Hoe zit dat nou met honing vroeg Ilse? De bijen eten hier toch van. Mogen we dit dan wel eten????
Een hele logische en begrijpelijke vraag met een ingewikkeld antwoord…
Het gaat niet zo heel goed met de (wilde)bijen in Nederland. Dat weten de meeste mensen wel. Toch is lukraak overal bijenkasten zetten niet eens de meest logische of beste oplossing.
Het plaatsen van te veel kasten in natuurgebieden is namelijk een concurrent voor de wilde honingbij. Van de wilde honingbij wordt niet geoogst. Vandaar dat we ook weer niet teveel kasten moeten hebben in de natuur.
Maar zijn bijen niet sowieso vooral belangrijk voor het bestuivingswerk dat ze doen?
Dat klopt inderdaad. Als extra opbrengst kunnen ze ons een klein deel van hun honing leveren. Maar de hobbybijenkasten zijn eigenlijk in eerste instantie geen honingmakers voor de mens als je het goed bekijkt…
Ai… Als je natuurlijk evenwicht van belang vindt bij voedselproductie dan is dit iets om bij stil te staan.
Bescheidenheid van de mens is dus ook hier meer dan op zijn plaats!
Hoe moeten we hier nu mee omgaan?
Word je bewust dat honing inderdaad het voedsel is voor een uiterst nuttig dier dat zorgt voor bevruchting van gewassen waarvan wij daarna rijkelijk kunnen eten. Ga daarom spaarzaam om te met hun eten. En zie in dat de voeding voor de bij zeker niet in eerste instantie ‘onze’ honing is…
Ze kunnen echt wel iets missen hoor, maar gewoon niet alles. Zoals jij ook altijd wel in staat bent om zo nu en dan mensen uit te nodigen om bij jou mee te komen eten. Het wordt echter anders als er elke avond meerdere mensen bij je aanschuiven en er altijd maar vanuit gaan dat er eten is dat jij betaald en gemaakt hebt. Dan raakt het bij jou ook een keertje op. Hoe gastvrij je ook wilt zijn. Er zit een grens aan dat wat je kunt delen zonder zelf te kort te komen.
Enne zoet je thee ook niet argeloos met honing. Wacht tot de thee op lichaamstemperatuur is, want komt honing boven die temperatuur dan verliezen de heilzame stoffen (enzymen vooral) hun werking. En dat is, nu je er meer van weet, haast een doodzonde te noemen. 😉
Honing is goud waard, ga er ook zo mee om!
We hebben nu honing van twee stads-imkers uit Groningen. Sommige mensen denken dat honing uit de stad vervuild is vanwege de stad. Niets is minder waar In de stad is soms juist unieke biodiversiteit. En bovendien zijn de kasten in de stad geen concurrenten van de wilde bij. Daarnaast is een bijenvolk kritisch. Als er een bij terug komt met te vel gifstoffen in de pollen wordt zo’n bij geweerd door het volk. Dat klinkt heel onaardig maar is dus juist voor de gezondheid van het volk heel goed. Dus het is vrij simpel: kun je spaarzaam oogsten uit je kast dan weet je dat de bijen zuivere pollen hebben ingebracht. De natuur heeft voor dit soort dingen dus gewoon oplossingen.
De imkers die we nu in huis hebben doen zelf ook heel veel aan educatie. Want jullie horen het al wel: naast dat honing lekker en gezond is is er veel over te weten. Het is belangrijk dat deze kennis verspreid wordt want zonder het bestuivingswerk dat bijen doen komt de voedselproductie echt in de knel!
Meer weten? Het boek van Alma Huisken Dichterbij de bij is heel informatief en leuk om te lezen. Ook te koop bij ons in de winkel!