Anthe wil alles goed doen voor haar opgroeiende tieners. Dagelijkse voert ze discussie met hen over cola of water... Het eindigt altijd in een onbevredigend gemopper bij beide partijen...

Boos is ze. Anthe stampt door het huis, springt op haar fiets en sjeest naar de winkel. Nu is ze het zat ook! ‘Weet je wat, ik koop gewoon zoveel cola dat ze er misselijk van worden’ denkt ze hardop. ‘Als ze niet willen luisteren dan moeten ze maar voelen!’

Het waait stevig en natuurlijk heeft Anthe de wind tegen. Het kan door de wind komen of door haar woede of de onmacht die haar te veel wordt. Hoe dan ook, opeens voelt ze dat er tranen over haar wangen rollen…

Vast herkenbaar voor veel moeders?

Het is vast herkenbaar maar lang niet iedereen deelt het. Het lijkt op falen immers. Want het lukt jou toch zeker wel om je gezin perfect op te voeden en het allerbeste mee te geven? En bovendien ben jij toch wel die moeder die van alles precies weet hoe het zit dus ook precies weet wat wel en niet goed is? Waar de gevaren schuilen en wat de alternatieven zijn. Toch???

Stank voor dank

Elke keer als Anthe het beste voor haar opgroeiende jeugd wil kopen krijgt ze stank voor dank. Sinds ze weet hoe ongezond de frisdranken en de energy drankjes echt zijn zet ze alles op alles om te voorkomen dat haar kinderen dat nog langer nuttigen… En natuurlijk weet ze ook wel dat hoe harder zij haar gezonde alternatieven voorstelt, hoe harder haar kroost de andere kant op lijkt te gaan.

Ze denkt in groeiende paniek: ‘Ze hebben niet door hoe ongezond het is. Ze horen en zien overal reclame waarin dat wat ik ze afraad juist sterk wordt aangeprezen. Hoe kan ik ze ooit overtuigen van mijn gelijk?’

De discussies aan de keukentafel gaan dan ook inderdaad steevast over wie er gelijk heeft: moeder die groene blogs van foodies leest of de kinderen en hun reclame –die de regering toch niet verbied en dus zal het allemaal wel meevallen– argumenten.

Onderzoek

In de herfst van 2018 is uit nieuw Amerikaans onderzoek gebleken dat met name de energydrinks ronduit gevaarlijk kunnen zijn voor onze opgroeiende jeugd. De drankjes hebben invloed op onder meer de bloeddruk, om over de bloedsuikerspiegelschommeling nog maar te zwijgen.

Je doet als ouder je uiterste best om je jeugd niet aan te veel gevaren bloot te stellen. Je maakt afspraken over alcoholgebruik en over roken. Maar in dat rijtje horen eigenlijk ook de afspraken over de onschuldig lijkende frisdranken. Want zo onschuldig zijn die niet. Een wolf in schaapskleren, dat is feitelijk wat frisdrank is…

Maken wij junkies van onze kinderen en zijn we zelf de drugdealers?

Die drankjes verhogen de bloedsuikerspiegel met een kortdurende piek. Heel snel is die piek weg en lijkt het alsof er een nieuwe dosis nodig is om wakker en alert te blijven. Dat is zelfs al bij gewone frisdranken zo, dus bij de energydrinks is dat, aangevuld met extra opwekkende stofjes, al helemaal zo.

Als je nu denkt: ‘jeetje het lijkt wel alsof er een drugs wordt beschreven…?’ Dan moet ik je daar helaas gelijk in geven… Het wordt tijd dat we dat doorhebben. Die hoge suikerpieken hebben invloed op het zelfde stukje in ons brein als bij sommige verslavende drugs. Het is dus echt veel meer dan een onschuldig drankje dat niet zo heel goed voor je gebit is. Het is een gewoonte waartegen we onze jeugd, net zoals met alcohol en roken, tegen moeten beschermen.

De tranen van Anthe zijn dus helemaal niet overdreven

Dat Anthe tranen voelt opwellen als ze dit gevecht niet lijkt te kunnen winnen is pure wanhoop en dus helemaal niet overdreven. Ze merkt terecht op dat, net als heel veel volwassenen, haar kinderen niet door hebben hoe ze in de greep zitten van de producenten. Ze zijn verslaafd gemaakt aan de zoethoudertjes die ze op elke hoek van de straat worden voorgehouden… Zelfs vaak op school uit de automaat. Zelfs als je school het certificaat ‘gezonde school’ heeft vind je met het grootste gemak zo’n automaat. Dan is het nog erger want je heb de kinderen verteld dat ze op een school zitten waar de kantine ‘gezond’ zou zijn. Dus dan mag je als kind aannemen dat wat je daar kunt kopen minstens door de beugel kan.. Niets is dus minder waar helaas. Onze kinderen zitten veel vaster in de fuik dan we denken. En wij volwassenen blijven ze voeren als we niet de juiste kennis opdoen.

De machteloosheid die je als zorgzame en bewuste ouder kunt voelen en je tot tranen toe wanhopig kunnen maken is dus helemaal niet zo gek. Maar je bent minder machteloos dan je nu denkt.  Alleen is er wel geduld voor nodig.

Hoe moet het tij gekeerd worden?

Er zijn maar een paar eenvoudige stappen voor nodig:

  • neem waar,
  • erken de behoefte van je kind,
  • geef het vertrouwen en informatie
  • en laat dan los.

Als je ziet dat jouw kind naar jouw zin te veel frisdrank drinkt stel je dat dus vast. Niet meer en niet minder. Geen oordeel over goed of slecht. Het is zo of het is niet zo.

Als het zo is, erken je de logische behoefte van je kind. Elk mens heeft vanuit zijn oerdrift behoefte aan zoet. Zo zitten we in elkaar. In de oertijd was er heel weinig zoet voorhanden, dat is ook precies waarom we er zo razend dol op zijn en het overdadig tot ons nemen als het er wel is. Toen het er nog maar heel weinig was, was dat geen enkel probleem… Alleen is het nu wel overdadig veel in ons leven. Er is haast geen bewerkt product in de supermarkt te vinden (en in de supermarkt is zeker 80% bewerkt voedsel) dat geen suiker bevat. Zelfs ons vleeswaar voor op brood heeft toegevoegde suikers. Of onze potjes groenten, die krijgen ook suikers toegevoegd. Kortom, je krijgt zelfs als je schijnbaar gezonde keuzes maakt al een overdaad aan suiker binnen. Dat is zo, en het is logisch dat we door de suikerpieken die ontstaan alleen maar meer zin en behoefte krijgen aan meer suiker. We zitten massaal in de val.

Nu dus massaal eruit zien te komen 😉 Dat lukt alleen door te vertrouwen op je gezonde verstand. Nu je weet hoe het spel van de industrie in elkaar steekt kun je vrij simpel een spaak in hun wielen steken. Nu je snapt hoe het werkt kun je gaan kiezen voor andere producten zodat je steeds minder en minder suiker gaat eten en je minder en minder verslaafd wordt. Je neemt simpelweg de regie weer in handen door kennis en inzicht te verwerven. Je gaat je ook steeds fitter en energieker voelen naar mate je minder en minder suiker tot je neemt. Je keuzes worden dus dubbel en dwars beloond.

En je kinderen? Die kun je dit alleen maar voordoen door zelf die keuzes bewust te maken. Kinderen doen hun ouders uiteindelijk altijd na. Dus het duurt even maar dan gaan ze je voorbeeld echt volgen. Maar natuurlijk wel pas nadat ze zich tegen je hebben afgezet. Dat hoort ook zo. En dat geeft niks, dat kunnen ze wel aan. Tot de tijd dat ze jouw voorbeeld gaan volgen blijf je ze het vertrouwen geven dat ze jouw informatie snappen en uiteindelijk meenemen, zelfs als ze nog in de fase zitten dat ze het lekker niet gaan doen.

Dus?

Dus? Dus stop met jezelf machteloos te voelen want dat ben je niet. Door steeds wijzer te worden wordt het riedeltje van: zien wat er aan de hand is, erkennen dat het zo is, vertrouwen en informeren en loslaten steeds gemakkelijker. Je zult een inspiratiebron voor velen zijn. Want geloof mij, je bent niet alleen als je soms met de moed der wanhoop dingen aan je kinderen voorschotelt waarvan je weet dat het niet in de haak is. Je bent ook niet alleen die alternatieven uitprobeert. Soms met succes, en soms ook niet. Dat is niet erg. Stap voor stap worden we weer wijzer en keren we het tij!

Ken je dit alternatief al?

Om je te ondersteunen verkopen wij Moj Lemonade uit Groningen. Het is wel frisdrank, het klinkt cool maar het bevat geen korrel suiker meer dan strikt noodzakelijk is om frisdrank te mogen heten. Het is gemaakt op basis van puur fruit en het zit niet toevallig in een ouderwets medicijnflesje. Fruit werd vroeger al als medicijn ingezet. De flesjes zijn voor allerlei doeleinden te hergebruiken zodat het ook op die manier een duurzame keuze is. Zin om dit te proberen? Ze zijn bij ons in de winkel te koop. Je kunt ze zelfs komen nuttigen op ons mini-terrasje dat we voor je hebben ingericht.

Je bent van harte welkom in de winkel op donderdag, vrijdag en zaterdag in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden. Doe er een boodschap, kies er en cadeautje, stel er je vragen. Wij maken graag tijd voor een goed gesprek van mens tot mens. Onze winkel is er de juiste plek voor!