“Ja hoor, dat is nog wel goed’, begin ik mijn betoog. Maar ik word onderbroken door een stortvloed aan woorden van Tes die haar kans schoon ziet.
‘Mijn moeder heeft wel meer rare gewoontes’ vertrouwd ze mij toe. “Gaat ze van die melk uit de melktap halen. Niet in een winkel, neeh! Bij een boer op het erf! Neemt ze zelf een fles mee! En rauwmelkse kaas als beleg. Alleen het woord al!!!!! Wat is er mis met de melk uit de supermarkt? Gewoon uit een pak en van die handige voorgesneden kaas uit zo’n pak dat ook gewoon weer dicht kan. Nee, mijn moeder moet zo’n stuk kaas in een bijenwasdoek doen. Zeg maar een theedoek die vetachtig is. Jasses! Echt, als er iemand bij ons komt eten schaam ik me rot! En meestal heeft ze dan ook nog kaas met van die pitjesdingen erin. Zelfs NAGELkaas!! Iewww, echt heel vies.’
Deze leuke jonge dame, van een jaartje of 16, gaat helemaal los om eens even verhaal bij mij te doen en te halen.
‘Heb je wel eens geproefd” probeer ik nog voorzichtig. “Ikke niet, ik kijk wel uit!”
We proesten het opeens samen uit. Ze weet ook wel dat ze niet kan zeggen dat iets niet lekker is als je het nooit geproefd hebt. Het is de blik van verstandhouding die er voor zorgt dat ze toch wel interesse lijkt te hebben. Dus ik doe nog eens een poging om iets aan haar uit te leggen.
“Nou joh, ik snap jou heel goed hoor. Bij vriendinnen thuis zie je vast de ‘gewone’ dingen uit de supermarkt. Maar eerlijk is eerlijk, ik snap jouw moeder ook. Want deze rare yoghurt is net wat anders. Eigenlijk is die zoals vroeger, gemaakt van de dingen die je in de supermarkt koopt en die je kent. Ze noemen het standyoghurt en dat groenige goedje heet wei. Niet van een koe in de wei, maar gewoon wei. Kan ik ook niks aan doen, zo heet het nu eenmaal. En die roer je er eerst even door voordat je hem in je bakje, bord of schaaltje giet.
Rauwe melk of pasteuriseren?
Omdat die rauwmelkse producten niet zijn verwarmd zitten er nog bacteriën in die je ook in die hippe probiotica drankjes enzo aantreft en inneemt. Dus de bacteriën die je nodig hebt voor een gezonde darmflora. Ze knikt begrijpend en pruttelt wat beteuterd: ‘je lijkt mijn moeder wel, ze verteld precies hetzelfde’.
De gepasteuriseerde, dus verwarmde producten, uit de fabriek zijn uit voedselveiligheids-overweging zo gemaakt dat je er niet ziek van kunt worden… Dat is zo, maar alles wat in de basis wel goed is aan zuivel is zo helaas ook ‘geneutraliseerd’.
Rauwmelkse producten eten kán inderdaad ook betekenen dat je wel ziekteverwekkende bacteriën binnen krijgt. Als je niet goed met de hygiëne bent omgesprongen en niet genoeg verstand hebt van verzuivelen op deze pure manier kan het inderdaad mis gaan. Juist daarom is het belangrijk om het ambachtsvak, om van melk producten te maken, in leven te houden. De vakman 0f -vrouw weet hoe hij die ziekteverwerkers buiten de deur houdt en op welke hygiënemaatregelen er gelet moet worden.
De fabriek heeft het ambacht verdrongen
Dus dat verzuivelen, dat moeten we dus zeker niet alleen aan een grote fabriek overlaten. Die zijn eigenlijk alleen goed in, in grote hoeveelheden gepasteuriseerde producten maken. We verliezen een ambacht door alles uit te besteden aan de fabriek en dat is erg. Want het ambacht in zijn zuivere vorm kan echt iets bijdragen aan onze gezondheid.
Dus als wij weer meer van die producten op het menu zetten kan het ambacht om rauwe melk kleinschalig te verzuivelen tot yoghurt, kwark, kaas en boter blijven bestaan. Dat is geen straf om te doen hoor! Als je eenmaal geproefd hebt van de kaas en yoghurt die wij van Op de Him in de koeling hebben staan, wil je nooit meer iets anders. In het geval van de yoghurt met wei en al er bovenop dus. 😉 Gewoon even roeren en dan genieten van een mooi en eerlijk product!
Eenmaal geproefd, hoef je nooit meer iets anders!
Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn we open. Wij zien je graag en jij kunt dan gelijk je yoghurt en kaas kopen. Tot ziens in onze winkel!