Ik ben een deelfiets!

En ik ben er als grapje van Jouw Dagelijkse Kost in de Nieuwe Oosterstraat. Want iedereen mag weten dat die winkel bestaat en zelfs een coöperatie is geworden!

“Is het nou al officieel een coöperatie?”

“Nog net niet, maar 12 maart wel! Dan komt de notaris in de winkel de aktes te laten passeren.”

Veel mensen willen wachten om lid te worden tot de coöperatie officieel is. Dat is super leuk natuurlijk, want de winkel wil echt heel graag haar leden verwelkomen. Er zijn er ook al veel, maar nu mag het echt nog verder vol gaan stromen.

Maar dan moet wel echt iedereen weten van ons bestaan natuurlijk. En dat is jammer genoeg nog lang niet het geval. Dus we hebben weer een grapje bedacht om de aandacht van het publiek en de pers te vangen.

Wel een grapje met een vrij serieuze boodschap erachter.

Ik schreef het volgende persbericht erover:


Gratis deelfietsen in de Nieuwe Oosterstraat

Zaterdag 12 maart worden er tussen 14.00 en 16.00 uur een viertal  gratis deelfietsen gestald. Het is een grapje van Jouw Dagelijkse kost met een serieuze boodschap.

De fietsen mogen door iedereen worden gebruikt om onderweg te gaan naar Jouw Dagelijkse Kost. Want iedereen moet van deze winkel weten vinden de, inmiddels vele, mede-eigenaren.

Monique van Etten voert het woord namens die overige mede-eigenaren van de winkel waar de lokale en duurzame producten uit Noord Nederland verkocht worden. Ze vertelt dat de fietsen natuurlijk een grapje zijn maar ook wel een serieuze boodschap willen overbrengen.

Het is best een lastige boodschap, maar in deze tijd wordt het steeds duidelijker waarom de initiatiefnemers inmiddels al vier jaar terug zijn gestart. De winkel gaat over het vormen van een gezonder en eerlijker voedselsysteem zodat jij onder meer verpakkingsarm je boodschappen kunt doen.

‘Mensen zouden wereldwijd onafhankelijk moeten zijn als het om onze dagelijkse kost gaat. Dat is zo’n groot doel dat het haast onmogelijk lijkt. En juist daarom zijn we er toch maar aan begonnen. Want op papier is het een ontembare berg. Maar zo belangrijk dat we de kans dat het in de praktijk toch zou kunnen slagen niet hebben laten liggen. En we hadden gelijk! Iedereen dacht dat het niet kon, maar we hebben inmiddels het tegendeel bewezen. Het kan wel!’

Want de winkel draait nu zo goed dat de initiatiefnemers hem kunnen verkopen aan de klanten in de vorm van een klant-coöperatie. Op 12 maart 2022 komt de notaris in de winkel om de statuten van de coöperatie, met inmiddels vele leden, en de bijbehorende stichting te laten passeren.

Het doel van de verkoop is om geld vrij te maken uit de eerste winkel, zodat de tweede winkel met dat geld ook gerealiseerd kan worden. ‘Want het eerlijker maken van het systeem doe je niet met één winkel’ volgens de initiatiefnemers. ‘Daar heeft elke stad, en liefst ook elk dorp, een winkel of een afhaalpunt of een SRV-wagen of wat dan ook voor nodig. Dat lukt alleen stap voor stap met gezamenlijke inzet van leveranciers en klanten. Vandaag maken we daar een hele belangrijke stap in. Dus wij dachten dat een grapje om deze leuke, maar toch heel serieuze zaak, in het zonnetje te zetten wel passend was.’

De winkel staat bekend om de gezellige extra’s die de voorbijganger zomaar verrassen. Bijv. een gitaar waar je op mag spelen of een gratis weggeef bak met kookboeken. En nu kun je dus zomaar iemand tegenkomen in de voetgangersstraat met een gratis deelfiets aan de hand op zaterdag 12 maart aanstaande tussen 14.00 en 16.00 uur. Spreek die mensen gerust aan. Ze kunnen je alles vertellen over de winkel verderop in de straat.

Wil je meer weten? Stuur je vraag naar info@jouwdagelijksekost.nl


Ken jij nou toevallig iemand bij de lokale pers? Tip je ze dan voor dit leuke bericht? Want het zou zo fijn zijn als er weer brede aandacht voor ons plannetje komt. Juist nu ook in deze barre tijden met oorlog op het eigen continent. Het bouwen aan winkels als die in de Nieuwe Oosterstraat is in onze ogen echt de beste vorm van verzet.

(Ik heb er een korte podcast over opgenomen. En, owww, ik baal van het gekraak in de tweede helft van de opname. Maar ik vertel er dus wel over wat in mijn ogen de beste vorm van verzet is. Bouwen aan een overdrachtelijk bouwwerk waarop we de komende eeuwen verder kunnen. Dat is wat we in de winkel doen!).

Het heft in eigen handen nemen en houden dus!

Dus doe je mee?