Wollige wandelondersteuning van de schapen van Groot Kabel.

De gewassen en gekaarde wol van Groot Kabel kan vele voeten-EHBO-taakjes voor je verrichten!

Op Groot Kabel worden sinds 2004 schapen gemolken.

Ze houden er zo’n 150 stamboek Friese melkschapen waarvan ze de verse melk op het eigen bedrijf verwerken tot volle rauwmelkse schapenkaas. Dit alles doen ze volgens de biologische productiemethode met respect voor plant en dier.

De kaas is ook bij Jouw Dagelijkse Kost te koop. Maar natuurlijk geven de schapen naast melk ook wol!

Over de wol

Deze wol wordt gewassen en gekaard, dus schoongemaakt, waarna hij jammer genoeg eigenlijk alleen tegen dumpprijzen richting China gaat om daar in de kledingindustrie verwerkt te worden. Dat zouden wij graag anders zien. We kunnen niet alle wol een mooie bestemming geven maar alle beetjes helpen. En hoe meer mensen weten dat we mooie wol van eigen bodem kunnen gebruiken voor diverse zaken hoe meer wol er in eigen land een bestemming krijgt!

EHBO

Daarom willen we je vertellen over de EHBO functies die wol voor je kan hebben!

Wol kan bijvoorbeeld heel goed werken tegen drukplekken aan je voeten als je tijdens het wandelen ongemakken ervaart! Het is geen permanente oplossing, een pedicure (in te schakelen voor uitwendige voet en teennagel verzorging) of podotherapeut (in te schakelen bij afwijkende standen van voet, tenen en nagels) is altijd aan te raden. Maar een pluk wol van de schapen van Groot Kabel meenemen als je gaat wandelen is sowieso een goed idee. Een pluk wol preventief rondom je tenen wikkelen als je weet dat je lang moet staan, veel moet lopen of lang in je schoenen moet blijven kan heel helpend en verzachtend zijn.

De wol is dan wel gewassen en gekaard, dus schoongemaakt maar bevat nog wel de lanoline (wolvet) en dat geeft het gevoel dat je op verwennende, zachte wolken loopt! Omdat de werking uitgaat van de wolvet kun je de pluk wol het beste na één dag vervangen. Dan is de wolvet opgenomen door je huid. Vooral als je het voor verzorging en verzachting van dichte blaren gebruikt.

De wol neemt transpiratievocht op en zorgt dan je voeten zo goed mogelijk geventileerd blijven in je schoenen. Wol isoleert goed. Dus in de winter houdt het je voeten warm, in de zomer houdt het je voeten koel. Als je blaren hebt verzacht het wat en helpt het tegen het ontstaan van nieuwe blaren.

Mensen met wintertenen en/of hielspoor kunnen ook baat hebben bij plukjes wol rondom de aangedane plekken. Werkt zoals gezegd niet genezend, maar het reguleert de tempratuur bij de pijnlijke tenen en het verzacht de drukpijn bij het lopen. Zo kan het zelfs de last van een hallux valgus (een vergroeiing aan de grote teen) wat verminderen.

Uiteraard is deze wol niet geschikt bij een lanoline/wol allergie. Ook geen wol aanbrengen op open blaren of wondjes. Mocht je klachten of problemen hebben die langer van aard blijken; raadpleeg dan een (medisch) pedicure, podotherapeut of huisarts.