De reis van het graan in de langste keten gaat verder - deel 2

De zomer viert hoogtij en de reis door de langste keten van De Streekboer en Jouw dagelijkse kost gaat verder..
Lees of kijk je mee, het graan bereikt deze week de molen! Jawel naar een echte productiemolen met molenaar! Veel plezier weer.

Geschreven door: Sandra

De komende drie weken neem ik je mee op reis langs de langste keten van De Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost. Ga je mee? Elke week maak ik een filmpje. Deze vertelt het hele verhaal. Lees je liever? Lees dan vooral verder! Deze week deel 2: De Molen.

Granen naar de molen brengen in plaats van naar de fabriek; is dat puur voor de nostalgie en het in stand houden van onze molens of zit daar meer toegevoegde waarde aan? Dat was in ieder geval de eerste vraag die bij mij naar boven kwam toen ik, inmiddels alweer zeven jaar geleden, vernam dat het lokaal geteelde bakspelt ook daadwerkelijk naar een molen ging om te worden gemalen. Inmiddels weet ik het antwoord en jij na het lezen van dit stuk ook!

Al in 1980 begon Cees Nooteboom als molenaar op de 17e eeuwse molen in Woudsend. Sinds 2000 is hij er enige en tevens ook beroepsmolenaar. Sinds kort staat er ook een molensteen in Harich. Hierdoor kan er nog veel meer lokaal graan tussen de molensteen vermalen worden tot meel en bloem.

Het malen is eigenlijk een heel simpel proces. De korrel komt tussen twee stenen terecht, breekt open en zo heb je meel. Ga je dit vervolgens zeven, dan houd je bloem en zemelen over. De zemelen gaan veelal weg als veevoer, vandaar dat bloem ook duurder is dan meel.

In de fabriek wordt het maalproces ingewikkelder gemaakt. De graankorrel wordt helemaal uit elkaar getrokken en meerdere keren gemalen en gezeefd. De fabriek heeft zelf de regie van de samenstelling van een pak bloem of meel in handen. In de fabriek vaak de kiem uit de graankorrel gehaald. In de kiem zit olie. Laat je deze er inzitten dan is de meel minder lang houdbaar. Het nadeel is natuurlijk dat in de kiem ook specifieke voedingsstoffen zitten die je dan ook uit de meel haalt.

Een ander verschil is dat er veel meer kracht staat op de cilinders die malen. Dit breekt het product verder af. Hiervoor geldt hetzelfde als met de oergranen versus doorveredelde granen waarover ik vorige week vertelde. Hoe meer je de meel bewerkt, hoe sneller het product door je lichaam wordt opgenomen en het je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Het geeft grotere pieken en dalen in de energieniveau.

Vraag je het de molenaar, dan brandt hij zich niet aan de vraag of molenmeel of fabrieksmeel gezonder is. Dat siert Cees. Hij verschaft ons met de kennis en het is aan ons er mee te doen wat we willen!

De meelproducten van Mole ’t Lam zijn te koop in de winkel van Jouw Dagelijkse Kost en bij De Streekboer in de webshop. Het filmpje van vorige week en de bijbehorende tekst vind je hier terug.

Groet,
Sandra Ronde-van der Laan