'Dit is de minste post van jullie tot nu toe! Een af en toe veganist, dat kan echt helemaal niet. Dat vind ik! '

'Nou, dankjewel voor je feedback. Maar waarom eigenlijk niet...?'

Is er maar één weg die naar Rome (of Utopia) leidt? Of zijn er meer? Als ik het één vind, kan ik dan ook het andere omarmen?

Kortom, kun je eigenlijk, net als de flexitarier, ook een ‘af en toe veganist’ zijn?

In onze ogen kan dat en wij hebben daar ook een beeld bij.

Het hoe en waarom van dit blog

We lichten het heel graag verder toe aan de hand van een reactie op onze Social Media. Dat is niet het handigste medium om van gedachten te wisselen dus vandaar dat we van de gelegenheid gebruik maken en iets uitgebreider op een vraagstuk ingaan via een blog.

Want wie af en toe de randjes opzoekt krijgt ook wel eens de wind van voren. En dat vinden wij alles behalve erg. Het daagt uit om scherp te blijven en ook om helder te blijven kijken naar de visie van ons bedrijf. En wij weten ook niet alles en door scherpe vragen worden wij ook weer aan het denken gezet.

Dus hulde aan degene die feedback geeft op een bericht over onze vegan snert dag waarbij wij de tip geven om onze collega in de straat (de slager) eventueel te betrekken bij onze gezellige actie. Als de kaasboer ’to go tosti’s’ verkoopt vind ik het leuk om ook de slager te vragen mee te doen aan een gezellige actie in de winkelstraat. Want ook al vind ik het belangrijk om zelf biologische zuivel en vlees te verkopen, daarmee veracht ik mijn collega niet die een ander segment van de markt bedient. Ik ben immers ook blij met de toko in de straat die allerlei niet-biologische exoten verkoopt. Zij zijn ook een tegenhanger van wat wij doen, maar ze zijn niks meer of minder als wij. Samen vormen we een gemeenschap als collega ondernemers. En dat is één van de belangrijke peilers om de aardbol leefbaarder te houden denken wij. Onderlinge verbindingen en overeenkomsten benadrukken is vruchtbaarder dan elkaar te wijzen op de verschillen vinden wij.

Maar terugkomend op de aanleiding: reageren op onze social media hoeft echt niet altijd een pluim te zijn! Zo ontstaan die prachtige gesprekken die ons verder laten kijken dan onze neus lang is. Zo gaat dat ook vaak in de winkel, maar als iemand het online doet kan iedereen meekijken. En dat is eigenlijk alleen maar goed.

Waarom kiezen mensen voor een veganistische lifestyle?

Er zijn een paar verschillende en deels overlappende redenen om veganistisch te gaan leven. Die komen ook deels met de kernpunten van onze winkel overeen. Zonder volledig te willen zijn hier wat redenen om geen dierlijke producten te willen eten:

  • Je kunt een veganistisch eetpatroon verkiezen boven een gemengd patroon vanwege dieren welzijn. Dat is eigenlijk ook gelijk de enige reden die vraagt om een 100% veganistische levensstijl. Want dit is een principiële keuze en daaraan wil en kan je natuurlijk niet aan tornen.

Maar er zijn meer redenen:

  • Want je kunt ook voor deze stijl kiezen vanwege milieuvraagstukken. Maar dan gaat het ook al snel knagen omdat veel industriële vleesvervangers ook een grote milieu impact hebben. Daar schreven we vorige week al over. (import grondstoffen, soms zelfs kap van oerbos om de productie te kunnen ophogen door grotere vraag. En ja er wordt nog veel meer oerbos voor de productie van veevoer gekapt. Daarom nemen wij alleen af van boeren die hun dieren voeren binnen de kringloop van het bedrijf, of er aan werken om dit zo goed als volledig te doen).

Als je dus kiest om dierlijke producten te vermijden vanwege milieu kom je dus al sneller in de buurt van het drastisch verminderen van je inname van vlees, zuivel en eieren dan het perse helemaal schrappen. Het beetje wat je dan nog wilt eten moet van excellente kwaliteit zijn en je wilt weten dat er bijvoorbeeld geen krachtvoer van buiten het land wordt ingevlogen.

  • Je kunt ook nog een heel andere reden hebben om veganistisch te eten, en dat is  omdat wij plantaardig eten net even wat makkelijker kunnen verteren dan dierlijke producten. Dus vanwege je gezondheid. Maar ook dan zul je je al snel gaan verdiepen in hoe grote hoeveelheden soja je lichaam ook erg belasten omdat het te eenzijdig is. En om die reden zul je dan ook liever afwisselen met eetbare paddenstoelen, noten, zaden en peulvruchten, allemaal uit eigen regio natuurlijk. Maar je kunt je in dat kader dus ook voorstellen dat een deel van de mensen af en toe wil variëren en aanvullen met een hoogwaardig dierlijk product.

Dus als je net even wat verder kijkt dan de groep die uit overtuiging er voor kiest om veganist te zijn zie je al vrij snel dat er een nog veel grotere groep is die heel graag een aantal keer per week veganistische maaltijden wil nuttigen om de inname van dierlijke producten sterk te verminderen. En dat die veel grotere groep dan ook een echt lokaal alternatief wil zonder ingevlogen vleesvervangers.

Zo zie je al snel dat we, door op die manier veel ruimdenkender te zijn over andere oplossingen, een veel grotere en positievere impact hebben als samenleving. En dat kan alleen maar doordat de groep veganisten ons een alternatief laat zien.

Want met een handvol die-hard veganisten redden we de wereld ook niet denken wij!

We redden de wereld in onze ogen sneller als we heel veel af en toe veganisten hebben, of liever nog, ‘zeer regelmatige veganisten’ die geïnspireerd zijn geraakt juist door die handvol doorzettende mensen die het uit dierenwelzijn-overtuiging doen. Dat is in onze ogen een win-win gedachte, en daar houden wij het meeste van.

Dus het is volgens ons heel simpel:

Luister naar elkaars argumenten en haal er inspiratie uit om jouw eigen leven te verduurzamen. Zo blijf je over en weer steeds elkaars inspiratiebron.

Heb respect voor een andere oplossing dan die jezelf hebt gekozen. Want welke weg naar Rome (of Utopia) je ook kiest, uiteindelijk kom je er toch aan. En dáár gaat het volgens ons om.

Leer van elkaar, sta open van elkaar en geniet zo samen van het leven dat zich in alle vormen en maten mag ontwikkelen. Het blijft er lekker afwisselend en uitdagend door!
Wat is jou manier om een duurzamere manier van eten te realiseren?