Wat moet er in de schoen?

Al die jaren dat de Pietendiscussie gaande was hield ik me erbuiten. Eens met het feit dat we het slavernijverleden zeker niet mogen weg poetsen. Maar twijfelend of het gesprek hierover wel op de juiste plaats en in de juiste context gevoerd werd...?

Wat moet er in de schoen?

Al die jaren dat de Pietendiscussie gaande was hield ik me erbuiten. Eens met het feit dat we het slavernijverleden zeker niet mogen weg poetsen. Maar twijfelend of het gesprek hierover wel op de juiste plaats en in de juiste context gevoerd werd…?

Maar ach, dat doet er ook niet toe. We zijn wakkergeschud en dáár gaat het mij wél om!!! Wat voor mij zeer belangrijk is, is niet eens zozeer het slavernijverleden, maar het slavernij HEDEN. Dat kan en mag echt onder geen voorwaarde meer voorkomen!

Wie echt recht wil doen aan het verleden zorgt ervoor dat slavernij nu het is afgeschaft ook echt niet meer voor kan komen. Het valt niet mee om eerlijke chocolade te kopen. Koop daarom het liefst een Tony Chocolonely en vertel er bij, als je de reep deelt met anderen, wáárom je voor deze hebt gekozen.

Niet dat Tony’s het al lukt om 100% slaafvrij te zijn hoor. Dat geeft ook gelijk aan dat het een enorm groot probleem is dat alleen opgelost kan worden als de massa wakker wordt.

De Milka’s, Verkades  en vele andere gaan dan hopelijk toch wat zwaar op de maag liggen… Ik hoop van ganser harte dat de impact zo groot wordt dat ‘de grote’ goed voorbeeld gaan volgen. en dat het voor elke producent niet meer dan normaal gaat worden dat er op arbeidsomstandigheden wordt gelet.

Gezond is de reep toch ook niet …?

Nu kom ik op een punt waardoor verantwoord eten en leven ook echt zo lastig lijkt te zijn…

Want ik ben fan van het Tony gedachtegoed om het lekkers slaafvrij te maken op zo kort mogelijke termijn. Maar ook zij lopen er tegenaan dat, als je dan ook nog 100% biologisch wilt, het toch echt een lastig verhaal wordt.

Zo ver zijn we met zijn allen gewoon helemaal nog niet.

  • Samenvattend:
    Wil je een gezonde verantwoorde reep? Kies dan bijvoorbeeld voor een Lovechock of voor Ridiculously Good raw chocolate. Daarin is gewerkt met biologische en rauwe cacao en is geen geraffineerde suiker toegevoegd. Een heel andere chocoladebeleving dus met alle lekkere en noodzakelijke stoffen er nog in die je lichaam heel goed kan gebruiken! Maar wellicht nog iets minder geschikt als kindertraktatie?
  • Wil je het principe steunen dat er in deze wereld gewoon echt helemaal geen slaven meer mogen zijn op zo kort mogelijke termijn, kies dan voor een Tony reep. Wél heel geschikt voor de jeugd van alle leeftijden.En als we dat allemaal maar consequent volhouden dan is de dag dat biologisch, slaafvrij én raw chocolate vanzelfsprekend hand in hand gaan.

Dan komt er echt een dag dat we zeggen:

‘Weet je nog dat er een tijd was dat we elkaar merci chocolade gaven als we elkaar wilden bedanken voor iets?’

‘Ja, bizar he? Het was chocolade die niet eens slaafvrij was geproduceerd. Gemaakt van gebrande cacao dus ontdaan van alle handige stoffen. En als klap op de vuurpijl ook nog eens mét geraffineerde suiker en dus óók ontdaan van alle hulpstoffen die er voor zorgen dat je die suiker ook weer fatsoenlijk kunt afbreken in je lichaam…’

‘Ja, ja, dat was echt idioot. Zeker als je bedenkt dat we in die tijd over elkaar heen buitelde om iets slims over de pieten discussie te zeggen…’ Je schaamt je nog over die tijd hè?’

‘Klopt, we riepen toen ongebreideld  van alles, handen af van onze tradities enzo… Auwww… pijnlijke opmerkingen als je net je tanden in een stuk foute chocolade zette…’

‘Tja, net zoals we ooit glaasjes met sigaretten op tafel zette als er een verjaardag te vieren was…’

‘Inderdaad, wat hebben we veel bijgeleerd in de loop van een paar decennia!’

Nog een voorbeeld

ps. wil je nog meer leren over hoe je als individu het verschil kunt maken door te kiezen wat je koopt? Kijk dan ook deze docu van tegenlicht eens terug.

Net zoals chocolade maken lastig is als je recht wilt doen aan alles en iedereen is ook het produceren van onze geliefde smartphones nogal een mijl op zeven. Ook dit wordt naarstig geprobeerd door gepassioneerde mensen die bedrijven starten.

Omdat het niet 1,2,3 lukt betekent zeker niet dat we niet kritisch meer hoeven te zijn. Het is eerder andersom.: omdat het zelfs bedrijven met de passie om het tij te keren het niet lukt is het eens te meer nodig om nog veel kritischer te zijn in de dagelijkse keuzes die je maakt bij het kopen van dingen!

Heb je vragen? Wil je reageren? Doe dat gerust! Door te reageren of vragen te stellen worden we met zijn allen wijzer. En dát is heel belangrijk om inderdaad de meest handige keuzes te maken bij het winkelen.