We hebben heel slechts nieuws. We zouden het veel liever persoonlijk vertellen maar daarvoor ontbreekt nu de tijd… We mogen niet meer in het pand blijven zitten onder de zelfde voorwaarden dan die er tot nu toe waren.

Lieve trouwe fans en klanten,

We hebben heel slechts nieuws. We zouden het veel liever persoonlijk vertellen maar daarvoor ontbreekt nu de tijd… We mogen niet meer in het pand blijven zitten onder de zelfde voorwaarden dan die er tot nu toe waren.

Niet onze keus, de situatie dwingt ons er toe.

De winkel moet dus sluiten.

De energierekening leek eerst voor rekening van de huurbaas, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Of dat nu juridisch klopt of niet, touwtrekken heeft met deze enorme bedragen geen zin.

De winkel kost nu letterlijk veel meer energie dan dat we met elkaar kunnen opbrengen.

Naast de energierekening was er nog een ander probleem dat wij als team moesten opvangen. Want het gaat niet goed met Mirelle. Haar pijnklachten zijn te erg om door te kunnen werken. Ze moet hierdoor zelfs haar eigen webwinkel Mefrouws eco-shop opgeven. De meeste weten nog wel dat ze in januari is geopereerd en het lijkt dus toch niet zo goed geslaagd als we hadden gehoopt en haar vooral hadden gegund.

Dit is een enorme aderlating voor het team. Eigenlijk een te grote als we eerlijk zijn. Want waar vinden we vrijwilligers die zich full-time kunnen inzetten en zo’n hoge kwaliteit van werk kunnen leveren aan de coöperatie? Er kunnen gewoon nog geen personeelskosten worden betaald op dit moment. Het hele team is nog steeds vrijwillig aan het werk.

Dit alles maakt ook dat wij geen kans zien om nu, als de winkel doordraait en de kosten hoger oplopen dan dat de omzet groeien kan, een campagne te voeren. Een campagne die voor heel veel meer klanten en mede-eigenaren zou kunnen zorgen zodat we konden onderzoeken of investeren in zonne-energie financieel haalbaar zou zijn. Waarschijnlijk gaat de cooperatie slapend worden zodat we in een later stadium kunnen onderzoeken wat haalbaar is voor een doorstart.

Op dit moment hebben we geen eigen energiecontract, dat loopt via de eigenaar van het pand en betalen we via hem. Hij kiest (nog) niet voor duurzame energie dus onze enige optie is stomweg betalen. Ons gezamenlijke geld stroomt dan plotseling voor het grootste deel naar de fossiele industrie. Dat klopt op geen enkele manier. Dus de fysieke winkel stoppen is nu op de korte termijn de enige logisch en financieel veilige oplossing.

Wat zijn nu de stappen:

Tot en met 24 december mogen we de voorraad uit verkopen. (Denk aan ons voor je december inkopen, dat zou heel lief zijn!) De winkel/De coöperatie moet waarschijnlijk de afbrekingen van de energiekosten van de afgelopen jaren nog wel betalen. Dat is een rekening van ongeveer € 4,500,-. Dus het helpt nu sowieso enorm als jullie en alle andere trouwe klanten de voorraad in de komende weken met het doen van je boodschappen opkopen.

Vanaf 1 december moeten de koeling en de vriezers uit om de restant energierekening niet nog verder op te laten lopen.

Omdat we qua team niet meer op volle sterkte zijn en we elkaar tijdens het werk willen kunnen steunen kiezen we ervoor om op donderdag, vrijdag en zaterdag voor jullie klaar te staan tot en met 24 december. We werken vanaf nu niet meer alleen maar altijd met zijn tweetjes zodat we ook alle tijd hebben om met jullie te praten als jullie er zijn.

Want het waarom van de winkel, en dus het waarom van de eerlijke en gezonde voedselketen moet verteld blijven worden. Dat zullen we hoe dan ook blijven doen. Want deze slag misschien verloren, de oorlog kunnen we samen nog winnen als we in de keten (Boer/leverancier, vervoerder/winkel en klant) de rij blijven sluiten. Niemand kan het alleen, maar samen kunnen we nog ver komen.

Het is bizar snel gegaan dat we door de confrontatie met de hoge kosten die dus eerst niet voor ons leken maar later dus toch wel, dit besluit op z’n korte termijn moeten nemen. We waren nog volop aan het strijden voor andere oplossingen…

De boodschappen die jullie gewend waren via ons te kunnen kopen zijn nog steeds beschikbaar. Onze collega’s van de Streekboer hebben nagenoeg een gelijk assortiment als wij. Dus online kun je de boodschappen bestellen en afhalen. We proberen een nieuw afhaalpunt in de binnenstad te creëren maar je kunt sowieso bij de Welkoop deze boodschappen afhalen op vrijdagen.

Jullie weten ons te vinden voor vragen en reacties. We praten heel graag met jullie persoonlijk hierover verder in de winkel.

Warme groet van ons als bestuur, Ronny, Mirelle en Monique