Er is nu een positief banksaldo, een winkelinventaris en een groep klanten die ons steunen.

Een mooie en waardevolle oogst!

Deze week een blog namens het bestuur en de klankbordgroep van onze coöperatieve winkel het wekelijkse bericht.

We willen jou als klant of fan van de winkel laten weten hoe we een volgende stap gaan maken in onze missie om meer lokale, duurzame en verpakkings-arme boodschappen van boer naar bord te brengen.

Het was wel een lastige stap omdat hij naast een logische en zakelijke kant ook een emotionele en gevoelsmatige kant heeft. Daarom duurde het ook even voordat we een goede afweging konden maken.

De afgelopen maanden hebben we, na inwinnen van veel advies op financieel en organisatorisch vlak, ingezien dat doorstarten als zelfstandige organisatie helaas niet haalbaar is. Ontbinden van de coöperatie en stichting is de verstandigste keuze. Gelukkig hebben we wel een andere optie om onze missie voort te zetten!

Verderop in deze brief proberen we zo goed mogelijk uit te leggen wat ons heeft doen besluiten af te zien van een zelfstandige doorstart. Ook leggen we je uit welke mogelijkheden wij zien om toch door te gaan met onze missie.

Huidig situatie:

 • Terwijl de coöperatieve winkel even rustig mocht slapen waren wij als bestuur en klankbordgroep bezig om te kijken hoe de toekomst er uit kan zien.
 • De samenwerking met De Streekboer is verstevigd. Klanten hebben een alternatief voor de winkel door te bestellen bij De Streekboer en af te halen bij de buren van de voormalige winkel.
 • Monique is op dit moment voor een half jaar voor 24 uur per week in dienst bij De Streekboer zodat ze inkomen heeft en zich in kan blijven zetten voor het doel waarvoor ze de winkel was begonnen: Lokale, duurzame en verpakkings-arme boodschappen steeds beter beschikbaar maken.

Reflectie:

 • Daar waar we in eerste instantie zeiden dat we het energieprobleem moesten oplossen kwamen we er in de financiële afwikkeling steeds meer achter dat dat we dat probleem ook niet konden opvangen omdat we geen financiële buffer hadden.
 • We misten nog een flink stuk omzet om een echt gezonde coöperatie te zijn. Er konden nog geen personeelskosten worden betaald. Iedereen inclusief het vaste team werkte nagenoeg vrijwillig. (zie samenvatting cijfers.)

Hoe staan we ervoor?

 • Er is nu een positief banksaldo, een winkelinventaris en een groep klanten die ons steunen.
 • Deze spreekwoordelijke oogst zouden we graag willen doneren aan De Streekboer zodat vanuit die grotere organisatie de missie voortgezet kan worden.
 • De investeringen die gedaan zijn zijn nog niet terug betaald. Ronny en Monique zijn de grootste financiële investeerders geweest, samen met de 59 mede-eigenaren die later zijn aangehaakt.
 • Ronny en Monique doen sowieso afstand van hun deel van de investering en de anderen maken nu hun individuele keuze.

Wat kan de Streekboer met deze donatie doen?

Onze donatie zal gebruikt kunnen worden om meer klanten te binden door bewustzijn van de noodzaak van een voedseltransitie te vergroten, door;

 • shop in shops realiseren zodat de producten op meer plaatsen te koop zijn;
 • een workshopprogramma opzetten en uitvoeren;
 • aanwezig zijn op markten en het geven van lezingen;
 • uitwerken van een project met een zorginstelling om mogelijk een fysieke winkelvorm terug te brengen. Project is in een beginstadium, vandaar dat we er nog geen details over kunnen delen.

Via de nieuwsbrief van De Streekboer kun je van alle stappen op de hoogte blijven.

Het is natuurlijk jammer dat de winkelvorm niet 1,2,3 terugkomt. Maar er zijn dus zeker wel kansen dat het op termijn via de Streekboer tóch lukt. We hebben altijd gezegd: het gaat niet om de winkel zelf, het gaat om de missie: Lokale, duurzame, verpakkings-arme boodschappen van boer naar bord brengen. Of zoals Sandra het altijd zegt: De weg van boer naar bord eerlijker, gezonder en vooral leuker te maken.

Blijf je ons volgen? Dat kan hoor! Hoewel over een paar weken deze wekelijkse nieuwsbrief stopt ga ik dus verder met een nieuwe rubriek in de wekelijkse nieuwsbrief van Sandra van De Streekboer. Meld je je daar alvast aan om niks te missen?

Voor nu nogmaals heel erg bedankt voor alles wat we samen beleefd hebben en tot ooit op een afhaalpunt, een markt, bij een shop in shop die hopelijk snel oppoppen of bij één van de workshops die we gaan plannen. Want we blijven ons uiterste best doen en daarbij zijn jullie allemaal onmisbaar.

Heel erg bedankt namens; Mirjam, Bert, Anouk, Petra en Beitske als Klankbordgroep en Ronny en Monique als bestuur.