‘Monique, vertel nog eens een keer? Wat maakt de winkel nu zo bijzonder? En waarom zou ik klant worden en/of zelfs een deel van de winkel kopen?’
Met liefde vertel ik dat nog een keer, en als het moet nog duizenden keren want het is in mijn ogen o-zo belangrijk dat jij voelt hoeveel positieve invloed je hebt.
Sommige mensen zijn bang dat er echt alleen maar drama op ons afkomt… En dat is misschien ook wel zo als we niet vanuit een andere kant naar de dingen gaan kijken.
Het kan je nu allemaal overvallen: oorlog, inflatie, boerenprotesten, stakend openbaar vervoerspersoneel. Het gebeurd allemaal niet bepaald voor niks natuurlijk.
Maar hoe kun jij dat nu veranderen?
Oplossingen uit de natuur
Het bijzondere is dat de oplossingen ook om je heen liggen. Zo waren wij als team afgelopen maandag (kon nog net een keertje op een maandag, vanaf aankomende week zijn we ook op maandagmiddag open namelijk!!!!) op teamuitje bij onder meer de Polderkol in Lelystad.
Marlies Engels verkoopt via ons haar thee, zalven en haar prachtige boek Mens en Kruid.
Ze is opgeleid als natuurgeneeskundige therapeut. Al snel kwam ze er achter dat werken als therapeut voor haar onvoldoende was. Cliënten hebben meer nodig dan een advies en een tinctuur*. Je levensstijl mag aangepast worden als je daadwerkelijk verandering wil. En dan heb je dus veel meer nodig dan allen een consult en wat druppels.
Dus ze begon een tuin. Ze wilde letterlijk vanaf de bodem de verandering, die je nodig hebt om een gezonde levensstijl te ontwikkelen, binnen handbereik hebben.
Van de eigen geteelde planten maakt ze thee, zalven, tincturen en masage-olie. Ze is de ‘strijd’ met de warenwet aangegaan om ze gecertificeerd te krijgen zodat ze via winkels verkocht mogen worden en dus meer impact kan maken.
Van ziekte bestrijden naar gezondheid ondersteunen
Je mag namelijk alleen zélf je eigen gemaakte producten verkopen als er geen certificering heeft plaats gevonden. Dit is omdat je alleen zelf iets rechtstreeks aan de klant kan vertellen over het hoe en waarom van een product. Zodra je dat via een wederverkoper doet moet die wederverkoper er blind op kunnen vertrouwen dat het product in elkaar zit zoals op het etiket vermeld. Certificering lijkt alleen een bureaucratie, maar het is dus zeker logisch en zinvol voor de veiligheid van iedereen.
Maar het is echt een heel gedoetje kan ik je melden! Een kostbaar traject in tijd, geld en energie. Wel een waardevol traject dus want wij als winkel verkopen natuurlijk alleen graag dingen waarvan we zeker weten dat er met de juiste kennis van zaken aan is gewerkt.
Zeker als het om behoud van gezondheid gaat! En dat gaat het in dit geval!
De meeste tijd en energie gaat zitten in het feit dat je nooit een medische claim mag doen. Dat leek eerst een grote handicap. Een thee tegen keelpijn mag je niet zo noemen. Je mag wel zeggen dat het ondersteunend en verzachtend is voor de keel.
En opeens viel destijds ook bij Marlies het kwartje. Want het feit dat je geen medische claim mag doen wil zeggen dat je automatisch veel meer bezig bent met gezondheid behouden dan ziekte bestrijden. En gezondheid behouden is een veel positievere aanvliegroute voor een zelfde situatie: bijvoorbeeld een pijnlijke keel die naar een oplossing zoekt. 😉
Zo zie je dat taal een helpend middel is om anders naar een zelfde probleem te laten kijken. Dat kan iedereen, of je nu een smalle of een brede beurs hebt. Dit heeft niks met geld te maken.
Zodra je bezig gaat met ondersteunen en verzorgen ga je ook veel minder in op het probleem zelf maar veel meer op het totaal van je systeem. En we weten dat problemen eigenlijk nooit worden opgelost op het zelfde niveau dan waarop ze ontstaan toch?! Voor het vinden van een oplossing moet je je niet blindstaren op het probleem, dat helpt je vooral verder in het probleem. 😉
Ze legde het zo mooi uit: Stel een kind wil niet naar school. Die kun je dwingen wel te gaan. Dat is eigenlijk het zelfde als bijvoorbeeld een bepaald ziektebeeld wegdrukken met een medicijn. Op het moment dat je het kind gedwongen in de klas zet zit het weer op school. Probleem op korte termijn opgelost. Maar je kunt ook gaan praten met het kind om er achter te komen wat het zo lastig maakt om naar school te gaan. Zo kom je er achter wat het kind nodig heeft om zelf weer stap voor stap zin te krijgen om aan te sluiten in de klas en weer te willen leren.
Dus niet één pil er in maar wellicht een scala aan dingen toevoegen of weglaten die het geheel sterker maakt. Enne, tuurlijk vind Marlies het ook zeer verstandig om voor acute problemen zeker wel naar een arts te gaan om je een behandeling te kunnen geven die je op korte termijn uit een situatie haalt. Daarna is het heel slim om te kijken of je ook op een andere manier kunt werken aan herstel. Maar nooit die twee trajecten samen doen zonder overleg. Er zijn echt heel veel westerse artsen die je willen helpen bij een natuurlijke route als je niet meer in acuut gevaar bent.
De kracht van de eenvoud
Later slenteren we over de tuin terwijl wij veel informatie krijgen. Ik heb Lola mee en mijn viervoeter vindt het wat saai om stil te staan dus ik waaier wat weg van de groep en slenter met Rob, de man van Marlies, wat voor de groep uit. Hij zegt langs zijn neus weg, met de handen in de zakken: ‘Tja die droogte hè, gelukkig hebben wij vaste planten die origineel zijn. Die hebben het in hun eerste jaar even lastig maar dan zijn ze weer goed geworteld en kunnen ze prima overleven in de droogte van nu. Kijk maar, wij hebben nauwelijks gesproeid deze zomer en alles bloeit en groeit. Als je planten hebt die op een bepaald kenmerk zijn veredeld dan worden die planten zwakker. Bijvoorbeeld lavendel met extra lavendelgeur, die heeft het veel moeilijker omdat wij mensen de originele lavendel niet goed genoeg vonden. Dan moet je wel veel water geven. Maar ja, je kunt dus ook gewoon tevreden zijn met hoe het al was, is tenslotte meer dan goed genoeg. Scheelt een stuk in het onderhoud.”
Ik moet glimlachen om zijn laconieke uitleg die het hele verhaal zo ontzettend verhelderd. Want zo is het precies! De eenvoud van zijn uitleg is namelijk zó kraakhelder en ik trek in stilte stomverbaasd de conclusie dat de mensheid aan planten is gaan knutselen omdat wij menen dat ze nog beter konden?! Het is precies het zelfde ding als het belang van telen van oergewassen. Die zijn ook nog oorspronkelijk, er is niet aan gesleuteld. Door die versleuteling zijn we de diversiteit verloren waardoor allergieën en andere problemen ontstaan. ‘Met onze tengels afblijven van de natuurlijkere ordening hè’. Ik zeg het inmiddels ook met de handen in de zakken.’Zo simpel is het inderdaad’.
Niks meer aan doen
Onze relaxte houding staat eigenlijk symbool voor hoe het de bedoeling is. Laat alles zijn eigen gang maar gaan, de natuur produceert vanzelf de overvloed de we nodig hebben. Zodra we ons gaan bemoeien gaat het mis.
Inmiddels zitten we op het schommelbankje in de tuin en zwijgen we. Na een tijdje zegt Rob, ‘Mooi hè hier, het is toch precies een ansichtkaart.’
En dat is het. Niks meer aan doen, gewoon genieten van alles wat de natuur ons geeft.
Waarom klant worden of zelfs mede-eigenaar worden?
Nou en daarom dus, als jij ook wilt dat ons voedsel weer de oorspronkelijk voedingswaarde terug mag krijgen kunnen we samen de arbeid die hiervoor nodig is waarderen door die producten te kopen.
Als je klant wordt van de winkel help je daar rechtstreeks aan mee.
Voor je hulp krijg je direct de eerlijke en gezonde producten terug. Dus je helpt ook gelijk jezelf. Er is toch geen mooiere manier om bij te dragen aan een mooiere wereld voor de volgende generaties?
Dus wees welkom in de winkel. En vraag ons gerust het hemd van het lijf als je meer wilt weten over de producten en de leveranciers.