Waarom je moet weten wat hormoonverstorende stoffen zijn!
Hormoonverstorende stoffen zitten in heel veel dagelijkse producten. Hoe beter je weet waar zo inzitten hoe gemakkelijker je ze ook weer links kunt laten liggen. Maar waarom zou je dat doen?
Hormonen zijn heel erg belangrijk voor onze gezondheid. We weten eigenlijk allemaal wel dat stress invloed heeft op ons hormoonstelsel. Als je boos of bang bent maak je verschillende stresshormonen aan. Wie veel knuffelt maakt gelukshormonen aan.
Dat zijn er nog maar twee van een veel complexer grootser systeem. Dat systeem heeft het sowieso dus al druk genoeg als het in balans is. Dat systeem kan de hormoonverstorende stoffen, die in veel van onze dagelijkse producten zitten, dus echt missen als kiespijn!
Een stukje uit het artikel dat TROUW publiceerde op 15 juni 2016:
“Hormoonverstorende stoffen (EDC’s) zijn chemicaliën met namen als Bisfenol-A, Parabenen, Ftalaten (weekmakers) en Organotinverbindingen. Ze worden in veel producten gebruikt waar wij dagelijks mee te maken hebben. Van tandpasta en shampoo tot de binnenkant van conservenblikken, textiel, toiletpapier, slippers, plastic speelgoed, pesticiden en schoenpoets. Sommigen zijn schadelijker dan anderen, maar toxicologen zijn het erover eens dat ze allen negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. ”
Lees hier het volledige artikel.
Om deze reden koop in ook mijn dagelijkse cosmetica en schoonmaakmiddelen bij de biologische supermarkt en drink ik water uit een dopper (bpa vrije, duurzame drinkfles) ipv de plastic flessen van de supermarkt. In veel plastic wegwerp of statiegeldfles zitten die bpa’s… En ze doen ons echt geen goed. Maar als je dat niet weet dan denk je met water uit een wegwerpflesje goed bezig bent als je dat flesje bij het plasticafval weggooit. Niets is minder waard als het om jou preventieve gezondheid gaat!
Aan de meeste alternatieve producten moet je heel even wennen. Zeker de persoonlijke verzorgingsmiddelen vragen een korte omschakeling van je lichaam. Realiseer je echter dat je lichaam, net als bij stoppen met roken, weer naar de natuurlijk stand terug gaat.
Deodorant zonder aluminium is bijvoorbeeld heel sterk aan te raden als preventie maatregel bij borstkanker.
In eerste instantie voelen je oksels wat anders aan. Maar al binnen een paar dagen merk je dat je zweet sowieso minder sterk ruikt. Het blijkt zelfs dat in de gebruikelijke deodorants stoffen zitten (die aluminium die dus ook nog eens ongezond voor je is!) die de zweetgeur (bacteriegroei
van de slecht ruikende) juist verergeren. Zo gaan wij meer spuiten, smeren of rollen en zit je dus gevangen in een vicieuze cirkel waarvan je je niet eens bewust bent. Kijk maar eens naar dit fragment vanaf ongeveer de 20ste minuut. In de laatste minuten laten ze zien wat bacterien doen qua ‘normaal stand” na een weekje niet wassen)
De deo’s (en andere producten) bij de natuurdrogist lijken wel duurder in aanschaf, maar je doet en zoveel langer mee omdat je echt heel veel minder nodig hebt, dat het uiteindelijk zelfs goedkoper is.
We horen zo vaak van die afschrikkende berichten wat je allemaal niet meer mag omdat je er kanker van krijgt. Wil jij regelmatig geïnformeerd worden met tips over wat je juist wel kunt doen om je gezondheid te ondersteunen? Schrijf je dan in en ontvang een e-book en een gratis proefles als welkom.