We zouden de wereld naar Trynkes voorbeeld kunnen inrichten, dan hebben we wel genoeg aan één aardbol. Bij leven deed ze dat heel kleurrijk.

‘Hoe gaat het nu met jullie zelf?’

Dit is de vraag die ons het meeste gesteld wordt. Uit bezorgdheid en omdat mensen hebben gezien hoe het nieuws dat dit hoofdstuk plotseling afgerond moest worden, met ons deed. De winkel moet dicht maar de missie is niet af. Dus we moeten onderzoeken hoe we los van het decor van de huidige winkel verder kunnen.

We waren eerst heel verdrietig en uit het lood geslagen omdat we niet hadden verwacht dat het zo abrupt kon gebeuren. Door de reacties die er kwamen in woord en daad zagen we snel ook het perspectief dat het biedt. Het zou wel eens de versnelling kunnen opleveren die we nodig hebben omdat we niet gewoon een winkel zijn.

We werken aan een maatschappelijk zaak waar we een deel van de oplossing van kunnen zijn als we de krachten bundelen op een slimme manier. De kracht zit in de gemeenschap, in de community zoals dat hip heet. Afgelopen maandagavond staken de mede-eigenaren de koppen al bij elkaar: begin volgend jaar komt er een denk- maar vooral doe-tank om de beste campagne ooit te starten!

Dus volop in de vooruit-modus zocht ik even in de LC en column op van Elisabeth Post. Iemand tipte mij dat we er op een mooie manier in genoemd worden. Ik log in in de digitale versie van de krant en zie een foto van Trynke en Tim….

Ik denk eerst: leuk! Ze staan in de krant met hun tuin. Maar ze stonden erin omdat Trynke plotseling is overleden….

Ze leverde ons wel eens zakjes sla, altijd met een receptje erbij op een mooi kaartje of briefje. En ook altijd met een vaasje met prachtige bloemen erbij. Bij Trynke kreeg je nooit saaie zakjes sla. Ze bedacht ook de DIY boeket. Ze had geen tijd om zelf te schikken dus ze bracht diverse losse bloemen zodat je in de winkel zelf je boeket kon samenstellen. ‘Ook nog eens voordeliger voor de klant want je hoeft op losse bloemen maar 9% btw te betalen. Als ik het  doe worden het boeketten en moet er opeens 21% over worden afgedragen.’

We gaven elkaar een high five omdat we ‘het systeem’ op deze manier toch maar weer eens te slim af waren! Een kleine verzetsdaad. Want dat de wereld anders ingericht moet worden om het lekker leefbaar te houden daarover waren wij het meer dan eens. Het leven is te jachtig en bovendien is het effect ervan die levensstijl totaal onhoudbaar is voor moeder aarde…

We zouden de wereld naar Trynkes voorbeeld kunnen inrichten, dan hebben we wel genoeg aan één aardbol. Bij leven deed ze dat heel kleurrijk. Met een visie van hoe het in haar ogen kan. Samen met Tim en haar kinderen leefde ze het voorbeeld.

Zo moeten er nog veel meer komen. Echt heel veel meer. Niet minder boeren maar juist veel meer dus. Maar  wel boeren die op Trynkes (en Tim’s) model lijken.

Eerder deze week had ik het met Sandra van de streekboer er al over. Ik vind het zo gek dat we soms zo lang na moeten denken voordat we geld steken in een systeem dat en mooie nieuwe oplossing creëert. Geld is immers helemaal niet schaars. Ik leerde er ook iets over van Meino Smit die ik mocht interviewen deze week (later meer!) Hij toont aan dat er al genoeg geld rond gaat, dat het alleen anders moet gaan stromen.

Het leven wordt niet duurder als je gaat verduurzamen. Ik ben er ook van overtuigd. Je moet je geld anders laten rollen. Durf dat! Want geld is er meer dan genoeg. ‘Ze’ maken het zo bij zelfs… Maar tijd… Daar gaan wij zelf niet over. Je weet niet hoeveel tijd je hier krijgt om de wereld mooier achter te laten dan hoe die er nu bij ligt. Wacht er dus niet mee om hem op te fleuren…

Werk samen, verenig je met gelijkgestemde en heb lief!

Ik heb daarom, terwijl ik ook volop bezig ben met een doorstart plan voor de winkel als één van de eerste iets mogen doen voor de Streekboer. Ik ben daar heel trots op. Er komt wat groots, wat moois aan deze week van hun kant… Ze gaan een grote, volgende stap maken en jij kunt hier onderdeel van uit gaan maken. Houd vooral dus de kanalen de kanalen van de Streekboer  de gaten dan mis je het nieuws niet!

Wil je nu al gelijk iets doen?  Wordt dan alvast klant van de Streekboer. Je helpt er de missie van Jouw Dagelijkse Kost ook mee! Echt, dat it ons niet in de weg, sterker nog dat helpt ons!

Enne waarschijnlijk lukt het om in dezelfde straat een afhaalpunt te toveren. Duim nog maar even mee hiervoor! En als weer een weer een winkel is weten ‘onze’ klanten allang dat je heel prima beide versies van je boodschappen doen kunt combineren. Dus schroom niet en steun de club die er indirect voor zorgt dat Trynke’s droom die ze heeft voorgeleefd heel veel navolging krijgt!