Afgelopen week hadden we het al over eitjes. En waarom ze eigenlijk beter wit kunnen zijn als je naar de CO2 uitstoot kijkt. Maar omdat wij het systeem verziekt hebben als ‘domme’ consument en omdat we de afwijkers, die de witte eieren kip ook vaker legt, niet in onze keurig gesorteerde doosjes willen werkt het toch niet…
Nou ja, dat zouden we best willen waarschijnlijk als de marketing van de grote supermarkten ons niet had geleerd dat het allemaal gelijkvormig moest. Want dat verpakt zo handig…
Waar begin je dan nu met de oplossing. Het is een typische kip en ei vraag… Moet de voedingsindustrie veranderen of moeten wij veranderen?
Ik weet het niet, ik denk dat het op meerdere vlakken kan. Maar het vlak waar wij, de winkel en de klanten, het meeste invloed op hebben is de consumenten kant. Dus die belicht ik meestal. Want een betere wereld begint toch echt altijd bij jezelf. Niet dat de producent en de marketeer van de grotere bedrijven er iets mee moeten, maar daar hebben we net wat minder invloed op dan op ons eigen gedrag. Vandaar dat ik altijd wat ‘streng’ doe naar onszelf als winkel en de klanten. Bovendien heb ik onze eigen veranderkracht gewoon hoog staan. 😉
Gelukkig maar, want helaas betalen we door onze huidige onbewuste kieskeurigheid, zonder dat we het merken, niet in geld maar in peperdure dure tijd… Want doordat we CO2-onhandige (en voor onze gezondheid onhandige) keuzes maken hebben we immers minder tijd om te zorgen dat de mensheid apocalyptisch tot zijn einde komt… Als we wel in geld zouden betalen zou de boer makkelijker andere keuzes kunnen maken.
Da’s, zo gezegd, flauw natuurlijk. Het is dan ook echt bedoeld als wake-up call: doe de juiste kennis op en maak handigere keuzes. Weet dat de marketing achter de industrie ons allerlei dingen aanpraat die het geheel bepaald niet dienen…
Want dit is nog niet alles. Bijna niemand staat er bij stil, maar eieren in de winter, da’s sowieso niet zo goed voor het milieu… Een kip legt alleen een ei van nature als ze licht en warmte genoeg hebben. Er zijn niet voor niets Paaseieren verzonnen…
Maar het voedselsysteem is zo gefragmenteerd dat we kippenboeren hebben. Die doen eigenlijk alleen in eieren… En zo’n boer (die dus doet wat wij als consument willen) kan nu eenmaal niet rondkomen als ze in de winter geen eitjes leveren… Want in het seizoen opeens 8 euro voor een doosje betalen zodat hij toch hetzelfde verdient… Dat vinden we geen optie….
Dit is feitelijk hét argument om ons collectief in permacultuur en alle afgeleiden vormen van tuinieren te verdiepen (het blog van zondag gaat hierover, je kunt je nog inschrijven om die in je mailbox te ontvangen). Tuinen met gemengde vormen, veel groenten, fruit en kruidenteelt met bescheiden productie van dierlijk materiaal om de tuin te bemesten.
Die kennis gaat dus over verhoudingen die nu helemaal zoek zijn…
Ligt dat aan de boer? Nee natuurlijk niet, die doet alleen maar wat wij als ‘domme’ (dom gemaakte en gehouden) consumenten willen. De voedselindustrie heeft het zo bedacht, dit zou een effectieve manier zijn om de wereld te voeden… Ondertussen is de voedingswaarde van al die producten drastisch verminderd waardoor we meer en meer volume nodig hebben, met alle gevolgen van dien… We eten onszelf zieker en zieker…
De huidige tijd laat zien dat we door het fragmenteren van veeteelt en landbouw, en door monoculturen aan te leggen, op een heel ongezonde manier afhankelijk zijn geworden van elkaar. Overal groeit hetzelfde gemodificeerde graan bijvoorbeeld. Allemaal om te zorgen dat de oogst niet mislukt en dat de industrie in plaats van de warme bakkers er iets van kan maken dat op een brood lijkt…. Want we leveren dus inderdaad ook nog eens over en weer inferieure producten af…
Het zou zoveel beter kunnen als elke boer wereldwijd zijn liefde voor de natuur en de dieren weer zou mogen laten spreken in plaats van de bank tevreden te houden…
Dan gingen boeren vanzelf weer oersoorten telen, die zijn simpelweg lekkerder en voedzamer… Maar ja, ook duurder, de kans op een misoogst groter, en de opbrengst per hectare lager. Maar dus ook zoals gezegd voedzamer… En die laatste zou weer het belangrijkste moeten worden. Dat is het nu niet. Door de schaalvergroting zijn dure machines nodig. En daarvoor heb je dus die bank nodig die je financiert. Maar dan ben je dus afhankelijk van de bank, je moet opbrengst hebben, kan niet anders, want anders kun je je lening niet terug betalen…
Zo klem en vast zit het allemaal in elkaar…. Helaas….
We hebben het al heel vaak over dit thema gehad. Het is feitelijk de kerm van onze winkel. Dus we kunnen het niet vaak genoeg herhalen.
Een gezonde eerlijke voedselketen heeft een gezonde eerlijke lokale economie nodig. Dat is er niet eentje die perse groeit, maar eentje die voortdurend doorstroomt. Geld blijft bij de mensen die het werk doen en die de uitgaven doen. En zo komt het ook steeds weer bij je terug. Heel wat anders dan het weg laten stromen via lege voedingsproducten die je bij een supermarkt koopt waarbij de aandeelhouders winstmaximalisatie nastreven.
Iets om over na te denken, dit is wat ik bedoel met elke dag kunnen stemmen. Wie krijgt jouw centjes? Wie kan daar wat mee doen? Het is aan jou!