'Heb jij hier iets voor?' Voorzichtig laat ze haar handen zien. Haar huid is rood en het is gezien haar houding uiterst gevoelig.

'Wassen en vaak desinfecteren', zegt ze als verklaring voor het probleem.

‘Heb jij hier iets voor?’ Voorzichtig laat ze haar handen zien. Haar huid is rood en het is gezien haar houding ook uiterst gevoelig.

‘Wassen en vaak desinfecteren’, zegt ze, met een van pijn vertrokken gezicht, als verklaring voor het probleem.

Ik snap het. In deze tijd, maar eigenlijk altijd al, is handenhygiëne van belang. Daarom wassen we onze handen regelmatig. En nu, nu we ons meer bewust zijn van het belang ervan, wassen we ze waarschijnlijk wat vaker dan we gewend waren.
Het corona-virus dat ons in de greep houdt heeft een vetlaagje om zich heen. Als je dit met zeep afbreekt dan voorkom je dat het zich verder verspreidt via de dingen die je aanraakt.

Naast druppeltjes tijdens praten, hoesten en niezen en de aerosolen, is dit één van de vormen die mogelijk een factor zijn bij de verspreiding van het virus. We weten het nog niet heel precies dus we zijn slim om ons op alle drie de vormen van verspreiding te verdedigen.

Dus door naast handhygiëne, afstand te houden en veel en goed te ventileren (en een mondkapje juist gebruiken als afstand houden en ventilatie toch onvoldoende goed lukt) doe je alles wat je kunt doen als je je onder de mensen begeeft.

Bij ons mag je om die reden maar met twee klanten tegelijk in de winkel, dan is er altijd genoeg ruimte voor iedereen. Om de ventilatie zo goed mogelijk te laten werken staan wij nog steeds met warme kleding aan in de winkel met de verwarming uit en de deur wagenwijd open. ;-).

En natuurlijk kun je voor de extra zekerheid een mondkapje gebruiken als je dat graag wilt. Zolang het niet verplicht is verplichten wij je zeker niet omdat wij ook die andere maatregelen hebben genomen. We blijven gewoon op elkaar letten en doen het op als het in sommige situaties verstandig is.

Maar terug naar het handwassen, want daarmee zat deze mevrouw inmiddels wel.

Wij verkopen huidzeep van Zeepfabriek Suver en zij gaven ons in de eerste golf al de volgende informatie:

“Natuurlijke zeep heeft een hoge pH waarde en is daardoor van zichzelf antibacterieel. Daarnaast bevat natuurlijke zeep nog de stof glycerine, wat van nature in zeep voorkomt. Het is een belangrijk onderdeel van zeep, omdat het erg verzorgend en voedend is voor de huid. In veel fabriekszepen is de glycerine onttrokken aan de zeep, waardoor het een meer of minder uitdrogende werking heeft. Ook zijn natuurlijke zepen gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dus zonder synthetische stoffen als SLS of SLES; dat zijn sterk reinigende stoffen die de huid strippen van het natuurlijke beschermende vetlaagje. Daardoor zijn natuurlijke zepen veel milder en verzorgender dan de reguliere (hand)zeep en heel geschikt voor de gevoelige huid. In deze periode van extra vaak handen wassen dus een hele goede keuze!”

Van de ontelbare ontsmettingspompjes die je her en der tegenkomt weet je natuurlijk niet wat er precies inzit. Het kan dus heel goed iets zijn dat jouw natuurlijke laagje afbreekt en daardoor wordt je huid juist kwetsbaarder. En dus ook kwetsbaarder voor indringers en zo kan je huid dus lelijk ontsteken en rood en geïrriteerd worden…

Daarom hebben wij zelf ervoor gekozen om niet zo’n pompje neer te zetten. Daarin zijn we dan wel een tikkeltje tegendraads…

We hebben wel een ander advies voor je:

Ik maak de winkel en ons huis al een hele tijd schoon met Wipe &  Clean. Dat werkt met hetzelfde idee als die Bokashi emmers waar ik het al vaker over gehad heb. In dit schoonmaakmiddel zitten de ondersteunende micro-organismen die je, door hier mee schoon te maken, in de meerderheid laat zijn ten opzichte van de ziekmakende micro-organismen (die trouwens vooral ziekmakend zijn als het er veel teveel worden. Ze zijn dus niet alleen maar slecht, ze moeten gewoon niet al te talrijk worden).

Voor het snelle schoonmaakwerk kun je het in een hele handige spuitflacon verdunnen met kraanwater. Je spuit het oppervlak dat je wilt schoonmaken in en wrijft het daarna weer droog. Maar ik spuit er dus ook, als was het handalcohol, mijn schone handen mee in nadat ik ze gewassen heb.

Het idee is namelijk zo dat nadat je met wassen (maar dus ook met desinfecteren als je daarvoor kiest) alle micro-organismen hebt weggehaald je de gunstige micro-organismen alvast een voorsprong geeft. Want de meeste micro-organisme zijn neutraal en die gaan de sterkste stam helpen (ik leg het veel te simpel uit, maar zoiets zit het wel in elkaar). Dus eerst alles weghalen met zeep en daarna zorgen dat je de gunstige met één nul een voorsprong geeft.

Het tweede geheime wapen in de strijd tegen een huid die niet bestand is tegen het overmatig wassen, is de handcrème van de Noordkroon die ik tussen de wasbeurten door smeer. Die is op basis van Lanoline, dus wolvet. Dit vet uit de schapenvacht trekt heel goed en gemakkelijk in de buitenste laag van onze huid en houdt bijzonder goed het vocht vast. Het is dus een hele fijne crème om je huid te ondersteunen. We hebben de crème in twee soorten; eentje met een lekker luchtje en eentje met teatree olie, die licht ontstekingsremmend werkt (maar wel een typisch geurtje heeft).

Dus handen wassen met een zeep met natuurlijke ingrediënten geniet wat ons betreft de voorkeur ten opzichte van desinfectiepompen waarvan je niet precies weet wat er inzit. Soms moet het omdat er niks anders is, neem daarom zelf ook altijd een fijne tube crème mee om je huid goed vet te houden. En overweeg zelf een klein flesje met de Wipe & Clean mee te nemen om te zorgen dat je zelf je handen kunt blijven verzorgen met een mix van mirco-organismen die de boel gezond houden.

En wil je nou meer weten over het super simpele snelle schoonmaken van je huis? Kom dan gerust even kijken. Ik kan het je zo laten zien. Ik durf bijna te zeggen dat schoonmaken een feestje wordt. 😉 Wij verkopen het ook in verschillende geurtjes! Echt een aanrader om eens te proberen.