Wij hebben de eerste jaren zelf deze investeringen gedaan en de risico's met zijn tweeën genomen. Nu gaan we dat delen met zijn 250-en. Een heel stuk minder zwaar voor iedereen die meedoet dus.

Lieve lezer,

Deze week schrijf ik jou want ik wil je iets vragen… En het gaat over geld dus echt makkelijk is dat niet… Maar ik doe het toch. Aangemoedigd door een aantal toekomstige coöperatieleden die mij influisterden dat ik ze gerust nu al de factuur mag sturen voor hun winkeldeel.

Want tja, er moeten natuurlijk kosten gemaakt worden. O.a. voor de notaris, wat aanpassingen op de website, een folder/prospectus waar beeldmateriaal voor nodig is en die natuurlijk ook gedrukt moet worden. Er zijn wat advieskosten die om de hoek komen kijken omdat mijn wilde plannen toch wel echt even door een accountant doorgerekend moesten worden.

En dan die ruimte achter onze winkel die we er bij mogen huren en waar ik afgelopen weken al in heb staan zwoegen…

De toekomstige coöperatie heeft deze extra ruimte nodig omdat we het assortiment willen uitbreiden. We willen immers dat jij je volledige weekboodschappen in jouw eigen winkel kunt doen. Dat hoeft niet prominent vooraan in de winkel want het gaat om een algemeen aanbod aan biologische producten. De dingen dus waar je anders toch nog voor naar de biowinkel of de supermarkt zou gaan. Daar moet dus wel een plekje voor zijn. Die gaan we dus achter de winkel creëren.

In die nu nog lege ruimte kan ook een keuken annex inpakruimte komen. Want toekomstige coöperatieleden krijgen ook een login op de website waar ze álle bio-artikelen kunnen bestellen die ze maar wensen. We kunnen die natuurlijk niet allemaal op voorraad hebben. Die worden daarom op een vast moment in de week geleverd. In die extra ruimte kunnen we dan de boodschappentassen inpakken voor de leden die dat willen.

En bovendien, want daar is het echt een geschikte plek voor, gaan we er laten koken met de producten uit de winkel zodat we optimaal bezig zijn in de strijd tegen de voedselverspilling.

We gaan dus elke vierkante centimeter in die ruimte gebruiken om het voor de leden en de klanten nog veel aantrekkelijker te maken om de weekboodschappen te komen doen. En er dus zelfs ook een maaltijd te kunnen afhalen!

Maar die ruimte moet echt wel even opgeknapt worden. Afgelopen weken ben ik met de noeste arbeid begonnen waar nog geen euro’s tegenover staan. Maar we ontkomen niet aan de inzet van vakmensen en het kopen van bouwmateriaal om de ruimte tip top in orde te maken.

Naast de juridische regelzaken dus ook volop praktische zaken waar nu al kosten voor gemaakt worden… Iedereen weet het wel, de kosten gaan voor de baten uit… Dat dat zo is hebben wij in de afgelopen jaren laten zien.

Wie daar in wil investeren, investeert in maatschappelijk impact. Met elkaar de schouders eronder en door je boodschappen te doen de wereld mooier kleuren. Hoe mooi kan het zijn?!

Een winkeldeel kost eenmalig € 695,-.

Je kunt HIER lezen hoe het financieel is opgebouwd, binnen welk raamwerk we gaan opereren en hoe wij door verkoop aan jullie onze investering weer terugverdienen. Hierdoor hebben wij weer geld en dus tijd om bezig te blijven met de tweede en volgende coöperaties.

Oh, ja, en uiteraard hebben wij zelf ook ieder al een winkeldeel gekocht. Dat spreek voor zich!

En als laatste, en dat is best belangrijk, wil ik nog een vraag die vaak gesteld wordt beantwoorden. Want er zijn mensen die wel een winkeldeel willen kopen maar te ver weg wonen om ook echt boodschappen te kunnen doen. Eerst zeiden wij dat dat niet zo handig was omdat het concept vooral draait op de wekelijkse omzet die we met elkaar maken. Maar doordat een aantal klanten die uitgestelde boodschappen ontvangen vroegen of er ook gespaard kon worden voor uitgestelde winkeldelen zijn we hier anders over gaan denken.

Het kan dus gerust dat jij de eenmalige investering doet zodat een aantal klanten die wel boodschappen wil komen doen op wekelijkse basis maar niet die kleine zevenhonderd euro hebben toch lid kunnen zijn.

Dus ja, ook als je graag maatschappelijk met wat geld wilt investeren in het plan dan nodig ik je van harte uit om een winkeldeel te kopen. Dat kan dus nu al, zelfs al is de coöperatie er nog niet officieel. Als je ons plan ondersteunt en ons vertrouwt kun je via de webwinkel een winkeldeel kopen. Wil je meer of iets minder dan een winkeldeel investeren dan stuur je ons gewoon een mailtje waarin je aangeeft voor welk bedrag je een factuur wilt ontvangen. En ook als je liever niet via de webwinkel handelt kun je ons ook een mailtje sturen, dan ontvang je van ons een factuur.

Enne,

  • er zijn ook al studentenhuizen die met elkaar één winkeldeel kopen.
  • Er zijn ook al klanten die hun ouders vragen bij te dragen in de eenmalige investering.
  • Er zijn al klanten die aan het sparen zijn.
  • En er zijn dus vooral ook al klanten die al hun deel gekocht hebben.

De eerste inkomsten zijn dus een feit, de eerste facturen ook al betaald met het collectieve geld. Dat is zo fijn. Want mijn neiging om het allemaal zelf even voor te schieten is gewoon niet reëel als je juist iets wilt opzetten voor het collectief. Dan mag je het collectief vragen alvast dingen mogelijk te maken. Maar ja, dat vind ik dus best wel lastig… 😉

Dus nou, phoe hè, dat was het dan. Mijn vraag om geld. Mijn vraag of je mee wilt investeren in het grote plan achter de winkel.

Wij hebben de eerste jaren zelf deze investeringen gedaan en de risico’s met zijn tweeën genomen. Nu gaan we dat delen met zijn 250-en. Een heel stuk minder zwaar voor iedereen die meedoet dus. Bijna durf ik het al te zeggen: Het wordt appeltje eitje om in het komende jaar de coöperatie vol te krijgen met enthousiaste mensen die hun steentje willen bijdragen.

Ben jij, in welke vorm dan ook, er eentje van?

Hoor heel graag van je.

Veel liefs Monique