En er is iets aan de hand!
Ik verdiep me een ochtend in het fosfaatbeleid. Al vrij snel krijg ik er hoofdpijn van. Zonder op de inhoud van het beleid in te gaan, zonder het beleid inhoudelijk uit te leggen (want dat is volgens mij inmiddels onmogelijk geworden) valt mij één ding op dat heel belangrijk is.
Er is een administratieve oplossing gevonden voor het fosfaatprobleem. (Want dat probleem is er wel, dat zal geen enkele bioboer bestrijden.) Maar ik als eenvoudige burger snap dat als je een papieren oplossing zoekt je voorbij gaat aan de kern van het probleem: namelijk dat er een fosfaatprobleem is door de overproductie van melk en zuivel. (Ik weet het, ik ga heel kort door de bocht, en loopt met deze stelling het risico te worden beticht van iets met een klok en een klepel. Toch stel ik het even zo simplistisch, het maakt het wel zo helder.)
Volgens mij laten de bio(dynamische)boeren dagelijks in hun bedrijfsvoering zien hoe je dit probleem kunt oplossen… Gewoon net zo veel dubbel-doel koeien, dus melk en aan het einde van hun leven vlees, houden als de hoeveelheid grond die je moet bemesten om de dieren te laten grazen op kruidenrijke gronden en om je gewassen voor de voeding van de mens te laten groeien. Niet meer, niet minder.
En jazeker, dan gaat er een boel aan het rollen want dan hebben we vast en zeker minder zuivel (en vlees) tot onze beschikking dan we nu gewend zijn. Maar met de enorme hoeveelheid zuivel (en vlees) die wij gewend zijn te nuttigen met elkaar is niemand gebaad. De mens niet omdat die hoeveelheden echt niet gezond zijn, en het milieu dus ook niet want moeder aarde heeft geen boodschap aan of iets wel of niet binnen de door de mens bedachte wet of regelgeving past. Iets dat haar planeet uitput vindt ze, of het nu wel of niet binnen die kunstmatig opgerekte lijnen van wet past, toch niet goed.
Maar moeder aarde heeft geen stem die hoorbaar is in de kamer… helaas…
Persoonlijk vind ik het om verdrietig van te worden als ik een batterij aan verstandige mensen hoor praten over wetten en regels die door deze of andere mensen zijn bedacht om het uitputtende landbouwbeleid te kunnen blijven voeren terwijl voor een kind helder is dat het heel simpel anders kan. Er is geen ruimte voor een uitzondering binnen de wet voor een groep die sowieso niks te maken heeft met het probleem dat de wet tracht op te lossen…
Het rammelt aan alle kanten. Er is iets dus iets heel anders aan de hand. Het gaat niet over poep, het gaat over geld… We lossen dit niet op met de juiste argumenten over mest. We lossen het op door bewustwording dat economische groei niet het hoogst haalbare doel is… Want alleen als je je daar bewust van bent en je weer snap dat teveel minder is dan genoeg, pas dan kun je anders gaan regeren. Iedereen genoeg, dát is wat overvloed is. Niet iedereen te veel… Zeker niet als ‘iedereen’ een beperkt deel is van de wereldbevolking…
Wat minder poëtisch gezegd komt het er dus op neer dat binnen de regels van de door mensen bedachte wet een uitzondering niet past voor de boer en de koe die uitstekend binnen de natuurwet pas. Dat is echt bizar omdat binnen de grenzen van die natuurwet er eigenlijk geen ruimte is voor het menselijk beleid…
Maar ja, stel we laten de natuurwet wel gelden… Dan heeft dat dus enorme economische gevolgen…
In mijn ogen wordt het hoogtijd, en ik bedoel echt NU, dat we als de wiedeweerga zorgen dat de economische gevolgen onder het vergrootglas vandaag gaan. Die zijn niet zo belangrijk als je begrijpt dat we straks geen planeet meer over hebben om die economie op te laten groeien.
Regels en wetten om weer terug naar de basis te kunnen gaan lijken mij op dit moment de enige zinvolle wetten die we kunnen bedenken.
Verstrikt in de kluwen die het fosfaatbeleid is geworden is het eigenlijk heel gemakkelijk. Die kluwen krijg je niet meer uit elkaar. Dus ga terug naar de tijd, situatie of wat dan ook van voordat de kluwen ontstond. Dáár pak je de draad weer op. En voor wie het dan niet meer zo goed weet? Ga gewoon weer bij de bio(dynamische)boer op les om te horen hoe het ook weer bedoeld was volgens de natuur.
#dankomthetallemaalweergoed #eigenlijkishetnietzomoeilijk.