“Waar zijn de pakjes pannenkoekmeel gebleven???”
Ik hoor een mengeling van paniek en irritatie… Want het leven is immers al ingewikkeld genoeg. Hij moet zijn hoofd al gebruiken voor zijn complexe werk. Nu wil hij simpelweg een stapel pannenkoeken bakken zonder na te denken. De kleinkinderen komen zo, en hij heeft het beloofd.
In een poging te helpen, maak ik het alleen maar erger wanneer ik zeg dat we voortaan alleen nog meel en bloem verkopen. Hiermee kun je thuis, met één pak meel of bloem, zelf de mix maken die je nodig hebt.
Of het nu pannenkoeken, appeltaart of cake is… de basis is hetzelfde.
Ik merk dat ik een ballon doorprik. De illusie spat uiteen: het idee dat een kant-en-klaar pakje mix het leven – dat ingewikkeld lijkt – op het gebied van pannenkoeken bakken simpel maakt blijkt niet waar: het was altijd al simpel…
Ik ‘verklap’ dus dat het leven eigenlijk veel eenvoudiger is dan het soms lijkt. Want in een pannenkoek zit uiteindelijk niet zoveel bijzonders. Behalve de liefde die je zelf moet toevoegen, bestaat het basisrecept uit slechts een paar ingrediënten:
Ingrediënten
Voor het beslag (ik doe het altijd zo, maar er is variatie mogelijk):
- 600 gram volkorenmeel, bijvoorbeeld volkoren tarwemeel
- 4 biologische eieren
- 1,5 liter biologische melk
- Eventueel een snuf zout
Bereidingswijze:
Meng de eieren één voor één door het meel. Voeg al roerend met een garde rustig de melk toe. Je kunt altijd extra melk toevoegen, maar melk eruit halen is lastiger 😉. Roer door totdat je de gewenste dikte hebt. Dunner voor flinterdunne crêpes, of iets dikker voor heerlijke fluffy Amerikaanse pancakes. Bak ze daarna zoals je gewend bent.
Dit recept kun je toch onmogelijk ingewikkeld noemen? Sterker nog, ik vermoed dat, nu je weet dat je alleen meel en bloem in huis hoeft te hebben, je leven juist een stukje simpeler is geworden. Je maakt nu in een handomdraai alle mixen die je maar kunt bedenken.
Veel bakplezier! 😊