'Lees ik dat nou echt goed?'
Ze kijkt over de rand van haar leesbril met een verbaasde blik mijn kant op...
Ik weet al dat ze het goed leest en ik ben toch opgelucht dat ik uit mijn ooghoek zie dat Renier er toevallig aankomt...

‘Lees ik dat nou echt goed?’

Ze kijkt over de rand van haar leesbril met een verbaasde blik mijn kant op…
Ik weet al dat ze het goed leest en ik ben ergens toch blij dat ik uit mijn ooghoek zie dat Renier er toevallig aankomt.

Ze leest namelijk dat er palmolie in twee van de drie soorten wasmiddel zit. Palmolie is toch een product dat je koste wat kost moet vermijden?

Ik begrijp haar punt heel goed. Maar niemand minder dan Reinier zelf kan dit beter uitleggen en toelichten. Dus het treft dat hij net de winkel binnenkomt om een nieuwe voorraad te brengen.  Ik bied hem altijd onze steekkar aan maar hij sjouwt liever met de drie literflessen. Nou ja, dat moet hij zelf weten natuurlijk.

Tussen het gesjouw door neemt hij tijd om de kwestie uit de doeken te doen.

‘Begrijpelijk dat je hierover twijfels hebt. Goed ook dat u het opmerkt en vraagt! In de Puur variant hebben ze de palmolie vervangen door kokosolie. Waarom in die andere twee nog niet is mij eigenlijk nog niet zo duidelijk. Zij geven aan ‘dat het nog niet kan’. Misschien andere logistieke stromen?’

Maar toch even een aanvulling op uw afkeer van palmolie. Want ik vermoed dat dat komt omdat u gehoord heeft over de kap van regenwoud ten bate van de (soja)plantages? Want daar ben ik ook erg tegen en dat moeten we zien te voorkomen. Waarom dat zo massaal gebeurd, is omdat in zo ongeveer 90% van de industrieel bewerkte voedingsmiddelen palmolie verwerkt is. Een goedkoop vulmiddel maar bijzonder slecht voor ons milieu en onze gezondheid. Want daar waar palmolie inzit, kan geen hoogwaardig nutriënt zitten…

Dus dat  palmolie in het verdomhoekje zit ligt vooral daar aan. Want bijna alle palmolie is milieuvriendelijk geteeld (geen bestrijdingsmiddelen, geen mest etc). En het is duurzaam in de zin dat de bomen 40 a 50 jaar kunnen staan. Het voldoet aan bijna alle definities van biologisch. Alleen is het dus lang niet altijd duurzaam vanwege de kap die er (soms en ook lang niet altijd) voor gedaan wordt. Wat veel mensen niet weten is dat er voor bijna alle andere soorten olie ook gekapt wordt of werd. En helaas ook voor koffie, thee en cacao etc. De palmolie die voor deze zeep word gebruikt komt van gecertificeerde plantages waar geen kap voor plaats heeft gevonden.

Voor alle duidelijkheid: ik ben natuurlijk helemaal tegen kap van het regenwoud. Ik heb zelf gezien wat er aangericht wordt op bijv. Borneo.

Dus, tja, eigenlijk moeten we eerst en vooral naar de industrieel bewerkte voedingsmiddelen kijken als we het hebben over het palmolie probleem. Want op zichzelf kan palmolie, mits dus spaarzaam gebruikt voor bijvoorbeeld zeep, ook heel duurzaam zijn.

Ik zie mevrouw knikken. Ze is blij met de uitleg. Ik schuif een stoel naar achter zodat ze even kan zitten. Geheel corona-proof laat ik een stoel leeg en schuif ik de volgende voor Renier naar achter.

‘Jeetje, verzucht ze, terwijl ze even gaat zitten, wat complex is dit zeg. De dingen zijn dus niet zo zwart-wit als wel eens gezegd wordt?’

‘Correct’, zegt Renier op zijn typische manier. Als hij de dingen toelicht heeft hij altijd iets beschouwends en laat hij ruimte voor andere visies. Dat is handig bij dit soort vragen. Daarom zien we hem ook graag in de winkel.

Ik meng me nu weer in het gesprek terwijl ik ook, aan de overkant van de tafel, op veilige afstand aanschuif. ‘Ik was altijd in combinatie met biologische natuurazijn. Ik doe dat in het bakje waar de wasverzachter in moet. Natuurazijn is een natuurlijke wasverzachter. En bovendien houdt het je machine schoon. En, alsof dit nog niet genoeg voordelen zijn, neemt het vieze geurtjes op. Wat dacht u van de voetbalsokken van onze dochter? Poehee, daar is eigenlijk geen kruid tegen gewassen. Maar een klein dopje van de Puur wasmiddel (daar zit de kokosolie in) en een scheut natuurazijn doen wonderen. Vanzelfsprekend droog ik het liefst buiten in de wind als dat kan. Want dan ruikt de was wat mij betreft naar schone was. Precies zoals ik het graag heb!’

Kortom, het proberen waard dit wasmiddel dat zacht is voor de huid (daar begon het mee) en zacht voor het milieu. En ondanks palmolie (waar in dit geval dus gegarandeerd niet voor gekapt is. Mijn collega Petra heeft Reinier nog verdder aan de tand gevoeld.), vanwege het feit dat je weinig nodig hebt, toch een zo laag mogelijke foodprint heeft. En ook nog eens zacht voor je beurs omdat je weinig nodig hebt en het gemiddeld 3x zo goedkoop is als de ‘concurrent’.

Jouw volgende wasje ook eens met dit wasmiddel wassen? We hebben genoeg op voorraad in elk geval!