Snap jij het stikstof probleem ook niet precies? En denk dat dat je toch niks kunt doen om het probleem op te lossen? Dan moet je toch heel even blijven hangen hier, want waarschijnlijk ben je heel belangrijk!

Snap jij het stikstof probleem ook niet precies? En denk dat dat je toch niks kunt doen om het probleem op te lossen? Dan moet je toch heel even blijven hangen hier, want waarschijnlijk ben je heel belangrijk!

Want stel, het zou kunnen, dan zou jij natuurlijk niks anders willen dan meewerken aan de oplossing toch? Want het laatste wat je wilt is een hele beroepsgroep die bijna het land uit gejaagd lijken te worden natuurlijk…

Er moet wel iets gebeuren, dat is helder. Want door de toename van Stikstof (verbindingen) raakt het natuurlijk evenwicht inderdaad heel erg verstoord en dat is echt enorm slecht voor de biodiversiteit. En dat is weer heel erg nadelig voor het gehele omdat we stomweg te weinig grondstoffen hebben (om te voeden, te kleden en te bouwen) als er schakels verdwijnen uit de natuurlijke keten.

Kortom, we moeten echt zorgen dat die schadelijke stikstofverbindingen weer worden teruggedrongen.

Maar….

Een biologische, biodynamische boer met vee is niet de grootste veroorzakers van de stikstofverbindingen die nadelig zijn. Kunstmest (dit is een factor in het ontstaan van schadelijke verbindingen als ammoniak) wordt immers niet gebruikt en als koeien buiten staan wordt er ook een stuk minder ammoniak geproduceerd. Dat komt omdat de poep en de plas veel minder  vermengt wordt dan wanneer een koe in de stal staat. In de stal ontstaat door de vermenging drijfmest, en dát geeft dus die verbinding die je niet wilt hebben.

Hoe oneerlijk is het dan dat juist deze boer ook moet boeten voor de problemen die zijn ontstaan door het beleid waarin de gangbare boer min of meer gedwongen werd om meer productie te leveren.

En ja, hoe oneerlijk is het dat de gangbare boer eerst min of meer gedwongen werd om meer te produceren en nu de klappen krijgt omdat er een keerzijde aan deze hoge productie blijkt te zitten…

Het lijkt niet op te lossen, maar dat is het dus in onze ogen wel! We hebben het al veel vaker gezegd:

  • Kijk kritisch naar je zuivelconsumptie, die kan misschien wat naar beneden?
  • En wat je dan nog wel wilt nuttigen koop je rechtstreeks van de boeren die het zelf verwerken en waarvan de koeien buiten hebben gestaan.
  • Op die manier eet je een veel hogere kwaliteit zuivel waarvan je weet dat er veel minder schadelijke stikstofverbindingen zijn ontstaan.

Hoe meer consumenten dat doen hoe meer boeren in de gelegenheid komen om ook op deze manier hun bedrijfsvoering aan te passen. Want een gangbare boer kan vaak helemaal niet omschakelen omdat dat te grote financiële gevolgen heeft. Die kunnen wij als consumenten dus wel helpen doordat we massaal kiezen voor echt goede zuivel.

Niet alleen goed voor de boer hoor! Ook echt goed voor jou! Want wist je dat hoe meer een koe buiten eet en dus geen voer van buiten het bedrijf krijgt hoe gezonder de melkproducten worden? Het omega 3 gehalte loopt op naarmate de koe meer buiten is geweest. En dat is dan weer ontzettend goed voor onze gezondheid. Want we krijgen te weinig van dit vetzuur binnen. We schreven er al eens iets over. In veel bewerkte voedingsproducten is de verhouding omega 3 en 6 totaal zoek, en daar worden we echt ziek van op termijn.

Zo zie je dat door anders te gaan inkopen, jij én het systeem verandert én ongemerkt ook veel gezonder gaat eten! Wie wil dat nou niet?!

Streekboer klanten konden al een tijdje kiezen voor Waddenmax. De klanten in de winkel kunnen dat vanaf deze week ook! Naast de biologische zuivel van Buurvrouw Durkje staat ook in de winkel nu de zelfs Bio-dynamische Zuivel van Waddenmax in het assortiment. Volgende week ga ik meer over dit bedrijf vertellen.

Koop jij deze week alvast producten van Waddenmax om het eerlijke zuivelgevoel te ervaren? Jij maakt dus echt heel ver verschil om te kiezen voor producten die voldoen aan de biologisch of zelfs bio-dynamische eisen. Stel gerust al je vragen, dan probeer ik ze volgende week te beantwoorden.