Wij staan wel bekend om ons vleesetende karakter, feitelijk is niets minder waar. We kúnnen goed met vlees, maar net als mensen kunnen we ook zonder of met veel minder vlees!

Je voetafdruk, of in mijn geval dan je pootafdruk (mijn hemel! Ik heb er VIER!!!! Oeps) die wil je zo klein mogelijk maken. Maar #hoedan?

Ik heb geen idee? Ik loop hier nou ruim 6 jaar rond maar ik weet het gewoon niet. Mijn brokken (ik heb een speciaal dieet vanwege mijn allergie, zucht…) zitten in een zak, er is nergens een winkel waar ik die speciale brokjes los kan scheppen. In de dierenwinkel in het Zaailand* is wel het een en ander aan los voer te krijgen trouwens hoor!

Maar goed, die pootafdruk (maal vier dus!) hoe zit dat nou precies?

Ik las een artikel waar het allemaal haarfijn werd uitgelegd. Nogal confronterend moet ik zeggen, maar goed. Het is zo dus ik moet er maar iets mee. Ik werk als winkelhond niet voor niks bij Jouw Dagelijkse Kost, een winkel waar we werken aan een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Ik kan stomweg niet achterblijven als viervoeter zijnde…

Het gaat zowel over ons dieet als over onze uitwerpselen. Heel wat werk aan de winkel!

Als ik de verandering die ik zelf graag zie niet inzet dan wordt het sowieso niks natuurlijk. Dus ik kan wel gaan zitten somberen en dat het voor volgende generatie hondjes allemaal nog veel lastiger wordt om op de vervuilde aardbol een beetje een leuk hondenleven te hebben…., daar wordt het niet beter van.

Dus ik ging op zoek naar oplossingen!

En die zijn er!

Eerst maar iets over het dieet: Wij staan wel bekend om ons vleesetende karakter, feitelijk is niets minder waar. We kúnnen goed met vlees, maar net als mensen kunnen we ook zonder of met veel minder vlees! Ik heb daarom vegan hondenkoekjes ingekocht. Ze staan in de winkel naast het biologische hondenvoer.

En naast de poepzakjes….

Het bruggetje naar het tweede probleem dat opgelost moet worden.

Ik als Lab vreet sowieso alle drollen die ik tegenkom onderweg op. Want dat gedoe met stikstofverbindingen in de natuur die de biodiversiteit onder druk zetten; Het kan gewoon echt niet dus dáárom doe ik dat! Mijn vrouwtje denkt dat ik dat doe omdat ik het lekker vind maar wederom is niets minder waar. Ik doe gewoon mijn stinkende best om die stokstofcrisis zo klein mogelijk te houden. En ja, dat ik daarvan ga stinken… Daar kan ik dus ook niks aan doen.

Het levert mij dus steevast gezanik en gezeur op als ik mijn Labrador-plicht uitvoer. Dus daarom heb ik ook plasticvrije hondenpoepzakjes ingekocht. Die zijn bio afbreekbaar. Maar!!!! Gooi ze nou niet bij het gft lieve mensen. Want ze breken wel heul traag af. Veel trager dan echt gft.

Door een boel van dit soort afvalzakjes (ook die uit de keuken enzo) worden hele bergen gft afval uiteindelijk toch verbrand als restafval. Dus die bio afbreekbare zakjes gooi je dus het beste in het restafval. Het goeie van die zakkies is vooral het feit dat er geen aardolie nodig was voor de productie. En dat er bij verbranding dus ook zo min mogelijk slechte stoffen vrijkomen.

Kortom: ook wij viervoeters kunnen echt wel wat doen aan onze pootafdruk, het is zeker in het geval van die hondenkoekjes geen straf. Baasjes kunnen ze trouwens ook gewoon eten want er zit alleen maar groentedingese in. Gewoon vet lekker. Echt waar.

Kom je ze proberen? Tot in de winkel!

Een poot (één van de vier) van Lola

 

  • Wist je trouwens al van de doppen- dekselactie die wij doorlopen steunen? Das speciaal voor mijn soort die wél op te leiden zijn tot hulphond. 😉
  • Die dingen zijn geld waard omdat het grondstoffen zijn voor nieuwe producten. De stichting verkoopt de ingeleverde spullen, en van het geld worden de honden opgeleid.
  • Als jullie dan ook nog de doppen van de deksel scheiden dan hebben de vrijwilligers, die dit dop voor dop en deksel voor deksel doen, ietsje minder werk. Dus dat is helemaal super lief als je dat dan ook nog eventjes wilt doen.