Maar dat is niet alles, we huren er vanaf dan ook een cel om een kleine winkel in te richten. Elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 16.00 is er in elk geval een vrijwilliger aanwezig om het houdbare assortiment aan je te verkopen.

“Als ik jullie Google staat er dat jullie in Leeuwarden in de Blohuisppoort zitten? Maar waarom is het afhaalpunt daar dan niet?”

Hij pakt ondertussen zijn boodschappen in op de prachtige grote ronde tafel van Kunstwerkplaats SMOEL in de Nieuwe Oosterstraat. Een steenworp(je) vanaf die Blokhuispoort.

‘Dat is een heel verhaal’, knipoog ik. Ik zal het uit de doeken doen:

‘Tot vijf jaar terug hadden we er altijd een afhaalpunt. Ooit was daar zelfs de nog vaak genoemde markt met de boeren zelf.

Zo zijn we begonnen 8 jaar geleden.

Eigenlijk gelukkig kan dat niet meer hoor. Toen hadden we nog maar een beperkt aantal klanten.

Dus hoewel het onwijs leuk was dat je zelf bij de boeren langs liep om per boer je bestelling op te halen is het allang niet meer mogelijk om op deze manier voor het gegroeide aantal boeren én klanten op al die verschillende plekken in drie Noordelijke provincies je boodschappen op te halen.

Iedereen weet dat als we echt het verschil willen maken, en dat willen we, dat we dan dat groeiende aantal boeren én klanten nodig hebben. Dus we zijn blij dat we een iets ander concept moeten uitvoeren en wie weet gaan we ooit weer eens voor de sfeer een incidentele markt organiseren waarbij we het weer doen als toen. Zou best leuk zijn!

Dat inpakken, wat je toen dus zelf als klant deed, doen we nu centraal in Leek en we brengen het daarna overal naar toe; Naast afhaalpunten en op steeds meer plaatsen kun je ook kiezen voor thuisbezorging. Helaas dus zonder de boeren live aanwezig. Maar geloof ons: ze komen nog steeds hoogst persoonlijk naar Leek toe.

Vijf jaar terug is het afhaalpunt verhuist naar de Winkel Jouw Dagelijkse Kost, toen die stopte stonden de buren daar klaar om ons tijdelijk onderdak te geven tot we iets definitiefs hadden gevonden. En dat hebben we dus nu!

Vanaf medio september kun je wel weer terecht in de Blokhuispoort op donderdag tussen 16.30 en 18.30 want de kratten mogen vanaf dan weer daar uitgeleverd worden.

Maar dat is niet alles, we huren er vanaf dan ook een cel om een kleine winkel in te richten. Elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 16.00 is er in elk geval een vrijwilliger aanwezig om het houdbare assortiment aan je te verkopen (Donderdag dus tot 18.30!). Waarschijnlijk zelfs dagelijks iets langer maar omdat we met vrijwilligers werken starten we overzichtelijk. We verkopen daar dan onder meer: meel, bloem, (beide weer terug van weggeweest!) jam, droogbonen, mosterd (ook terug van weggeweest!), gedroogde kruiden en thee, pasta’s, sappen en siropen, zepen en wasmiddel, honing, eieren, koekjes, granola, bonbons en verwenrepen!

Tot die tijd kun je blijven afhalen in de Nieuwe Oosterstraat bij de kunstwerkplaats. We zijn onwijs blij dat ze ons al die maanden tijdelijk onderdak hebben willen geven zodat jij als klant in het centrum van Leeuwarden geholpen kon worden. Enne, we gaan die prachtige én handige ronde tafel daar wel enorm missen!

Maar eindelijk klopt het straks weer als je ons zoekt via internet. We zitten binnenkort inderdaad weer in de Blohuispoort. Kom je dan ontdekken hoe we het daar oplossen zonder die tafel?  Vinden wij super gezellig! En wie weet gaan we voor ons openingsfeestje van de Streekboer winkel de boeren wel weer een keertje naar ons toe halen daar?! Zou je dat leuk vinden?