Soms heb je een liedje in je hoofd en vraag je je af waarom. Ik had het eens met Where Is The Love? Van Black Eyed Peas. Tot later tot mij doordrong dat iemand om die bonen had gevraagd in de winkel.
Deze keer had ik het met een heel ander genre… Dat je ook verbaasd kunt zijn met wat er allemaal in je geheugen vast zit he? Het was de ‘wereldhit’ van Urbanus: Hittentit.. Tja… ik heb Brabantse wortels… We zullen het er maar op houden dat dat dan toch de logische verklaring is dat ik ook dit soort muziek in holletjes van mijn brein heb zitten 😉
Maar goed, hoezo dan dit liedje, wat in de winkel kan dáármee nou toch de associatie opwekken??? Nou het is eigenlijk heel logisch. We verkopen sinds kort huttentut olie van Land van Ons.
En hittentit of huttentut… Voor iemand die dol is op fonetische spelling is dit nagenoeg hetzelfde woord. 😉
Maar wat ís het? Is het een grapje? Nee!!! Het is een heel mooi product waar ik graag meer over vertel!
Of beter gezegd; ik ga citeren van de website van Land van Ons, want ik kan het zelf niet beter vertellen:
De Huttentut komt 100% van de akkers van Land van Ons in Drenthe, is extra virgin koudgeperst in Friesland, verpakt in Veenendaal en als pakket klaargemaakt in de Achterhoek. Een volledig Nederlands product dus met een zeer lage CO2 footprint en geweldig voor de biodiversiteit.
Huttentut olie bevat veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten, heeft een hoog Omega-3 gehalte en is rijk aan antioxidanten. De goudgele olie heeft een licht romig, aards, aromatisch profiel met tonen van kool en asperges. In de mond is de olie zacht, boterig en licht nootachtig van smaak, die lang en aangenaam blijft duren!
Het feit dat het rijk is aan Omega-3 is voor mij aanleiding om toch nog even een scheikunde en/of biologie lesje op te voeren. Het is best een ingewikkeld en eigenlijk ook wel confronterend verhaal want we hebben voedsel dat rijk is aan Omega-6… En dat is alles behalve gunstig… We eten ons de afgrond in…
Sorry… Ik kan het niet mooier maken…
Maar er is wel een oplossing! Dat begint bij de juiste kennis zodat je handigere keuzes kunt maken in de toekomst!
Het zit ongeveer zo:
We krijgen de vetzuren Omega-3 en 6 niet in de juiste verhouding en hoeveelheid binnen. Het zijn vetzuren die we nodig hebben maar niet zelf kunnen aanmaken en daarom via voeding in de juiste hoeveelheid en verhouding binnen moeten krijgen. Essentiële vetzuren noem je dat dan. Ons lichaam kan ze niet zelf maken maar we hebben ze wel nodig. De natuur levert ze ons via onbewerkte vooral plantaardige voeding.
Waarom gaat het mis in ons huidige voedingspatroon?
1) In veel industrieel bewerkte producten zit industrieel vervaardigde plantaardige olie waar veel Omega-6 in zit omdat die verhit is bij het winnen. Daardoor nemen we ongemerkt veel te veel Omega-6 in. In verhouding van 1 tot (wel meer dan) 60 keer te veel. Omega-6 is ontstekingsbevorderend. Dat is goed in kleine hoeveelheden, want het zet bepaalde processen aan. Maar een teveel kan zorgen voor een disbalans in onder meer de darmflora met alle inmiddels bekende degeneratieve ziektes tot gevolg.
2) De dierlijke ingrediënten zoals ei, zuivel en of vlees, die ook verwerkt kunnen zitten in deze bewerkte producten, bevatten daarentegen juist te weinig Omega-3 omdat de dieren vaak (kracht)voer van buiten de boerderij krijgen. Voldoende Omega-3 in dierlijke producten ontstaat door weidegang op uitgekiende kruidenrijke graslanden aangevuld met lijnzaad en “oude, langzame” granen als haver, rogge, spelt en emmer. Omega-3 is in combinatie met Omega-6 in een verhouding van 1 op minder dan 5 (1: <5) juist ontstekingsremmend. Omega-3 remt de opvlamming van de 6 juist weer netjes op tijd af.
Die twee in balans binnenkrijgen is dus echt heel erg belangrijk!
Maar hoe zorg je ervoor dat je beide vetzuren wel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen binnenkrijgt?
Het is het beste om zo min mogelijk industrieel bewerkte producten onderdeel van je voeding of dieet te laten zijn. Koop dus zoveel mogelijk onbewerkte producten en maak er thuis zelf je eigen maaltijden van. Kort gezegd:
1) het belangrijkste onderdeel van je voeding of dieet (minimaal de helft, maar liever nog meer) zijn het gebruik van lokale, verse groenten en fruit van het seizoen.
2) maak een maaltijd compleet met noten, granen, peulvruchten, paddenstoelen, aardappel, rijst, pasta’s en dergelijke (via de ‘omgekeerde opschep-manier’, eerst groente dan de rest).
3) wie niet veganistisch of vegetarisch is, vult de voeding of dieet verder aan met vlees, zuivel en eieren.
Kies dan natuurlijk wel vlees, zuivel en eieren waarvan je weet dat de dieren zo gevoed zijn dat ze jou helpen je Omega-3 inname te verhogen. Dat wil zeggen dat ze geen of minimaal voer van buiten de eigen boerderij hebben gekregen en veel actief buiten zijn geweest om zo op kruidenrijk grasland zelf hun maaltje te vergaren.
Dit hele verhaal om jou te attenderen op het feit dat de Huttentut-olie van Land van Ons prima past in dit uitgebalanceerde voedingspatroon. Kom je een flesje kopen om te ervaren wat de Nederlandse bodem allemaal voor prachtigs voor jou voortbrengt?!