Rabarber oogst je niet meer na de langste dag. Joost gaf nog een tip waarom het toch nog net wel kan. En hij had ook wel gelijk als je het vanuit de mens bekijkt. Maar kijk je vanuit de natuur dan ligt het net even anders.

Je hebt rabarber lovers en haters. Dit blog is voor de lovers. Hoewel, toch ook wel een beetje voor de haters want die lezen dat deze groente na de langste dag niet meer in het seizoen is. Dus die zijn straks weer een jaar verlost van de prachtige stengels die je tot moesje kookt.

Maar goed, wie er dus wel van houdt, van dat zoetzure moesje, die moet even wat dingen weten.

Want waarom is het voor dit seizoen de laatste kans om van die heerlijke rabarber te genieten?

Omdat het dus alweer bijna de langste dag is. En na die dag heeft de plant de laatste stengels nodig om zelf energie op te doen voor de winter. Dan blijf je er als mens dus vanaf.

Het is dus een vaste plant die echt heel goed bij de permacultuur principes past. Die principes worden bij de meeste kleine tuinen waar wij groenten van ontvangen toegepast. Maar bij de Tuin van de toekomst zijn ze hier in het bijzonder mee bezig!

Hun motto: Je mag voedsel uit de natuur halen zolang je de natuurlijke balans niet verstoort.

Maar er is nog een reden om na de langste dag voor andere groenten te kiezen. Want de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Oxaalzuur kan van invloed zijn op je kalkopname, dus vandaar.

Kortom,  Moeder Natuur geeft ons aan alle kanten aan wie en wat op welk moment van het jaar ons toekomt.

Bij ons in de winkel is het nu op, maar als je ze nog ergens kunt bemachtigen: geniet ervan!

En zijn ze  dus na de 21ste juni geoogst? (en dat kan natuurlijk nog wel als je een hele grote stevige plant hebt die genoeg stengels overhoudt na deze late oogst) Nou, dan kun je een mespuntje krijt toevoegen. En dat is dus de tip van Joost. 😉 (Sorry Joost dat ik jouw kennis ongevraagd gebruik in een blogje.)

Het oxaalzuur bindt zich dan niet meer aan de kalk in je lichaam. Een mespuntje is genoeg, als je teveel gebruikt gaat de smaak van de rabarber achteruit.

Enne….het witte kontje van de stengel meekoken hè! Daar zitten voedingstoffen in die eerder uit de stengel zijn getrokken en die je anders zou mislopen. En bovendien zit er een natuurlijk bindmiddel in dit stukje. Je kunt ze er na het koken uithalen of, mochten ze ook uiteen vallen, gewoon doorroeren. Zoeten van de rabarber kun je nu doen met overheerlijke aardbeien!