In de week voor Pasen krijgen eieren altijd wat extra aandacht — helaas dit keer vanwege verontrustende berichtgeving. Dit blog is van ruim een jaar geleden, maar is nu opnieuw (of beter gezegd: nog steeds) actueel.
Een klant die we spraken zei met afgrijzen: “Ik kan dus beter eieren eten van kippen die binnen leven?” Dat lijkt inderdaad de krankzinnige realiteit van dit moment. In werkelijkheid zou dit natuurlijk juist een wake-upcall moeten zijn om radicaal te stoppen met het gebruik van gif in de landbouw — én in de maakindustrie, zodat fabrieken onze leefomgeving niet langer kunnen vervuilen.
Wat kun jij doen?
Stop met het kopen van producten waarvoor gif wordt gebruikt. Dat geldt zowel voor je dagelijkse boodschappen als voor de spullen die je in en om je huis verzamelt.
Ik hoorde iemand zeggen: “Straks puilen de winkels uit met spullen die in China zijn gemaakt omdat ze niet meer naar Amerika gaan.” Ze bedoelde dat ze de druk voelde om die producten toch maar te kopen. Toen ik opmerkte dat het misschien een beter idee is om die spullen überhaupt niet meer te maken, viel haar mond open van verbazing: “Oh ja… dat kan natuurlijk ook.”
Lees hieronder het blog van vorig jaar en raak overtuigd van de meerwaarde van biologisch en biodynamisch. Juist vanwege de controle die daarbij hoort. (Dat ik, als zelfverklaarde anti-regel-persoon, nog eens zou zeggen hoe fijn controle is!)
We worden gebeld en gemaild: Zijn de eieren van onze boeren PFAS-vrij?
In deze tijd een bijna logische vraag, want in de eitjes van hobbykippen — verspreid door het hele land, ook in Friesland — is PFAS aangetroffen. En dat is niet altijd direct te herleiden tot de uitstoot van een specifieke fabriek, zoals die in Dordrecht.
PFAS blijkt dus een veel wijdverspreider goedje dan we dachten. Geen goed nieuws.
PFAS is een verzamelnaam voor moeilijk afbreekbare chemische stoffen. Toch is er, hoe tegenstrijdig ook, een klein lichtpuntje: in de nieuwsbrief van Juglen Zwaan lazen we over PFAS in bestrijdingsmiddelen. De tegenstrijdigheid zit ‘m erin dat PFAS dus óók in bestrijdingsmiddelen kan voorkomen — allesbehalve fijn nieuws. Maar het zou in dit geval kunnen gaan om een vorm die sneller afbreekbaar is. Dat is dan het ‘lichtpuntje’.
Er is simpelweg meer onderzoek nodig om te weten hoe zorgwekkend deze ontwikkeling precies is (zeg maar: zorgelijk, zorgelijker, zorgelijkst). Want wat in eitjes zit, zit dus ook in gewassen uit moestuintjes, op percelen van boeren…?
Maar laten we niet direct in paniek raken: eieren die via officiële kanalen worden verkocht — dus ook van onze boeren — worden gecontroleerd. Voor de zekerheid hebben we dit nog eens nagevraagd:
De eieren van professionele pluimveehouders, zoals Boer Pieter en Bioschuur, worden voortdurend gecontroleerd op stoffen zoals salmonella, dioxine en PFAS. Ze voldoen daarmee aan de wettelijke normen. Ook het water en voer van deze kippen worden streng gecontroleerd. In de praktijk betekent dit dat de eieren van professionele pluimveehouders ruim onder de wettelijke normen blijven.
De eieren van hobbykippen worden daarentegen niet gecontroleerd. Daardoor is niet bekend welke stoffen daarin aanwezig zijn. Dat betekent niet automatisch dat deze eieren giftig zijn, maar je weet simpelweg niet wat erin zit.
Bij biologische producten mag er geen — of nauwelijks — chemisch residu aanwezig zijn. Ook dat wordt gecontroleerd. Toch kan het voorkomen dat er tóch landbouwgif op een biologisch product wordt aangetroffen, simpelweg omdat de omgeving vervuild is. Zo’n product wordt dan uitgesloten van de biologische keten. De boer ontvangt in dat geval niets, of slechts de gangbare prijs.
Wie écht zekerheid wil, koopt dus biologische eieren, groenten en fruit met een officieel certificaat. Dan weet je zeker dat de producten zijn gecontroleerd. Vooral voor kleine kinderen en kwetsbare groepen is het belangrijk om te weten dat de normen niet worden overschreden.
Het blijft wrang dat we op deze manier scherp moeten blijven, en keer op keer moeten vaststellen dat we in een vervuilde omgeving leven. Maar het is tegelijk een extra reden om — mocht je nog twijfelen — de biologische landbouw en veeteelt volmondig te steunen.
Koop jij je bioproducten bij onze bioboer?
De eitjes in het bijzonder zijn bij ons vaak nog goedkoper dan in de supermarkt — en de boer ontvangt van ons ook nog eens een hogere prijs dan via de reguliere handel.
Dat zegt toch genoeg?