De Ondermening: Een Friese talkshow waar ik te gast was. Het ging over duurzaamheid in een onderneming. Dan babbel ik al snel een heel programma vol op mijn eentje als het moet. ;-)

‘Jij zou echt eens bij een talkshow moeten aanschuiven.”

Steven zegt het semi-serieus. Ik begin te grinniken. ‘Nou dat treft’, zeg ik ‘want ik was laatst te gast bij De Ondermening, een Friese talkshow die dit keer over duurzaamheid ging.’

Steven vindt dat ik zo helder kan vertellen. In een paar zinnen heb ik de visie van de winkel in woorden gevat volgens hem. ‘Er wordt zo onwijs veel gepraat over duurzaamheid maar zo ontzettend weinig gedaan of het duurt ellenlang. Dan zijn we al door de zeespiegel ingehaald. Jullie zijn gewoon lekker helemaal in de actie. Je zegt wat je doet en je doet wat je zegt. Je ziet gewoon waar het heen gaat en je vertelt steeds waarom de dingen gaan zoals ze hier gaan. Waarom dingen wel eens op zijn en waarom er van een bepaald product gewoon maar eentje is. Nou dat soort dingen dus zeg maar. Doe je goed!’

Ik voel me wat verlegen worden nu Steven in die paar zinnen een hele berg aan complimenten geeft.

‘Ik doe gewoon wat mij een logische en mogelijke stap kan zijn in de richting van hernieuwd ecologisch evenwicht. Ik weet ook niks zeker. Het is een typische geval van learning by doing,’ zeg ik bescheiden. ‘Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht en maak fouten in de planning en kom er soms later achter dat een product toch niet zo duurzaam was als het leek. Ik vertel ook hierover open en eerlijk hoor. Waarom we sommige dingen toch niet meer hebben bijvoorbeeld. Het laat de hobbels en bobbels in de korten keten gewoon heel goed zien.’

Maar wil je weten wat ik er allemaal over zeg in de uitzendingen? Kijk hem hier dan zeker even terug:

Monique van Etten in de Ondermening over duurzaamheid