Jeetje, dat is nogal een vraag. Ik heb er wel een antwoord op. Maar het is maar net van welke kant je kijkt om het juiste perspectief van dat antwoord te zien... Ik doe een poging. Want het is wel een hele mooie vraag!

Wat vinden jullie van de Vegetarische Slager?

Hij is inmiddels een echte vaste klant. Zo eentje die ons altijd weer huiswerk geeft. Want hij heeft echt hele goeie vragen. En wij houden daar van. Als het kan bellen we de boer in kwestie gelijk op om ‘as we speak’ het antwoord te hebben.

Tof is dat dus!

Hij weet ook al donders goed dat wij een visie hebben op vitale voeding. En dat het onze missie is om die vitale voeding voor iedereen toegankelijk te maken. En hij weet ook dat we dan nog heel veel stappen moeten maken op heel veel verschillende vlakken. Vraag, aanbod, prijs, kennis, pfff, een hele klus nog…

En juist omdat hij weet dat we nog lang niet zijn waar wij willen zijn stelt hij deze vraag: ‘maarre, als jullie zeggen we moeten veel minder vlees eten en als we vlees eten moet het van hele hoge kwaliteit zijn. Wat vinden jullie dan van de Vegetarische Slager?’

Met de billen bloot

En dan moet ik toch met de billen bloot. Want hier ga ik waarschijnlijk iets zeggen dat sommige vegetariërs misschien lastig vinden… Want ik vind het helemaal geen handige vleesvervangers… Het is een ultra bewerkt product dat nog steeds een grote impact op het milieu heeft. Het doel vind ik wel mooi: een grote groep interesseren voor een vegetarisch alternatief. Ik vind alleen de uitvoering niet zo heel geslaagd. In een ingewikkeld proces in de fabriek wordt de sojaboon tot een goedje gemaakt waar de zogenaamde burgers en kipstukjes enzo van gefabriceerd worden.

Nog een reden

Naast het feit dat het dus een erg sterk bewerkt product is, is er nog iets niet handig aan. Als we allemaal op die manier vleesvervangers gaan eten moeten we ook nog eens heel veel soja hebben. En zodra we heel veel van iets nodig hebben ontstaan er elders op de wereld waar soja groeit dus een monocultuur dat de bodem ter plaatse uitput. Een bodem waar in veel gevallen voorheen ook nog eens een (oer)bos stond… Allerminst een handige manier van landbouw bedrijven dus…  Oerbos foetsie, bodem na een tijdje uitgeput…

Dat kan anders!

Tuurlijk kan het anders in onze ogen. Heel anders zelfs.

Allereerst zou je maaltijd voor minimaal driekwart uit groente moeten bestaan. Dan nog iets van aardappel, pasta, rijst of zo iets dergelijks en nog een beetje ruimte voor daar waar vroeger het vlees standaard lag en dan ook nog eens gerust de helft van je bord vulde…

… Dan is er dus om te beginnen veel minder vlees te vervangen ;-).

Denk dan eens aan droogbonen bijvoorbeeld. Daar kun je, zonder heel veel meer, met een beetje handigheid zelf super lekkere burgers van maken. Zonder bewerkingen die afbreuk doen aan de originele boon. In de fabriek scheiden ze delen van de boon tot ze iets overhouden dat makkelijk te verwerken is. Maar als jij het zelf in de keuken maakt dan eet je de hele boon zoals moedernatuur hem bedacht heeft. En juist dát is wat je aanbevelen. Eet zo puur mogelijk wat groeit in jouw omgeving.

Een ander alternatief waar wij enthousiast over zijn zijn paddenstoelen. Kweek bijvoorbeeld je eigen oesterzwammen op koffiedik!

Maar denk ook eens aan noten die je door je andijviestamppotje kunt doen in plaats van spekjes.

Onbewerkte lokale alternatieven

Je hoort het al. Wij zoeken geen vleesvervangers, wij zoeken alternatieven… onbewerkte lokale ingrediënten die zonder ingewikkelde bewerkingen jouw maaltijd tot iets heel smakelijks maken.

En dan nu nog de andere vraag. Los van de producten zelf… Wat vinden jullie ervan dat dit bedrijf is overgenomen door Unilever…

Sociale multinational?

Tja, moeten we daar nog antwoord op geven? Dat zou bij iedereen die dit eet een enorme bel moeten laten luiden. Ik heb nog nooit een multinational gezien die zich als een social enterprise gedraagt. Ik heb ze dus alleen nog maar gezien met winstmaximalisatie als hoogste doel. En nog nooit eentje die impact maken voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem als belangrijkste doelstelling heeft. Zodra Unilever dat heeft ben ik om… Maar die dag lijkt nog heel ver weg.

Tot die tijd blijven wij toch maar vertellen wat voor onbewerkte alternatieve ingrediënten je kunt kiezen als je een vegetarische maaltijd wilt maken. Een paar dagen in de week voor deze alternatieven kiezen maak echt heel erg veel verschil. Voor het milieu, voor je gezondheid en voor je portemonnee. Biefstuk is gewoon heel veel duurder dan bonen. Tel uit je winst dus! 😉

Zelf proberen?

Wil je eens wat proberen? wij hebben bonen en growkits voor oesterzwammen in de winkel. We zoeken nog naar mensen die notenbomen in de tuin hebben. Hopelijk hebben we die gevonden tegen de tijd dat de notentijd begonnen is. We gaan ze heel graag verkopen.

Deze week zijn we sowieso nog in de winkel in het Zaailand te vinden. Volgende week zijn we één week met onze kinderen op pad. En daarna? Dat weten we nog niet. We houden je in elk geval wel op de hoogte! De planning is om vanaf september op onze nieuwe locatie open te gaan in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. In de tussentijd hopen we voor je klaar te mogen blijven staan in het Zaailand. Blijf met ons mee duimen hoor!