... Ik snap hem. Ik ben hem en zijn collega's dankbaar...

Zonder deze voorlopers hadden we nu met lege handen gestaan in de transitie.

‘Eigenlijk wil ik geen zuivel van de koe meer gebruiken. Koeien houden is toch niet zo goed voor het systeem? Ik bedoel voor het milieu enzo?

Denise kijkt mij hoopvol aan terwijl ze twijfelend bij de koeling staat. Want melk en melkproducten vindt ze wel echt heel erg lekker…

‘Er staat wel een Demeter keurmerk op?’ Demeter is het keurmerk voor bio-dynamisch producten. Dat gaat nog een stapje verder dan biologisch. Ze wijst op de zuivel van WaddenMax en zegt het op een manier waaruit blijkt dat ze hoop dat ik alle twijfels voor haar wegneem.

En stomtoevallig kan ik dat ook. Want afgelopen maandag waren wij bij WaddenMax op visite. Sandra en ik gingen op pad met een heleboel vragen en cameraman Stephan (Het filmpje dat we er opnamen volgt nog hoor!)
Max (van Tilburg) van Waddenmax heeft heel veel dingen gezegd die toch ook weer stof tot nadenken heeft gegeven.
Want zegt deze inmiddels pensioen gerechtigde melkvee-boer met dus zeer ruime ervaring, nou echt dat er zeker heel veel minder koeien moeten overblijven????

Gaan we echt terug naar de landbouw uit de jaren 50?! Oud Minister Sicco Mansholt (minister van 1945 tot 1958), die een steenworp van WaddenMax, is geboren, heeft in die jaren toch juist gepleit voor intensivering van de landbouw?

Max deed daar toen ook aan mee. Het leek zo’n goed idee. Maar hij kwam er veel eerder achter dan wij als maatschappij nu, dat het toch wel eens anders zou kunnen uitpakken. Hij kwam tot de conclusie dat extensiveren (kleinschalig) en veel meer balans tussen veeteelt en akkerbouw een veel logischere zet was. Maar ja, dat past niet goed bij economisch financiële groei.

Toch deed hij dat, tegen de wil van de Rabobank in. Niet meer koeien en groter stallen maar meer grond en zelf het voer van de koeien verbouwen.

Max zegt tussen twee zinnen door: ‘En ja, je hebt gelijk dat als je veevoer verbouwt op grond waar je ook voedsel voor mensen kunt verbouwen dat je je dan achter de oren moet krabben. Want het is niet zo heel efficiënt hoor zo’n koe.. Van zo’n blok land zouden we heel veel mensen kunnen voeden… Nu maar ongeveer 85 runderen die dan wel melk geven en aan het einde van hun leven goed vlees… Maar toch… 85 koeien… Wij hebben ze, maar ik denk dat het al aan de hoge kant als je het mij vraagt voor de toekomst.”

Dat laatste zegt hij mijmerend en hij kijkt mij veel betekend aan terwijl hij met zijn hand door de kisten met voer gaat dat uit eigen teelt is voortgekomen. Ik zie ook dat hij wel heel trots is. Trots op dat hij het zo doet. Dat hij het al zo vroeg zag en dat hij gepionierd heeft. Ik snap hem. Ik ben hem en zijn collega’s dankbaar. Zonder deze voorlopers hadden we nu met lege handen gestaan in de transitie.

Er is al veel werk verzet. Wij consumenten moeten nu het laatste stukje doen: Duurzamer inkopen zodat veel boeren dit voorbeeld kunnen volgen.

Max gaat verder: ‘Wij geven de koeien geen soja, wij doen het met de veldboon. Ook wel de Nederlandse Soja genoemd. Minder hoogwaardig hoor, geef ik gelijk toe. Maar toch ruimschoots goed genoeg… Als je er maar geen hoog productief melkvee mee hoeft te voeden…’

Hij zoekt mijn blik weer op om te zien of ik hem wel volg. Dat doe ik. De koeien op dit bedrijf zijn een kruising tussen de Blaarkop en een holsteiner. Holsteiners geven heel erg veel mek. Dat is een koe die past bij intensieve landbouw. Het zijn ware melkfabriekjes maar kunnen dat allen met heel veel krachtvoer van buitenaf… Als je al twijfels hebt over krachtvoer dat je zelf verbouwd, heb je dat dus al helemaal als je ze bijvoert met soja waar oerbos voor gekapt moet worden…

Kortom: We moeten heel veel minder zuivel afnemen maar kiezen voor een heel veel hogere kwaliteit.

WaddenMax levert die kwaliteit.
Na zoveel gehoord en gezien te hebben van dit bedrijf spreken de flessen vol zuivel nog meer tot de verbeelding. Denise koopt met een gerust hart een fles melk. ‘Ik weet nu weer beter dat ik minder zuivel wil nuttigen en dat wat ik gebruik van excellente kwaliteit moet zijn. En als de boer die hiervoor zorgt het met mij eens is dat er uiteindelijk minder koeien moeten komen die meer buiten staan en bovendien anders gevoerd moeten worden voor een betere balans, dan komt het zeker allemaal goed voor de toekomst’.
En zo is het wat ons betreft ook. Het perspectief voor huidige boeren zit hem in een uitgebalanceerde verhouding tussen duurzame akkerbouw en veeteelt. Allemaal niet 1,2,3 omgeschakeld maar als we hier stap voor stap aan werken dan komt het goed.
En wij als consumenten zijn zoals gezegd dus van onschatbare waarden: want als wij kopen van boeren die op deze manier ons voedselsysteem willen inrichten dan kunnen zij stappen blijven zetten in het verduurzamen van hun bedrijven. Kortom: boer zoekt klant. 😉 Kom jij daarom weer naar de (web)winkel aankomende week? Van harte welkom in Leeuwarden of kijk een op De streekboer en haal het af op en locatie bij jou in de buurt.