Wat heeft verzekeren met Jouw dagelijkse kost te maken?

De held die in het water springt om iemand te redden maar daarbij wel zijn telefoon laat verdrinken kreeg in eerste instantie niks vergoed van de verzekering... Is dit 'onrecht' om-te-denken? JA!

Wat heeft verzekeren met Jouw dagelijkse kost te maken?

Ik las vanmorgen het krantenberichtje nog eens na. De held die in het water springt om iemand te redden maar daarbij wel zijn telefoon laat verdrinken kreeg in eerste instantie niks vergoed van de verzekering… Is dit ‘onrecht’ om-te-denken? JA!

Regels…

Eigenlijk is de reactie van de verzekeraar ook niet gek, filosofeer ik… Verzekeraars horen bij de, wat ik noem, oude mannelijke structuur waarmee onze samenleving is opgebouwd. Dat heeft ook ook niet bepaald windeieren gelegd hoor. Dus je hoort er mij niet over klagen. Maar het past niet helemaal meer bij wat we in deze tijd nodig hebben. De menselijke maat mag weer veel meer aandacht krijgen nu.

Verzekeraars hanteren regels en kaders waarbinnen ze de wereld benaderen. Een systeem dat ook best goed werkt als je zaken laat verzekeren waar je zelfs als particulier of bedrijf geen zorg voor kunt dragen. Bijvoorbeeld je huis dat afbrandt of je ziektekosten als je onverhoopt in een ziekenhuis terecht komt. De meeste mensen hebben immers geen  tienduizenden euro’s of meer op de bank staan om dit soort kosten af te dekken. Kortom, erg handig om dit soort zaken via een verzekering te dekken.

Ander tijdsbeeld

Maarrrr…. We zijn inmiddels, zoals gezegd, in een wat ander tijdsbeeld terecht gekomen. Toen in de mannelijke lijn van onze wereld vorm geven nog gebruikelijk en nodig was (ik doel op de decennia die achter ons liggen, de opbouw na de oorlog) zijn we ook gaan geloven dat álles op deze manier te regelen was. We hebben onze eigen verantwoordelijkheid min of meer afgekocht met polissen. Het wordt nu hoogtijd om ook dat stuk weer in de ogen te kijken in plaats van alleen boos en verontwaardigd te zijn als we niet krijgen wat we verwachten…

Dat is omdenken op hoog niveau want het gaat jezelf werkelijk aan.

Iets anders

De crisis waar we mee te maken hadden vanaf 2008 liet al zien dat er nu iets anders nodig is. Dat iets anders kan nooit alleen van de banken en verzekeraars komen. Dat zullen wij zelf als consumenten moeten doen. En dat kun je zelf ook! Je hebt die macht! Het komt er op neer dat we veel meer verantwoordelijkheid zelf mogen en kunnen dragen.

Want natuurlijk is het bot en harteloos van de verzekeraar in kwestie. Gelukkig zou ik bijna willen zeggen, want daardoor kunnen we in de spiegel kijken van wat dit voorval ons wil leren. Het laat ons immers alleen maar zien dat we op dit gebied dus ook helemaal geen zaken moeten doen met deze maatschappijen! Sterker nog, ik denk niet dat ze daarvoor bedoeld zijn!

Zeg dit soort verzekeringen gewoon op en draag zelf het risico. En als je geen geld hebt om dit soort bedragen voor dit soort producten op te hoesten… Dan moet je wellicht zo slim zijn om genoegen te nemen met een iets minder model… Want anders zit jij nog steeds gevangen in de oude structuur waar de banken en verzekeraars ons in vast houden zolang wij hun producten afnemen.

Draag de verantwoordelijkheid zelf

Kortom: verzekeren is prima voor die dingen die je alleen niet kunt dragen. Dat doe je dus met plezier met elkaar. De kleinere dingen in het leven… Laat je toch niet in de mangel nemen van de regeltjes in de polissen!!!!

Levensenerige – Qigong

Het bederft zo vreselijk je levensenergie.Je voelt je tekort gedaan omdat je iets anders had verwacht. Maar de verzekeraars kijken gewoon heel anders naar de wereld dan dat vele individuele mensen dat doen. Zie die spiegel dus en denk het  om. Maak van de teleurstelling die we voelen een kans om kritisch te kijken naar je verzekeringen.

Oók voor de verzekeraar is dat beter. Liever minder polissen die er toe doen, dan geneuzel. Dan hoeven ze ook gelijk niet meer zo moeilijk te doen of het nu hagelschade is die buiten de polis valt en toch gewoon erkennen dat die keien uit de lucht vielen vanwege de storm, zodat het wél in de polis valt. De verzekeraar doet dan, in mijn ogen, weer werkelijk het nobele waarvoor hij op deze aarde gerechtvaardigd is; met het collectief zorgen dat er genoeg geld is gespaard voor als een individu écht in de penarie zit.Volgens mij is dat win-win!

En nu komt het Qigong stuk om de hoek kijken.

Qigong leert je onder meer om het verschil te voelen tussen angst gedreven handelen (daarop werkt de mannelijke structuur) en de op liefde, compassie en creativiteit gedreven handelingen (dat is wat steeds meer past in de huidige wereld).

Beide stromingen heeft een mens nodig, en zijn even belangrijk. Angst heb je nodig om te zorgen dat je niet in gevaarlijke situaties blijft hangen. Liefde, compassie en creativiteit is nodig om jezelf goed te ontwikkelen.

Het beste is als beide stromen er in evenwicht zijn. Het gaat altijd om de balans

Mijn advies is daarom: Controleer je verzekeringen nog eens goed. Verzekeren is altijd gebaseerd op angst. Stel dat dit of dat gebeurd… Het is nu aan jou om vast te stellen of het een reële angst is. Zo ja, verzekering houden, zo nee verzekering opzeggen en zorgen dat je zelf voldoende spaargeld creëert om de kleine tegenslagen in het leven op te vangen.

Dat is een hele praktische Qigong oefening. Dus niet klakkeloos alles opzeggen hé! Maar goed nagaan hoe het voor jou voelt. Alles wat je probeert te regelen voor je weet maar nooit maar eigenlijk best door jou zelf te dragen is… Daarvoor mag je nu het lef tonen omdat ook echt zelf te gaan dragen. Je zult merken dat dat heel erg goed voelt! Dan gaat jouw creërende energie veel beter stromen dan toen je je verantwoordelijkheid onbewust had afgekocht.

Veel plezier ermee! En deel je vragen, belemmeringen of wat dan ook gerust als je er mee aan de slag gaat!