En hoewel je het verschil misschien niet proeft (daarover verschillen de meningen, maar over smaak valt niet te twisten), ervaren de bodem en het oppervlaktewater wel degelijk het verschil.

We ontvingen een reactie op een eerder geschreven stuk door Sandra over lokaal versus biologisch.

Het lijkt een ogenschijnlijk simpele vraag. Toch is het antwoord complex. We knippen hem op in drie stukken.

  • Vandaag delen we het eerste deel over de eerlijke prijs.
  • Volgende week gaan we dieper in op hoe we onszelf als organisatie steeds financieren.
  • om de week daarna verder te vertellen over waarom we gangbaar naast biologisch blijven verkopen. In elk geval voorlopig.

Hallo team,

Goed dat jullie aandacht aan besteden aan lokaal versus biologisch, het is een nobel streven. Maar verlies niet uit het oog dat veel klanten/consumenten op allerlei fronten met prijsverhogingen te maken krijgen.

Houd daarom oog voor de kwaliteit-prijsverhouding. Als ik nu op jullie site zie dat een kilo ‘gewone’ stoofperen (Gieser Wildeman) €2,39 kost, en dezelfde biologische versie €4,25, dan vind ik die verschillen vrij groot. Ik proef in ieder geval dat verschil niet. En dat in een seizoen waar je bij particulieren in bijna elk dorp een kilo voor minder dan €2,- of soms zelfs gratis kunt krijgen. Het moet betaalbaar blijven, zelfs nu er steeds meer lokaal aanbod is. Ik kan bijvoorbeeld binnen een straal van 10 km zuivel, aardappelen, groente, brood, en binnenkort ook banketproducten rechtstreeks van de producent kopen.

Waak ervoor dat je geen klanten wegjaagt en weer terug bij af bent, of dat je een crowdfunding moet organiseren.

Groet Eppie

De eerlijke prijs

Hieronder lees je eerst onze reactie over de eerlijke prijs. Die komt tot stand vanuit het idee dat ecologie boven economie gaat. De lagere prijs van gangbaar komt vooral door de verborgen kosten die we (lees: volgende generaties) later op een andere manier betalen.

Als je wilt dat de economie oneindig blijft groeien, is dat een handig hulpmiddel omdat het de consumptie op korte termijn stimuleert doordat kosten worden doorgeschoven. Dit leidt echter tot een neerwaartse spiraal, omdat de algemene kosten hoog blijven voor volgende generaties, waardoor zij niet kunnen investeren in duurzame producten.

Als je wilt dat we ook op lange termijn binnen de ecologische grenzen blijven, dan is de hogere prijs veel handiger. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Ik licht het verder toe in een uitgebreide reactie die we de komende drie weken in delen met je zullen delen. Het is zoals gezegd een complex vraagstuk waar je de tijd voor mag nemen om te bepalen waar je staat en wat jouw bijdrage kan zijn in het geheel.

Dat kan met elke portemonnee, breed of smal. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol en welkom.

Ik steek daarom van wal:

Dag Eppie,

Heel hartelijk dank voor je uitgebreide feedback. We waarderen het zeer! Ik begrijp ook je punt. Ons uitgangspunt naar de boer toe is om een inkoopprijs te bieden die duurzaam telen mogelijk maakt. Er zijn nu eenmaal meer kosten verbonden aan biologische productie, mede vanwege de grotere risico’s. En hoewel je het verschil misschien niet proeft (daarover verschillen de meningen, maar over smaak valt niet te twisten), ervaren de bodem en het oppervlaktewater wel degelijk het verschil. De kosten voor het schoonhouden van het water en het op peil houden van de bodem zijn in het geval van biologische producten al bij de prijs inbegrepen.

In het geval van gangbare landbouw betalen we deze kosten ook, maar dan in de vorm van belastingen, die minder merkbaar zijn. Maar die ‘goedkope’ peren zijn in werkelijkheid dus duurder.

En natuurlijk zijn de gratis of laag geprijsde producten van particulieren geweldig! Dat moet ook altijd zo blijven. Het is logisch dat zij geen hogere prijs nodig hebben, omdat het in hun tuin groeit en het geen inkomstenbron is.

Dus ik begrijp heel goed wat je zegt. We werken samen om duurzame landbouw winstgevend te maken en het bodem- en waterleven te behouden. Dank je wel voor je steun hierin! We waarderen dat zeer!

Groet Monique – Namens De Streekboer

Volgende week ga ik in op onze financieringskeuzes en waarom die heel goed passen bij onze uitgangspunten. De week daarna vertel ik meer over waarom gangbaar en lokaal nog steeds naast biologisch en lokaal staat en waarom dat ook past bij wie wij zijn.

Ben benieuwd wat jij vindt van ons uitgangspunt. Laat je het ons weten?