"Het ziet er toch niet uit!? Rimpelige groentes, wat een suffe winkel!"

"Dat staat er toch ook bij man, lees nou eens joh!: 'Wij zijn niet meer zo mooi maar nog wel lekker'. Enne, kijk, de prijs is ook nog eens naar beneden aangepast."

Ik kan er van genieten als ik de klanten buiten onderling hoor praten over ons. Renske is inmiddels een echte vaste klant. Ze snapt ons concept helemaal en is zelf ook goed op de hoogte van hoe het in de reguliere markt gaat. Even later stappen ze samen binnen en met een vette knipoog zegt ze: ‘Ik neem mijn vriendin even mee naar binnen hoor. Want ze is in theorie heel erg tegen voedselverspilling maar de praktijk moet ze nog even leren’. Grinnikend lopen beide dames door de winkel. Want inmiddels kan haar vriendin ook wel om zichzelf lachen.

Weggooien

Het blijkt zo te zijn dat veel mensen geen idee (lijken te) hebben van de hoeveelheden voedsel die worden weggegooid in de reguliere handel. Weggegooid omdat ze niet meer mooi genoeg zijn. Dat is toch eigenlijk te gek om over te praten?!

Natuurlijk wil geen enkele winkel groente en fruit verkopen die echt niet meer goed zijn. Maar het is een utopie om te denken dat we alleen groenten kunnen kopen die er uitzien alsof ze vers geoogst zijn. En dat hoeft ook helemaal niet. Groente verliest soms knapperigheid maar behoudt dan verder wel smaak- en voedingstoffen. Maar in vele winkels worden deze groente gewoon weggekieperd. Doodzonde in onze ogen.

Een bietje met een rimpeltje? Daar worden wij toch niet anders van?

Kijk, heb je het over sla of andere bladgroenten, tja, dan is het een iets ander verhaal. Dat moet inderdaad zo snel mogelijk na de oogst op je bord omdat je dat vaak rauw eet. Een verlept slablad of slappe andijvie, daar wordt geen mens meer gelukkig van. Maar een bietje met een rimpeltje dat je toch gaat poffen, koken of stoven, daar zal niemand last van hebben.

Van theorie naar de praktijk

Dus aan jou de vraag of je net als deze klant ook de praktische kant van het voorkomen van voedselverspilling in de praktijk wilt leren brengen? Want aan alleen roepen dat je het te erg voor woorden vindt dat de boer niet van zijn bloemkolen met een vlekje afkomt, is echt niet genoeg om het systeem te veranderen.

Hoe wij samen met jou zorgen dat je het op een leuke manier kunt leren?

Stap 1:

Zoek naar goede recepten die het verwerken van niet meer meer zo heel mooie groenten mogelijk maken (doen wij voor je!).

Stap 2:

Deze recepten zetten we ook voor je op de website en/of we printen ze voor je uit als je niet zo digitaal bent.

Stap 3:

We doen de prijs naar beneden zodat jij een gokje durft te wagen en wij de inkoopsprijs terug verdienen. Renske vond dat we de prijs juist iets omhoog moesten doen! Gewoon omdat we er veel meer energie in hadden gestopt om dit eten te redden dan als je het verkoopt terwijl het nog helemaal tiptop eruit ziet, zoals velen denken dat het hoort. Een leuke omdenk-manier, maar dat doen we toch nog maar even niet. Het voordeel houden we aan de kant van de klant. En dankjewel voor het compliment Renske!

Stap 4: (en nu pas kom jij echt in actie 😉 )

Jij koopt de groenten en gaat er thuis een heerlijk gerecht mee maken.

Stap 5: (optioneel)

Deel je ervaring door een foto van je gerecht te maken en te vertellen hoe het smaakte. Zet ook je aankoop van je ‘minder mooi maar wel lekker’groente op de foto.

Het is dus, zoals Renske haar vriendin al meldde, met groenten net zoals met mensen: je moet ze niet op hun buitenkant beoordelen.

Deel jij je lievelingsgerecht om groenten te redden van de afvalbak?
ps: wij testen in de winkel uit hoe je bokashi (gefermenteerde bodemverbeteraar) kunt maken van etensresten. Dus mocht je echt niet toekomen om van het gerimpelde worteltje een worteltjestaart te maken dan is het verwerken in een bokashi emmer ook nog een oplossing. Hierover later meer!