Ik ben een doodgewoon briefje van vijf Euro.

Maar ik ga iets heel bijzonders doen. Ik ben namelijk stom toevallig gevonden op straat door Monique van Jouw Dagelijkse kost.

Zou dit werken??? Tijd voor een leuk experiment! Misschien mislukt het daverend, maar ach, veel te verliezen hebben we nu ook weer niet. Niks eigenlijk.

Al een tijdje ben ik betrokken bij ‘Laat geld lokaal rollen’.

Een project waarmee je het volledige economische potentieel in een regio benut. Iets dat heel erg belangrijk is in de huidige situatie. Wij hebben er in ons groepje ideeën over maar hoe breng je die over?

Gisteren mijmerde ik erover toen ik onderweg naar huis was. Ik bleef me maar afvragen hoe ik het onvoorstelbare simpele idee voor het voetlicht kan brengen…

En toen vond ik een briefje van vijf.

Zomaar pardoes lag het voor mijn voeten… Het bracht me op een idee. Ook zo maar pardoes. Of het werkt? Ik heb geen idee? Das nou net het leuke aan experimenten. Die mogen lukken of mislukken, de uitkomst levert altijd iets op!

Alsof het briefje van vijf tot mij sprak als ware het een orakel. Ze zei* (*Ik denk overigens spontaan dat geld vrouwelijk is, ik weet dat eerlijk gezegd helemaal niet, maar geld wil creëren en dat toch iets dat mensen met hun vrouwenenergie doen?)…..

Maar goed, ze zei dus:

‘Ik ben een doodgewoon briefje van vijf Euro. Maar ik ga iets heel bijzonders doen. Ik ben namelijk stomtoevallig gevonden op straat door jou. Net op het moment dat je aan het mijmeren was over het project Laat geld lokaal rollen…

Je wilt graag bijdragen aan het principe dat geld het krachtigst is als het laag in de economie blijft circuleren. Je zegt dat dan het volledig economisch potentieel tot bloei kan komen. En als dat is gebeurd ben je ook nog eens veel interessanter als regio om mee samen te werken.

Afijn, lang en vooral hoogdravend verhaal voor een eenvoudig briefje van vijf om te vertellen.
Maar wat mij nu super leuk lijkt is dat ik, om te beginnen en om te laten zien hoe het werkt, de komende tijd alleen in Leeuwarden wordt uitgegeven. En dat je dan op de achterkant van dit briefje schrijft waar ik allemaal geweest ben en wat ik gekocht heb.

Zou tof zijn als er af en toe iets over mij gedeeld wordt op de socials met #laatgeldlokaalrollen. En ik zou het ook tof vinden om weer eens een keertje bij Monique terug te komen. Ik sta te popelen om op pad te gaan!

Tot laters!!!!’

Dus zo gezegd (overdrachtelijk door het briefje), zo gedaan. De eerste klant die dit doodgewone bijzonder briefje van vijf als wisselgeld krijgt is de eerste stap in het live experiment!

Het mag best iets zijn dat duurder is dan vijf Euro hoor. Dan is dit vijfje gewoon een deel geweest van de aankoop maar kan ze wel laten zien wat ze heeft bijgedragen aan de lokale economie.

Leuk experiment? Geef mij dan uit bij een andere lokale ondernemer met de vraag of ik in het lokale systeem mag rouleren de komende tijd.