Willem stapt wat schuchter de winkel in. Of we ook granaatappelsap verkopen vraagt hij tegelijk zelf al nee schuddend. En inderdaad, ik knipoog en zeg dat ik nog geen Friese granaatappelstruik heb kunnen ontdekken.

Willem grinnikt want we kennen elkaar al langer dan vandaag. Hij is door zijn vriendin gestuurd. Die ken ik ook en ik weet dat ze graag van die foodblogs leest. “Heeft ze er weer eentje gelezen Willem?”, vraag ik hem op een toon zodat hij weet dat wij elkaar begrijpen. Hij zucht, bevestigend en gespeeld gelaten: ‘Yup, het is weer zover…”

Hanneke, Willems vriendin is grappig, wijs, leergierig, actief, lief en … soms net iets te volgzaam als het gaat over wat ze leest op de foodblogs.

Tuurlijk klopt die informatie op zichzelf best hoor. Ik zal de gezondheidsvoordelen van een granaatappel hier ook niet willen ontkennen. Ze weet het zelf ook, ze ligt dan ook dubbel van het lachen als ik haar ter plekke bel om te vragen voor welk karretje ze Willem nu weer heeft gespannen.

“Ach, ja joh, ik dacht dat hebben ze vast. Maar nu ik even verder denk weet ik het al weer. Tuurlijk niet. Die dingen hebben een veel Caribischer omgeving nodig toch?” Hanneke spreekt graag in overtreffende trappen. Dus ik kan haar met een schepje er bovenop bevestigen: ‘Klopt meid, hier in ons poolklimaat komen we niet verder dan bijvoorbeeld zwarte bessen en zo’.

Ik heb het met haar al heel vaak gehad over het fenomeen dat Moeder natuur oneindig slim in elkaar steekt. In principe zorgt ze ervoor dat daar waar jij leeft, alles groeit en bloeit in de juiste hoeveelheden. En gevarieerd per seizoen met wat jij nodig hebt. Woon je in de tropen dan heb je iets anders nodig dan op de Noordpool. Ook als de afstanden en omstandigheden wat minder schelen, gaat dit op.

Dat wat in het Middellandse zee gebied groeit kunnen we hier natuurlijk prima eten. Die afstand is nog enigszins te overzien. Maar persé nodig hebben we het absoluut niet. Er zijn in ons eigen land meer dan voldoende soorten fruit om alle gezondheidsvoordelen die de granaatappel biedt, ook tot ons te kunnen nemen. Alleen in een andere vorm. Onder meer in de vorm van een zwarte bes.

Ik was er inmiddels achter namelijk dat het haar om de hoge concentratie antioxidanten te doen was. Dan zou dat bessensapje, dat ik wel heb, ook prima voldoen. En dat kreeg Willem dan ook prompt als opdracht: neem die maar mee hoor, ook goed!

Dus ‘Foodies’, kijk net eventjes verder dan je blog lang is 😉

Je mag best kennis hebben over superfoods van over de hele wereld, maar als je de wereld en jouw gezondheid echt wilt ondersteunen zoek dan een alternatief van de wereldse superfood in iets van dichtbij. In 9 van de 10 gevallen zul je iets vinden dat een prima alternatief is.

Hoe dan?

Zet je kennis echt slim in en vindt via boeken, internet en/of navraag bij professionals de alternatieven. En ga dáár over bloggen. Want de foodprint van de granaatappel die een hele reis moet maken om jou antioxidanten te verschaffen, dat is echt een miskenning van het vele zachte fruit dat bijvoorbeeld in fruitparadijs Lauwershof groeit en bloeit.

Marja, de eigenares, is niet niet iemand die hoog van de toren blaast. Die klopt zich niet op de borst dat ze zo goed bezig is tegen de voedselverspilling. Nee! Voor haar is het de normaalste zaak van de wereld dat het fruit dat of niet goed genoeg is om zo te eten, of te veel is om verkocht te krijgen als het vers is, simpelweg verwerkt wordt tot jam, sap of siroop.

En dat gebruik je dan in de tijd dat er geen vers zacht zomerfruit is. Dus als je haar vraagt zijn er zwarte bessen in de herfst, de winter en in het vroege voorjaar zal ze zeggen: “ja hoor, volop! Alleen dan wel in de vorm van jam, sap en siroop’.

En op is op. Dan nemen we wat anders uit de overvloedige keuze die we hier hebben en we wachten zo geduldig tot de volgende oogst met vers fruit. Fruit van ver halen vanwege een antioxidant? Dan ben je een beetje van lotje getikt. Ze zegt het niet letterlijk hoor, maar het is in haar no-nonsense houding af te lezen.

Wij zijn het helemaal met haar eens en heel blij om haar jams, sappen en siropen te mogen verkopen in de winkel.

En gelukkig kun je in deze tijd met het grootste gemak de juiste kennis overal vandaan halen. Dus word wijzer is haar advies en verdiep je in wat hier, speciaal voor jou, weelderig aan bomen en struiken verschijnt.

Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Stel je vraag gerust bij ons in de winkel. Geen vraag is dom of gek. Wij weten ook niet alles maar vragen dat wat we niet weten voor je na bij onze leveranciers. Zo worden we samen wijzer en kunnen we nog betere keuzes maken dan we nu al doen!

Tot in de winkel waar je rijkelijk kunt kiezen uit een grote variëteit van sappen, siropen en jams!