Dat was het hele recept eigenlijk al ;-)

Je kunt er nog noten naar smaak bij doen, kaas van de Molkerei is ook een favoriet van mij om er aan toe te voegen. En je kunt het warm, lauw warm of koud eten.

“Het kan me geen biet schelen”

Is dat een Nederlandse uitdrukking? Of een Brabantse?

Hoe dan ook? Ik moet er de hele tijd aan denken want ik heb nu zo iets grappigs met bieten! Maar die bieten kunnen mij wél heel veel schelen!

Pyt en Rika van Timpelsteed hadden bij het sluiten van onze winkel de koelingen ’te logeren’. Stomtoevallig hadden zij extra koelruimte nodig en wij zochten opslag. Dus de deal was snel gemaakt: De hele handel naar Timpelsteed zodat ze daar én opgeslagen én gebuikt kunnen worden tegelijkertijd.

Met gesloten beurs, daar houden we van!

Als de winkel ze weer nodig zou hebben dan kwamen ze weer terug en zouden Pyt en Rika alsnog anderen kopen. En als wij ze toch niet meer nodig hebben zoden ze alsnog de vergoeding betalen.

Het is dus dat laatste geworden.

We hebben een bedrag kunnen afspreken waar we beide blij van worden maar ze wilde nog iets extra’s doen. Ze hadden namelijk ook nog 180 kilo rode bieten staan die de Streekboer mag hebben om te verkopen als extra opbrengst.

Dat is sowieso al een ontzettend leuke manier van betalen natuurlijk!

Maar wat het extra grappig en leuk maakt is dat toen de allereerste pop-up winkel er aankwam wij natuurlijk nog geen winkel hadden om foto’s te maken voor de promotie. We zijn toen bij onder andere Timpelsteed geweest om wat algemeen plaatjes te schieten voor de PR.

Ook een kistje met bieten dus. Het was toen voorjaar, dus schitterende bieten mét loof.

Op de eerste versie van de website zijn die bieten heel lang gebruikt. En nu, nu het winkelhoofdstuk is afgerond maar ik nog wel blijf bloggen, vond ik het wel mooi om die allereerste bietenfoto weer terug te zetten. Die prijkt dus al weer een tijdje op de website.

En dat dan uitgerekend het allerlaatste ding dat zakelijk afgehandeld moet worden voor de winkel wordt betaald in jawel, diezelfde bieten; dat vind ik gewoon heel mooi, grappig en symbolisch.

Dit keer bieten zonder loof. Het zijn immers de laatste bieten die van de winter  bewaard zijn gebleven.

Ik word er in elk geval heel blij van. En jij hopelijk ook want de bieten zijn dus deze week te koop via de website van De Streekboer!

Mijn lievelingsrecept met bieten is super simpel:

Kook de bietjes zoals je dat gewend bent. (De één doet dat in stukken de ander in zijn geheel. Ik doe de grote altijd wel in stukken maar het ontvelt weer makkelijker als ze nog in zijn gehele zijn. Afijn, kijk zelf maar wat je handig vindt.)

Dan kies je of voor linzen of voor aardappeltjes. Beide gaar koken en later door de gekookte bieten stukken mengen.

En je snippert een uitje en dat roer je er samen met wat peper en zout of kruiden naar eigen smaak, ook doorheen.

Dat was het hele recept eigenlijk al 😉 Je kunt er nog noten naar smaak bij doen, kaas van de Molkerei is ook een favoriet van mij om er aan toe te voegen. En je kunt het warm, lauw warm of koud eten.

Super simpel, lekker en met veel variatie mogelijk dus. Laat je ons weten wat jij ervan gemaakt hebt?