Otto komt zuchtend binnen. Hij kijkt ook een beetje verontwaardigd richting deur, want die klemt. Nogal stevig zelfs… Het is niet anders. Ik maak de flauwe grap dat ik selecteer bij de voordeur: ‘Ik wil alleen doorzetters binnen. Dus bij deze: je bent een doorzetter!’
Hij knapt er zichtbaar door op. ‘In elke grap zit een kern van waarheid toch Monique?’
‘Klopt Otto, dus ja ik vind jou ook echt een enorme doorzetter.’
En dáár is ook geen woord van gelogen. Hij heeft alles geprobeerd om tijdens de laatste lockdown het hoofd boven water te houden. Hij wist dat ik persoonlijk al vond dat samenwerken met Bolpuntcom voor mij gelijk staat aan je ziel aan de duivel verkopen. Ik zei dat ook tegen hem toen hij het aan mij voor had gelegd. ‘Maar weet jij nog iets beters dan dit Monique?’ Hij vroeg het wat mij betreft toch met paniek in de ogen. En dat is nou precies wat ik zo onfris vond aan de samenwerking.
Bolpuntcom is een klassiek bedrijf. Het doel is dus niet, zoals Otto dat zelf heeft: Wij willen hele mooie duurzame producten verkopen om mensen te helpen hun footprint te verkleinen. En omdat we dat willen, maken we winst… Dan zouden ze bij Bolpuntcom ook een Social Enterprise zijn zoals dat heel hip heet. Maar dat zijn ze dus zeker niet…
Het uiteindelijke doel is het ijskoud maximaliseren van de winst om de aandeelhouders tevreden te houden.
Dat de tussenschakels, onder meer winkeliers als Otto die dus wel met hart en ziel voor hun klanten klaar staan, worden uitgeknepen doet er niet toe voor dit soort bedrijven. Ik laat Otto het artikel lezen van onze oude winkelbuurtjes. Die zijn er ook mee gestopt omdat het gewoon niet uit kan en oneerlijke handel is. Jij als winkelier het werk en de kosten en de grote jongens de marge. Dat kán toch gewoon echt niet de bedoeling zijn?!
Wie als consument het verschil wil maken moet weten dat je elke dag kunt stemmen met je Euro’s. Waar en hoe geef je ze uit?
Ik zeg het expres lekker kort door de bocht, maar het wordt er wel glashelder door. Heeft een bedrijf anonieme aandeelhouders? Koop er dan niet… En inderdaad… Bijna alle online winkels vallen dan af… De leuke opdracht aan jou is: zoek naar een alternatief bij jou in de buurt.
En ja, tuurlijk die winkelier is vaak net wat duurder. Maar wil je gezellige binnensteden, aantrekkelijke banen bij leuke unieke winkels en wil je echt goed advies? Of willen we alleen maar eenheidsworst tegen de laagste prijs? Ik kan me niet voorstellen dat je voor het laatste kiest…
Dus koop zo vaak je kunt bij die unieke zelfstandige winkels in je eigen regio. Zorg dat het geld daardoor laag in de economie rond blijft stromen. Geld stroomt nu veel te veel naar boven, naar de aandeelhouders die boven de bedrijven staan. En daar werkt het geld niet meer als onderling ruilmiddel…
Maar ondertussen zit Otto nog met zijn handen in het haar (dat veel te lang is geworden, want tja… de kappers, ook zo’n dingetje tijdens deze lockdown…)
Maar ik heb een oplossing, misschien niet gelijk een snelle slag, maar wel een duurzame en eerlijke. Een investering op de lange termijn. ‘Je wilt de wereld mooier maken of je wilt het niet toch Otto?’
‘Nou hij wil dat wel!’
Dus hij wil weten wat ik als alternatief heb. Want volgens mij wordt het in Leeuwarden nog leuker om lokaal te kopen, want er is een heel jong en maatschappelijk gedreven ambitieus bedrijf gestart.
Het heet Clink en Claudia van Nierop is de eigenaresse. Bij ons in de straat kun je binnenkort zowel bij ons boodschappen of cadeautjes bestellen en tegelijkertijd ook bij Pip’s (en er sluiten er hopelijk nog meer aan!). Claudia haalt het bij alle winkels op en komt het daarna CO2 neutraal bij je thuisbrengen (rondom de binnenstad).
Zo sla je meerder vliegen in één klap.
- je steunt de lokale economie,
- je stimuleert dat bedrijven onderling gaan samenwerken,
- je zorgt ervoor dat het geld dat we te besteden hebben laag blijft circuleren in de economie en je koopt unieke producten.
Volgende week gaan wij starten met het maken van foto’s van de producten die je bij ons kunt kopen en laten thuisbezorgen door Clink. Leuk toch?! Heb jij een leuk cadeautje nodig of zit je verlegen om een vergeten boodschap? Wij hebben daarvoor vanaf nu dus een oplossing. Bij ons komen de grote jongens er niet in hoor. Noem het maar kneuterig, het kan ons niet schelen. Wij geloven in deze nieuwe samenwerkende economie!
We houden je op de hoogte wanneer je je boodschappen bij ons kunt laten thuisbezorgen.