Op de toonbank ligt een verzameling groente. "Ik kook er een paar heerlijke maaltjes van. Stoofpotjes, soepjes, ovenschotels. Deze groenten veranderen in overheerlijke maaltijden!"

Het klonk inderdaad goed. Deze groenten werden echte feestmaaltjes! Dat kon niet missen!

Of hij met een briefje van 50 Euro mocht betalen? Dat mocht hoor, ik had genoeg te wisselen. Dus geen enkel probleem.

“Dan maak ik het wel klein. Dan schijnt het eerder uitgegeven te worden” zei ik nog lichtjes twijfelend tegen hem.

‘Ja, dat klopt. En dat hoop ik ook.’ zei hij vastberaden. ‘Want geld moet rollen. De rijkdom gaat immers mee in mijn tas.’

Met een brede grijns pakte hij zijn tas zorgvuldig in. De prei en de boerenkool staken er jolig bovenuit.

En zo is het maar net. Rijkdom zit hem niet in geld in je beurs maar in wat je er voor kunt kopen.

Ik weet toevallig dat hij de tijd ver vooruit is, hij koopt uit principe alleen bij zelfstandige ondernemers. Hij is, zonder dat hij dat weet, onze inspiratiebron en motivator om de challange die we aan het voorbereiden zijn écht te gaan doen.

We gaan de mensen namelijk uitdagen om te onderzoeken of het lukt een maand lang alleen bij lokale ondernemers in te kopen. Precies zoals deze meneer dus al doet.

Hoe leuk zou het zijn om te ontdekken dat je hier heel erg ver mee kunt komen. Tuurlijk, het mag mislukken, dáár gaat het ook niet om. Het gaat erom dat de rijkdom van onze samenleving te vinden is bij bijvoorbeeld lokale ondernemers en bij de mensen om je heen. Dat is zo inspirerend! Er is zo veel speciale kennis te halen bijvoorbeeld bij kleine gespecialiseerde winkels. Die loop je anders steeds mis. Dat is toch eeuwig zonde?

Zou je het leuk vinden om dit experiment, de challange mee aan te gaan? Laat het ons weten.  Enne #delenislief. Hoe meer mensen van tevoren al weten dat we dit leuke experiment gaan doen hoe beter het is!

#kooplokaal #lokaal #duurzaam #biologischalshetkan #kleinschalig #gezelllig #waardevol #waardeeconomie