vorige week ook liet merken, heb ik haar peptalk nodig.
Want of het nu gaat over fosfaatrecht, stikstof en het daarmee samenhangende eiwit, Hanny weet er met haar biologische boerenachtergrond en haar advieswerk voor micro-farmers wereldwijd, altijd heel veel van. En ik lang niet zoveel dus, daarom praat ik graag met haar verder over de achtergronden van deze complexe zaken.
- Een ingewikkelde, die zie je altijd als eerste.
- En een uiterst simpele, die zie je alleen als je tijd neemt en met voldoende afstand naar de zaak kijkt.
Dát leerde Hanny van mij en ik leerde van haar dat dat met al die ingewikkelde landbouw maatregelen eigenlijk precies zo was. De overheden zien meestal alleen de ingewikkelde oplossing omdat ze niet genoeg tijd en afstand nemen om te zien hoe kinderlijk eenvoudig de oplossing ook kan zijn.
Afschalen is het eenvoudige antwoord op alle uitermate complexe vraagstukken. Alle ingewikkelde en gekunstelde maatregelen sowieso in de prullenbak als het aan ons ligt. 😉
Tuurlijk is dit lekker kort door de bocht, maar in zeker zin is het wel zo simpel. Er is behoefte aan heel veel meer kleinschalige kringloopbedrijven die veel arbeidsintensiever gaan werken om zo stap voor stap de kringlooplandbouw groter en steviger te maken. Niet van vandaag op morgen alles omgooien maar elke dag stappen maken in de juiste richting zonder het bestaande te veroordelen. We hebben het als maatschappij zelf zo laten ontstaan. Dus wijzen met de vinger heeft geen enkele zin. Samen werken aan een lonkend toekomst perspectief wel!
En met het oog op de oplopende werkloosheid lijkt het ons een heel goed idee om al die mensen een prachtige arbeidsplaats te geven in de gezonde voedselketen. Hierin is meer dan genoeg te doen op alle niveaus. Van met de voeten in de klei tot achter de computer om de de boel te regelen en alles wat daar tussen zit.
Wij hopen op heel veel meer startende kleinschalige bedrijven die geen miljoenen financieringen meer nodig hebben om te starten. Wij hopen op veel nieuwe bedrijven die met overzichtelijke investeringen van familie en vrienden kunnen starten om binnen een paar jaar schuldenvrij te zijn.
Dat onderneemt zoveel rustiger dan als je altijd maar financiële druk voelt om productie te draaien en daarmee de grenzen van de ecologie wel móet tarten…
Nou, dat alles heeft dus te maken met de yoghurtijsje die wij gaan verkopen. Gemaakt door een kleinschalig ijsfabriekje die yoghurt van de al even kleinschalige, inmiddels biologisch gecertificeerde, boerderij van Buurvrouw Durkje gebruikt om tot deze verrukkelijke traktatie te komen.
Kom je binnenkort een verfrissende pauze bij ons nemen?!