Een verhaal van de allereerste pop-up; omdat het zo goed past bij wat we daarna zijn blijven doen!

Een verhaal van de allereerste pop-up; omdat het zo goed past bij wat we daarna zijn blijven doen! En ik sloot al heel voorzichtig af met winkel en tussen haakjes het meervoud zettend. Zoals ik vorige week al schreef: het was vanaf het begin de bedoeling dat het niet bij winkeltje spelen bleef.

Qua visie en qua verhalen vertellen. 😉

En dan is het nu tijd voor een verhaal van achter de schermen.

Een verhaal dat tricky is om te delen. Maar ook zo kernachtig waarover het wat ons betreft gaat dat ik het toch graag wil vertellen.

En ergens is het ook wel weer grappig. Tenminste, vanuit mijn oogpunt bezien dan… Maar ik ben geen veganist… Dus ja…Het is maar hoe je kijkt… Oordeel zelf maar:

Er waren in de dagen van de pop-up winkel studenten om ons te helpen. Stuk voor stuk leuke jonge mensen die wij per direct in ons hart sloten. Ze waren flexibel en gedreven. Ook al vonden ze sommige dingen best wel lastig. Mensen buiten aanspreken bijvoorbeeld… Oeps, da’s best een dingetje…

Met een dienblad vol eigengemaakte hangop desserts met pittige aardbei had je wel een mooie binnenkomer bij het winkelend publiek!

Tenzij… … er een stil protest tegen dierenleed plaatsvindt op het pleintje tegenover onze winkel… Opeens staan de studenten oog in oog met hun hangopjes in de hand met iemand die een shirt aan heeft met de prikkelende tekst: Not your mom, not your milk…

Wat bedremmeld komen ze terug en vertellen ze hun ervaring. ‘Onze’ studenten zijn uit respect voor de demonstratie stilletjes weggegaan. Ik zeg dat ze dat goed hebben gedaan, gelukkig heeft iedereen in dit land immers het recht om te demonstreren.

En eigenlijk sta ik ook achter het statement van de demonstranten. Al ga ik er alleen niet zo ver in.

Maar de hoeveelheid zuivel die wij nuttigen is wel erg groot. En niet iedereen staat er waarschijnlijk altijd bij stil, maar een koe geeft melk als ze een kalfje heeft. Net als een moeder die een baby mag voeden.

Zoals een moeder ook kan kolven voor een andere baby, in geval van nood, zo kan een koe ook best iets missen om voor ons verrukkelijke producten van te maken. Maar zoveel als wij willen hebben???

Misschien, ik stel het voorzichtig, is de verhouding wat zoek?

Misschien is het in elk geval goed om je bewust te zijn van hoe de natuur werkt en of we echt zoveel zuivel nodig hebben als we nu gewend zijn?

Het zou best eens net wat anders kunnen liggen dan de slogan: ‘melk is goed voor elk’ ons heeft doen geloven…

Dus genieten van een hangop toetje waarvan je weet dat het met respect voor het dier is gemaakt dat mag best in onze ogen. Af en toe een ijsje, een lekker glas melk of een goed stuk kaas? Dat is zeker iets dat voor velen in een gevarieerd voedingspatroon past. Maar blijf het vooral altijd aanvullen met verse groenten en fruit, want met plantaardige producten kunnen wij mensen pas echt goed uit de voeten.

Ook dit soort bewustwording is iets dat wij belangrijk vinden in de toekomstige winkel(s).

#eetbewust #minderzuivel #beterezuivel #mindervlees #betervlees