Ach, wat hou ik inderdaad van deze leeftijd, zij gaan het verschil maken...! Tenminste... Als wij het nu niet nalaten om alvast in actie te komen...

Ze scharrelen wat rondom de stamtafel van onze pop-upwinkel. Vier scholieren van een middelbare school. Na wat gefluister vraagt uiteindelijk één van de vier wat ze graag zouden willen: ‘Wij maken voor een schoolopdracht een filmpje en we zouden dan heel graag de tafel gebruiken voor een shot…’

Ze hoeven niet verder te vragen, want natuurlijk mag dat. Kunnen zij niet weten, maar ik heb een zwak voor alles wat pubert of daar net voorbij is. Dus ik geef ze met heel veel liefde en plezier de ruimte.

Ik hoor ze daarna bezig en ben stomverbaasd over het onderwerp: de Franse Revolutie! Ze beelden de boze boeren en burgers uit die zich afzetten tegen de adel.

Ik moet natuurlijk in mezelf lachen, want ik weet dat ze nog geen idee hebben van wie de tafel is waar ze aan werken. Het schiet door mij heen hoe gaaf het zou zijn als je op de middelbare school bij geschiedenis leert hoe treffend de overeenkomst tussen toen en nu is (akelig treffend). Alleen kun je nu op een heel positieve manier ‘verzet’ plegen en als boeren en burgers weer aan het roer gaan staan. Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het zijn de woorden van toen, maar ze zijn heel actueel, bedenk ik me door de scholieren. Het zijn precies de woorden die passen bij het model waar ik met jullie aan werk om de korte keten een flinke zet in de juiste richting te geven. Bijzonder toch?

Enne, natuurlijk geen foto gemaakt van de scholieren, want dat is ‘vet ongemakkelijk’. Maar dat doet niets af aan het fijne moment dat ze er waren en ik ze bezig hoorde.

Ze hebben de kaart met de laatste zin van ons sprookje meegekregen nadat we even samen hadden gekletst. Ze bedankten mij en straalden alle vier van blijdschap dat ze zo gezien werden.

Ach, wat hou ik inderdaad van deze leeftijd, zij gaan het verschil maken…! Tenminste… Als wij het nu niet nalaten om alvast in actie te komen…

Doe je mee, wonend of werkend in Leeuwarden, Groningen of Assen? Word je mede-eigenaar, vrijwilliger of klant? Of maak jij een combinatie van die drie opties? #coöperatie #agroecologie #biologisch #biodynamisch #lokaal #duurzaam #boodschappen #verpakkingsarm