Biologische landbouw heeft niet meer grond nodig... Tenminste als je durft te kijken naar het evenwicht tussen veeteelt en akkerbouw...

We horen het regelmatig van mensen die zich afvragen hoe het zit met biologisch voedsel en of dat nou wel zo goed is. We krijgen dan vaak de vraag: “Sommige mensen zeggen dat er veel meer land nodig is en dat het daarom helemaal niet kan.”

Dit wordt inderdaad vaak gezegd, maar het klopt niet. Tenminste, niet als je anders naar voedselproductie kijkt. Als we kiezen voor een ander evenwicht tussen dierlijk en plantaardig voedsel, is het zeker mogelijk. Want veruit de meeste landbouwgrond is nodig voor de veeteelt.

Een gangbare intensieve veehouder heeft wel gelijk als diegene zegt dat de schaal van het bestaande bedrijf veel meer negatieve impact zou maken als je het één op één zou omzetten naar biologisch. Maar dat is nou net niet de bedoeling.

We gaan naar een landbouwmodel met minder vee en meer diversiteit in akker- en tuinbouw. Bedrijven zullen dus kritisch naar hun bedrijfsmodel moeten kijken voor de toekomst.

We doelen dan vooral op grootschalige bedrijven met vee. Die zijn eigenlijk niet meer van deze tijd, of in elk geval niet meer gericht op een gezonde toekomst. Willen we als mensheid ook gezond blijven, dan is een dieet waarin dierlijke producten hooguit een bijrol spelen heel handig. Kies dan wel voor dierlijke producten van de allerhoogste kwaliteit die je kunt krijgen. Die producten zijn nooit goedkoop. Dus als het goed is, helpt je boodschappenbudget je om te kiezen voor seizoensgroente of groenten die je goed kunt bewaren (door invriezen of inmaken, bijvoorbeeld). Vaak zijn die daardoor ook vriendelijk geprijsd.

De campagne van de overheid om te kiezen voor biologisch is net gestart. Wij zijn blij dat er ook vanuit de overheid een duidelijke richting wordt aangegeven!

Hopelijk kun jij nu op een verjaardagsfeestje of vrijdagmiddagborrel ook weer beter uitleggen waarom biologisch niet per se meer land nodig heeft. Doe jij ook mee om meer mensen enthousiast te maken?